Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

'Εκκληση: Σταματήστε τον αποκλεισμό της Γάζας τώρα!

Ο αποκλεισμός είναι παράνομος, απάνθρωπος και -από την σκοπιά του Ισραήλ- αντιπαραγωγικός. Ούτε αποτρέπει όπλα να.εισέλθουν παράνομα στην Λωρίδα ή πυραύλους απ' το να εκτοξευθούν, ούτε έχει ρίξει την Χαμάς από την εξουσία. Το αντίθετο.
Η τεκμηρίωση που αποδεικνύει την απανθρωπιά του αποκλεισμού και την αποτυχία του να προκαλέσει οτιδήποτε άλλο παρά βία και απελπισία διαρκώς αυξάνει. ”Σταματήστε τον αποκλεισμό στην Γάζα τώρα” εκλιπαρούσαν σε μια εξαιρετικά ειλικρινή τους δήλωση τον Ιούνιο 50 ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών. Επιπρόσθετα, μια αναφορά του ΟΗΕ τον Αύγουστο κατέληγε στο συμπέρασμα πως η Γάζα θα πάψει να είναι βιώσιμη μέχρι το2020 αν δεν ληφθεί άμεση δράση.
Ο αποκλεισμός κάνει αδύνατη την σωστή ανοικοδόμηση νοσοκομείων, σπιτιών και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού που καταστράφηκαν στους μαζικούς βομβαρδισμούς της Γάζας τον χειμώνα του 2008/2009. Η απαγόρευση εξαγωγών αποτρέπει στους κατοίκους της Γάζας να κερδίσουν τα προς το ζειν, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα για την σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση τους από την ανθρωπιστική βοήθεια. Η ”οικονομία των τούνελ” που αποτελεί μια από τις συνέπειες του αποκλεισμού, ενισχύει την εγκληματικότητα και υπονομεύει κάθε νόμιμη οικονομική προσπάθεια.
Τα μέλη των οικογενειών που ζουν χωρισμένα στην Γάζα και την Δυτική Όχθη δεν έχουν το δικαίωμα να επισκεφθούν ο ένας τον άλλο. Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην ανώτερη εκπαίδευση σε Παλαιστινιακά πανεπιστήμια της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης. Οι ψαράδες απαγορεύται να ψαρεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές.
Σε όλη την πορεία της Ιστορίας, η Μεσόγειος αποτέλεσε τον σύνδεσμό μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών. Ωστόσο, για τους Παλαιστίνιους στην Γάζα η θάλασσα αποτελεί τείχος, όπως αυτά που τους απομονώνουν από το Ισραηλ, την Αίγυπτο και τα άλλα μέρη της Παλαιστίνης. Ο αποκλεισμός αποτελεί ξεκάθαρα τροχοπέδη για μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη. Ωστόσο, είναι προφανές πως οι πολιτικοί μας έχουν σταθεί λίγοι όταν πρόκειται για την εφαρμογή των διακυρήξεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Έχει φτάσει η ώρα της δράσης της κοινωνίας των πολιτών.
Μια τέτοια δράση είναι και ο Στόλος της Ελευθερίας/Ένα Καράβι για τη Γάζα. Το SV Estelle (Εστέλ) βρίσκεται εν πλω από τις αρχές του καλοκαιριού. Η Γάζα είναι ο προορισμός του, η άρση του αποκλεισμού ο στόχος του. Οι υπογράφοντες εκφράζουμε την υποστήριξη μας σε μη βίαιες δράσεις αλληλεγγύης όπως ο Στόλος της Ελευθερίας/Ένα Καράβι για την Γάζα, μια πρωτοβουλία στην οποία κάποιοι από εμάς συμμετέχουν ως επιβάτες και άλλοι ως δεσμευμένοι υποστηρικτές της στην στεριά.
Το μήνυμα μας είναι απλό:
Οι Παλαιστίνοι είναι άνθρωποι με ανθρώπινα δικαιώματα! Σταματήστε τον αποκλεισμό! Αφήστε ελεύθερους τους ανθρώπους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: