Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Το Μνημόνιο και η διάλυση της δημόσιας υγείας

Μετά και το κούρεμα των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και των νοσοκομείων, η κατάσταση στον χώρο της υγείας είναι τραγική. Τα σημάδια της κατάρρρευσης είναι πλέον καθημερινά

Γνωρίζαμε καλά πως το "δημοσιονομικό νοικοκύρεμα" που προπαγάνδιζαν οι δυνάμεις του μαύρου μετώπου θα οδηγούσε ταχύτατα, μεταξύ άλλων, στη διάλυση των δομών του κράτους πρόνοιας. Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της υγείας, δηλαδή η απόφαση των φαρμακοποιών για διακοπή της χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους, αποδεικνύουν πως ο μοναδικός στόχος των Μνημονίων είναι η ισοπέδωση κάθε έννοιας δημόσιας περιθαλψης.....


Πώς φτάσαμε ως εδώ; Είναι δεδομένο πως Ο ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει κάτι επ' αυτού στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε κονδύλι ύψους 9,8 δις ευρώ για τον ΕΟΠΠΥ, με πρόσφατη αναπροσαρμογή, υπέστη μείωση και πλέον ανέρχεται στα 5,8 δις. Τα φαρμακεία βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείεςδεν χορηγούν πλέον φάρμακα επί πιστώσει και, την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών. Με άλλα λόγια, δηλαδή, μια σειρά φαρμακείων αντιμετωπίζουν πλέον ζήτημα βιωσιμότητας.

Σε παρόμοια θέση βρίσκονται τόσο οι γιατροί όσο και τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Μετά και το κούρεμα των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και των αποθεματικών των νοσοκομείων, η κατάσταση στον χώρο της υγείας είναι τραγική. Τα σημάδια της κατάρρρευσης είναι πλέον καθημερινά: Πριν από λίγες μέρες έκλεισε η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Πτολεμαϊδας και τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, ενώ σε όλα σχέδον τα νοσοκομεία λείπουν υλικά, αναλώσιμα, τρόφιμα και φάρμακα ακόμα και για βαρέως πάσχοντες.

Η υποχρηματοδότηση, η μη ύπαρξη εθνικής φαρμακοβιομηχανίας και εθνικής φαρμακαποθήκης, η προνομιακή θέση των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και οι εξωφρενικές τιμολογήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων, είναι κάποια από τα χρόνια προβλήματα του συστήματος υγείας, τα οποία έχουν οξυνθεί με την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, η οποία έχει ξεκάθαρο στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δομών υγείας.

Κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία


Το παραπάνω τραγικό σκηνικό οδήγησε μια σειρά συλλογικότητες να στραφούν στη δημιουργία κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων, με στόχο την αντιμετώπιση της κατάρρευσης των δομών υγείων και πρόνοιας με τρόπο συλλογικό, πέρα από τη λογική του κέρδους.

Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί το κοινωνικό φαρμακείο που λείτουργεί εδώ και δύο χρόνια στο Κιλκίς. Απευθυνθήκαμε στην Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλευτή ν. Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η οποία συμμετέχει στο εν λόγω εγχείρημα, για να μας δώσει πληροφορίες επ' αυτού.Το εν λόγω κοινωνικό φαρμακείο στήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, Δημήτρη Αγαθόπουλο. Η πληρότητά του σε φάρμακα αγγίζει σχέδον το 100%. Τα φάρμακα παρέχονται από κατοίκους του νομού, ενώ το φαρμακείο εξυπηρετεί εκτοντάδες πολίτες από ολόκληρο τον νομό. Επίσης, εκτελεί συνταγές ασφαλισμένων κι έχει προχωρήσει στην έκδοση 100 καρτών υγείας για άπορους πολίτες. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πώς το κοινωνικο φαρμακείο τροφοδοτεί με φάρμακα το νοσοκομείο του Κιλκίς, ενώ τροφοδοτει και μια σειρά νησιών μέσω της εθελοντικής ομάδας "Γλάροι του Αιγαίου". Στο φαρμακείο εργάζονται εθελοντές φαρμακοποίοι και γιατροί, καθώς λειτουργεί και κοινωνικό ιατρείο μια φορά την έβδομάδα, και πολίτες που παρέχουν γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη.

Η περίπτωση του κοινωνικού ιατρείου του Κιλκίς αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα δομής κοινωνικής αλληλεγγύης, από την οποία οφείλει να εμπνευστεί η αριστερά για τον επανασχεδιασμό των δομών του κράτους πρόνοιας.           Left.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: