Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Υπηρέτες αφεντάδων..

Moro
Του Θόδωρου Μιχόπουλου   Τέλος εποχής. Το έχουν κατανοήσει και οι ίδιοι, ανεξάρτητα αν ο συμβιβασμός στο χθεσινό Eurogroup τους δώσει ανάσες ζωής. Οι «στιγμές θριάμβου» έχουν αντικατασταθεί από «συγκρατημένη αισιοδοξία» και το μόνο που διαρρέει το Μαξίμου είναι οι... τηλεφωνικές επαφές με στελέχη της Ε.Ε. Το κυρίαρχο πολιτικό και κομματικό σύστημα καρκινοβατεί, απομονωμένο από την κοινωνία. Eίναι πλέον φανερό ότι Ευρωζώνη και τρόικα αντιμετωπίζουν τους Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, παρά τις εξευτελιστικές υποχωρήσεις τους, ως αναλώσιμους...
Και οι τρεις τους παρακολουθούν άβουλοι τις εξελίξεις αναμένοντας την ελεημοσύνη της Α. Μέρκελ. Δεν είναι τυχαίο. Θεωρούν ότι η «εξουσία» τους εκπορεύεται από τη Γερμανίδα καγκελάριο, την τρόικα και τους δανειστές. Λειτουργούν στο όνομά τους και κάτω από τις εντολές τους συνεχίζουν ψέματα και εκβιασμούς.

Αμοιβαίος συμβιβασμός
Η προσωρινή λύση από το Eurogroup συντηρεί την υπάρχουσα κατάσταση που οδηγεί, σιγά - σιγά, σε αποσταθεροποίηση και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, με την Ελλάδα να πλήττεται από την ύφεση, την κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και την άνοδο των ναζιστών.
Η εκτίμηση για αμοιβαίο συμβιβασμό -πάντα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας- έγινε βεβαιότητα μετά τις εκατέρωθεν δηλώσεις. «Τρέφω μεγάλες ελπίδες ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα της οικονομικής δόσης προς την Ελλάδα», δήλωνε την Παρασκευή η Άν. Μέρκελ διευκρινίζοντας ότι είναι «κατά οποιασδήποτε διαγραφής του χρέους και θέλω να βρεθεί μια άλλη λύση». Στην ίδια γραμμή και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί (Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV) εκτίμησε ότι «η Ε.Ε. βρίσκεται κοντά στη συμφωνία για το ελληνικό χρέος (...) Δεν γνωρίζω εάν θα υπάρξει η συμφωνία, γνωρίζω ωστόσο ότι αυτό είναι εφικτό, καθώς και ότι το επιθυμώ». «Θα εργαστούμε στην κατεύθυνση μιας λύσης που να είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα, αυτό είναι το σημαντικό», δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση.
Παρέμβαση, όμως, είχαμε και από τη Μόσχα, που θεωρεί την κρίση στην Ε.Ε. «ως μια πολύ σοβαρή απειλή», σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ (Le Figaro), γιατί «η κατάσταση στη χώρα μας, σε ένα μεγάλο μέρος, εξαρτάται από το τι συμβαίνει στις οικονομίες της Ε.Ε.» καθώς «οι μισές εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας γίνονται με την Ε.Ε.». Και αφού επισημαίνει ότι «οι εταίροι μας στην Ευρώπη μοιάζουν να βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συμφωνία» τονίζει ότι «το σημαντικό είναι να μην αργήσουν πάρα πολύ».

Αλλαγή τακτικής
Η κρίση στην Ευρωζώνη, όμως, δεν τελείωσε. Και αν μέχρι τώρα αφορούσε την περιφέρεια (Ιρλανδία , Ελλάδα, Πορτογαλία, κ.λπ.) σήμερα «πέρασε» σε Γαλλία («ωρολογιακή βόμβα» χαρακτηρίζει την οικονομία της το Economist), ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι θα πληγεί και η ίδια η Γερμανία. Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε καθοδική πορεία καθώς εισέρχεται στη βαθύτερη ύφεση από το 2009, ενώ αρνητικές είναι οι ενδείξεις και για τη Γερμανία.
Η ίδια, δηλαδή, η καρδιά της Ευρωζώνης βαδίζει προς την ύφεση. Παράλληλα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, όπως και οι αναδυόμενες οικονομίες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), δεν βρίσκονται σε οικονομική κατάσταση που να μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά την Ευρώπη -το αντίθετο. Το παγκόσμιο σύστημα, δηλαδή, δεν έχει την απαραίτητη χώρα / «ατμομηχανή» που θα τραβήξει και τις υπόλοιπες στην ανάπτυξη.

Οι Γερμανοί το βλέπουν, έστω και καθυστερημένα. Και αλλάζουν τακτική, παρά την προεκλογική περίοδο του διανύουν, απέναντι και στην Ελλάδα -αν και υπάρχουν δύο γραμμές στο εσωτερικό της περί σωτηρίας ή μη της χώρας μας. Ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του γερμανικού συμβουλίου των σοφών και σύμβουλος της Άν. Μέρκελ, ανέλαβε να πείσει ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν χάνουν με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα συμβεί -από το 2015, επιμένει ο Β. Σόιμπλε.

Το κόστος, κατά τον Π. Μπόφινγκερ, σε περίπτωση «κουρέματος» κατά 50% του ελληνικού χρέους, ανέρχεται σε 17,5 δισ. ευρώ. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «λόγω της κρίσης τα επιτόκια δανεισμού είναι χαμηλότερα παρά ποτέ, με αποτέλεσμα η Γερμανία να εξοικονομεί ετησίως διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων», ενώ έχει εισπράξει από την Ελλάδα, μέχρι το τέλος του 2011, περίπου 380 εκατ. ευρώ από τους τόκους των δανείων! Τα ίδια υποστηρίζει και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, που τονίζει (εφημερίδα Bild am Sonntag) ότι «έως τώρα η Γερμανία δεν έχει πληρώσει για την Ελλάδα 'ούτε ένα σεντ', μόνον εγγυήσεις έχει αναλάβει».

Προσοχή στο κεφάλαιο!
Η διαμάχη ΔΝΤ - Γερμανίας εντοπίζεται στο ποιος θα βάλει τα χρήματα. Ποιος θα πληρώσει το κόστος διάσωσης, εκτός από την ελληνική κοινωνία. Είτε για αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά είτε με μείωση των επιτοκίων. Αυτό που απεύχονται οι Γερμανοί, προς το παρόν, είναι το άμεσο «κούρεμα», με τον Όλι Ρεν να είναι αποκαλυπτικός και να τονίζει: «Είναι σημαντικό να μην αγγιχτεί το κεφάλαιο. Υπάρχει ομοφωνία επ’ αυτού στην Ευρωζώνη»!

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συγκυβέρνηση αδυνατεί να υπερασπίσει και να διεκδικήσει τα συμφέροντα της χώρας. Παραμένει απλός παρατηρητής των εξελίξεων φροντίζοντας μόνο να εκτελεί πιστά όλες τις εντολές που της δίνονται περιμένοντας την τρόικα να κάνει κάτι γι’ αυτήν. Ο καπιταλισμός, όμως, δεν λειτουργεί με ελεημοσύνη και φιλάνθρωπα αισθήματα. Και γι’ αυτόν τον λόγο είναι επικίνδυνη η πολιτική που ακολουθείται. Μια πολιτική κοινωνικής εξαθλίωσης και οικονομικής διάλυσης.

Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: