Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Παλαιστίνιοι τιμούν τη «Νάκμπα»

Χιλιάδες Άραβες Ισραηλινοί τίμησαν σήμερα τη Νάκμπα ("καταστροφή"), την έξοδο των Παλαιστίνιων μετά την ίδρυση του Ισραήλ, πριν από 64 χρόνια, κάνοντας πορεία προς ένα κιμπούτς όπου πριν το 1948 υπήρχαν δύο αραβικά χωριά.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Άμπου Σναν, στο βόρειο Ισραήλ, με προορισμό το κιμπούτς που βρίσκεται κοντά στο Μπέιτ Χέμεκ. Το κιμπούτς ιδρύθηκε στη θέση των χωριών Κουέικατ και Όμκα, οι κάτοικοι των οποίων απομακρύνθηκαν από αυτά....


Σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και υπέρ της συμφιλίωσης της Φάταχ με τη Χαμάς. Κρατούσαν σημαίες και πλακάτ με τη φράση "Καμία ειρήνη χωρίς το δικαίωμα της επιστροφής", ένα δικαίωμα που επιδιώκουν οι Παλαιστίνιοι της διασποράς αλλά απορρίπτεται από το Ισραήλ.

Η σημερινή ήταν η 15η πορεία που οργανώνεται σε ανάμνηση της "καταστροφής" του 1948. Ταυτόχρονα, στο Ισραήλ γιορταζόταν η 64η επέτειος από την ίδρυση του κράτους. Παραδοσιακά, η Νάκμπα τιμάται στις 15 Μαΐου, όμως κάποιες διαδηλώσεις οργανώνονται νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: