Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες

Χωρίς το απαραίτητο προνοιακό επίδομα καλούνται να ζήσουν αυτό το μήνα χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες. Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), «με απόφαση της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου που υλοποιεί η υπηρεσιακή, δεν καταβλήθηκαν το μήνα Μάη τα επιδόματα των ΑμΕΑ (για Μάρτη και Απρίλη) και κανείς δεν ξέρει πότε θα καταβληθούν. Οταν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και μοναχικοί ανάπηροι ζουν μόνο από αυτό το πενιχρό επίδομα. Η μη καταβολή του επιδόματος δικαιολογήθηκε από την κυβέρνηση των "ανάπηρο - κυνηγών" γιατί, λέει, δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απογραφής».
  Σήμερα εγινε κινητοποίηση αναπήρων, χρονίως πασχόντων, γονέων και κηδεμόνων στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος). Για πολλά ΑμΕΑ τίθεται θέμα επιβίωσης, καθώς είναι πολλοί οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι, η ανεργία «θερίζει» σε πολλές λαϊκές οικογένειες και αυτό το προνοιακό επίδομα είναι το μοναδικό τους εισόδημα.....


«Γιατί αφού μπορούσαν να πληρώσουν με το παλιό καθεστώς μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αρνήθηκαν να το κάνουν;», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ και υπογραμμίζει πως το μεγαλύτερο επίδομα φτάνει μόλις τα 700 ευρώ το μήνα για παραπληγικούς, ενώ τα υπόλοιπα κυμαίνονται από 250 ευρώ - 325 ευρώ το μήνα. Προετοιμάζουν την «οριστική κατάργηση των επιδομάτων των ΑμΕΑ. Οι "ανάπηροι - μαϊμού", που χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για τα μέτρα που παίρνουν, είναι δικό τους κατασκεύασμα, και ο θόρυβος που σηκώνουν είναι για να κρύψουν τη δραματική χειροτέρευση των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων των λαϊκών οικογενειών και τα σχέδιά τους για μαζική κατακρεούργηση των δικαιωμάτων μας. Γιατί για αυτούς ο εργαζόμενος που παράγει κοστίζει. Η υγεία κοστίζει. Ο ανάπηρος στον Καιάδα γιατί και αυτός κοστίζει».
Η ΣΕΑΑΝ, ανάμεσα σε άλλα, απαιτεί:

  • Να καταβληθούν εδώ και τώρα όλα τα επιδόματα των ΑΜΕΑ χωρίς καμία καθυστέρηση.
  • Καμία πληρωμή για φάρμακα και θεραπείες.
  • Αμεση, έκτακτη, οικονομική ενίσχυση όλων των αναπήρων ύψους 1.000 ευρώ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και την κρίση.                         
    Κίνδυνος για χιλιάδες νεφροπαθείς
    Στο μεταξύ, σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί οι χιλιάδες νεφροπαθείς αιμοκαθαιρόμενοι της χώρας, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλει τα χρήματα των ασφαλισμένων για τις μετακινήσεις τους στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ). Οι νεφροπαθείς, εξαιτίας των ελάχιστων ΜΤΝ και των τραγικών ελλείψεων στο ΕΚΑΒ, αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα μισθώνοντας ταξί για τις περίπου 13 αιμοκαθάρσεις κάθε μήνα. Ιδιαίτερα στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του ΟΠΑΔ δεν έχουν καταβληθεί οδοιπορικά πάνω από 6 μήνες, δηλαδή πληρώνουν από την τσέπη τους κάθε μήνα χιλιάδες ευρώ.
    Η κατάσταση είναι εκρηκτική και πλέον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, καθώς δεν έχουν καταβληθεί τα προνοιακά επιδόματα Μάρτη - Απρίλη, έχουν μειωθεί οι συντάξεις, το ΕΚΑΣ έχει κοπεί, οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση των πανάκριβων φαρμάκων και στα νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων υψηλού κόστους για χρονίως πάσχοντες. Οι εγκληματικές συνέπειες της επιχειρηματικότητας σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο αναδεικνύονται και από μια άλλη πραγματικότητα. Στο παιχνίδι του εκβιασμού των ασθενών ετοιμάζονται να μπουν και οι ιδιωτικές κλινικές, όπου γίνονται αιμοκαθάρσεις. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, οι κλινικάρχες προειδοποιούν ότι αν δεν πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ οι επιχειρηματίες δε θα τους προμηθεύσουν με τα απαραίτητα για τις αιμοκαθάρσεις φίλτρα, τα οποία τελειώνουν.
                      ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ                Πειραικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων 

Δεν υπάρχουν σχόλια: