Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η ρατσιστική βία στην Ελλάδα κερδίζει... διεθνές βραβείο

 Ο ιταλός φωτογράφος Αλεσάντρο Πένσο τράβηξε ίσως την πιο εμβληματική φωτογραφία ρατσιστικής επίθεσης στη χώρα μας. Πρόκειται για τη στιγμή που ένα αυτοκίνητο χτυπά έναν έφηβο από το Μαρόκο τινάζοντάς τον στον αέρα...


Για τη σειρά φωτογραφιών που τράβηξε στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κόρινθο ο κ. Πένσο βραβεύτηκε πρόσφατα με το διεθνές βραβείο Terry O'Neill.

Η επιτροπή έκρινε ότι οι φωτογραφίες του "αιχμαλωτίζουν τις ζωές των μεταναστών που κινούνται στην κόψη του ξυραφιού στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια και να δημιουργήσουν ένα μέλλον". "Ελπίζουμε η δουλειά του να βοηθήσει τις επόμενες γενιές να καταλάβουν το βάθος της κρίσης" ανέφεραν.

Ο ίδιος ο φωτογράφος αναφέρει στον Guardian για το περιστατικό με τον μικρό Μαροκινό: "Πήγα να τον δω στο νοσοκομείο. Μαζί του είχε ένα έγγραφο από την αστυνομία που τον ενημέρωνε πως έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 15 μέρες".

Ο Μουσταφά Ελ Μουζνταχίρ ήταν ένας από την ομάδα νεαρών μεταναστών που φωτογράφισε ο κ. Πένσο στην Κόρινθο το 2012 για τη σειρά του "Adolescence Denied" ("Στέρηση της Εφηβείας").

Η Κόρινθος, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι μία πόλη όπου συρρέουν νεαροί από όλη την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε κάποιο φορτηγό που θα τους μεταφέρει σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.          
MANIER                                                                                Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: