Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Αντιρατσιστικό-αντιναζιστικό συλλαλητήριο

  Αντιρατσιστικό-αντιναζιστικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου, στα Προπύλαια, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στον Ρατσισμό» στις 21 Μαρτίου. Η πορεία θα καταλήξει στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου θα ακολουθήσει συναυλία. To tvxs.gr μίλησε με τον δημοτικό σύμβουλο Αθήνας, Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της Κίνησης "Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή" (ΚΕΕΡΦΑ), που σημείωσε πως η κινητοποίηση της 17ης Μαρτίου είναι ένα πρώτο μήνυμα. «Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να φύγουν οι νεοναζιστικές συμμορίες από τις γειτονιές», τόνισε.  Η κινητοποίηση στηρίζεται από συνδικάτα, φοιτητικούς συλλογούς, κοινότητες μεταναστών και τοπικές κινήσεις....
Ειδικότερα το συλλαλητήριο στηρίζουν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, σύλλογοι Δασκάλων και καθηγητών, η ΕΙΝΑΠ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η ΤΔΕ ΔΕΗ Ρούφ, η Εργασιακή Επιτροπή ΔΟΛ και το Σωματείο Εργαζόμενων Ιντρακόμ.

Μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ στο συλλαλητήριο καλούν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, η Ένωση Μεταναστών Εργατών, η Επιτροπή Αφγανών Προσφύγων στην Ελλάδα, η Επιτροπή Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων, η ΑΣΑΝΤΕ, Σύροι μετανάστες και η Πρωτοβουλία Φοιτητών σχολών κέντρου της Αθήνας. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, μιλώντας στο tvxs.gr, ανακοίνωσε  πως καταστηματάρχες του κέντρου της Αθήνας και της περιοχής, μετανάστες αλλά και Έλληνες, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και να κλείσουν τα μαγαζιά τους στη μία το μεσημέρι ώστε να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου σημειώνει επίσης πως μαζί με τους καταστηματάρχες, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου της Αθήνας, κατήγγειλαν στο Συμβούλιο «ρατσιστικές συμπεριφορές» και «κλοπές» από αστυνομικούς της περιοχής. «Τους λένε να κλείσουν τα μαγαζιά και να φύγουν από τη χώρα», αναφέρει και καταγγέλλει πως αστυνομικοί «μπαίνουν στα μαγαζιά, παίρνουν πράγματα και φεύγουν χωρίς να πληρώσουν». Μάλιστα, όπως σημειώνει, τόσο ο ίδιος όσο και οι μετανάστες καταστηματάρχες ζήτησαν η καταγγελία τους, που έγινε στο Συμβούλιο την Τρίτη και στην οποία αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα περιστατικά, να φτάσει στον εισαγγελέα.

Οργανώσεις, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, κοινότητες μεταναστών και τοπικές κινήσεις ζητούν να μπει τέλος «στα πογκρόμ της Χρυσής Αυγής κατά των μεταναστών στις γειτονιές αλλά και στις επιθέσεις κατά αγωνιστών της Αριστεράς και των κινημάτων».

Υπενθυμίζεται πως πριν από μία περίπου εβδομάδα μέλη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚ), οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κατήγγειλαν επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, ενώ μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια για το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της 17ης Μαρτίου. Με αφορμή την επίθεση στα μέλη του ΣΕΚ πραγματοποιήθηκε αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία στον Πειραιά, το Σάββατο 10 Μαρτίου.

Η συγκέντρωση της 17ης Μαρτίου θα γίνει στα Προπύλαια στις 14.00. Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και συναυλία στις 16.00. Στη συναυλία συμμετέχουν οι Λάκης Χαλκιάς, Δημήτρης Πουλικάκος, Νίκος Τουλιάτος, Ζακ Στεφάνου, Ισμήνη Πεπέ, Flower Train και Στροβίλη Κουϊντετ.
Πριν την έναρξη της συναυλίας θα μιλήσει ο Σταύριος Φονικάκος, απεργός της Ελληνικής Χαλυβουργίας, ο οποίος θα πλαισιωθεί εκ μέρους των «Καλλιτεχνών ενάντια στους νεοναζί» από τους ηθοποιούς Β.Κουκαλάνι, Ν. Χατζηγεωργίου, Γ. Μαυραγάνη και την ομάδα διαδραστικού θεάτρου Ψ.

Οι «Καλλιτέχνες ενάντια στους νεοναζί» καλούν με ανακοίνωσή τους τον κόσμο να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. «Το τελευταίο διάστημα ζούμε κυριολεκτικά στον πετσί μας την αδικία και τον εξευτελισμό κάθε δημοκρατικής έννοιας. Ανεχόμαστε -όχι για πολύ ακόμα - μια παράνομη και μη εκλεγμένη κυβέρνηση η οποία εκτός από την αντιλαϊκή και καθαρά καπιταλιστική πολιτική της προσπαθεί να νομιμοποιήσει το φασισμό, την  τρομοκρατία και το φόβο. Τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αποσιωπούν συστηματικά τις εγκληματικές ενέργειες  και τις μεθόδους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής  και του ΛA.O.Σ , τα πογκρόμ, τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και αγωνιστών, ενώ αντίθετα σπεύδουν να υπερθεματίσουν στις δημοσκοπήσεις τους για τα ποσοστά των παραπάνω», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Γνωρίζουμε καλά πως το μίσος γεννά μίσος και η άγνοια φόβο και εκμετάλλευση. Είμαστε εκεί ενάντιοι σε κάθε ρατσιστική απειλή και θα είμαστε εκεί κάθε φορά μέχρι να κηρυχτεί παράνομη και αντισυνταγματική η ύπαρξη και  η λογική τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού. Ωστόσο είναι σαφές πως θέλουμε να ανοίξουμε το μέτωπο με τους νεοναζί διότι μέσα στην περίοδο της κρίσης οικονομικής και πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σπρώχνουν τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής ως απειλεί και μπαμπούλα απέναντι στο κίνημα», δηλώνει στο tvxs.gr ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

«Ανοίγουν ως καθεστώς μία επίθεση στην Αριστερά και μέσα από αυτή πριμοδοτούν όλη την πολιτική του ρατσισμού και των φασιστικών προκλήσεων», προσθέτει.

Όπως καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, της δημοτικής παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», οι επιθέσεις από μέλη της Χρυσής της Αυγής που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα είναι «οργανωμένες» και έχουν ως κέντρο τον Άγιο Παντελεήμονα, όπου «οι νεοναζοί της Χρυσής Αυγής με την κάλυψη της αστυνομίας και του τοπικού αστυνομικού τμήματος κάνουν κάθε μέρα μία παρέλαση μίσους χτυπώντας με ρόπαλα μετανάστες, από την πλατεία Αττικής μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα».

«Προσπαθούν να ντύσουν την Χρυσή Αυγή με τον μανδύα της πολιτικής νομιμότητας, με τη συμμετοχή της στις εκλογές. Στόχος τους είναι η συμμετοχή τους στη Βουλή να νομιμοποιήσει όλα αυτά τα χτυπήματα που κάνουν καθημερινά», αναφέρει και προσθέτει πως «στόχος δικός μας είναι να αποτρέψουμε τα εγκλήματα που κάνουν με τη μαζική κινητοποίηση των εργαζόμενων και της νεολαίας, με τη μαζική κινητοποίηση του κόσμου στις γειτονιές, με την ενότητα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από το αν είναι ντόπιοι, μετανάστες, χριστιανοί ή μουσουλμάνοι».

«Αυτή η ενότητα είναι η απάντηση απέναντι στους νεοναζί. Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε κόντρα στην κυβέρνηση του μνημονίου της λιτότητας και των περικοπών, ώστε να μην υπάρχει το έδαφος της απελπισίας πάνω στην οποία καλλιεργούν το κλίμα του φόβου οι φασιστικές συμμορίες», τονίζει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, μιλώντας στο tvxs.gr.  «Είναι ένας κοινός αγώνας», επισημαίνει σημειώνοντας πως «κυβέρνηση και νεοναζί επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και να στρέψουν την οργή και τον θυμό κατά των μεταναστών και όχι κατά των τραπεζών και το μνημόνιο».

Σχετικά με τις διάφορες αναφορές για εγκληματικότητα στο κέντρο, σημείωσε πως «η φτώχεια και η ανεργία έχει γεννήσει αυτή την εγκληματικότητα. Δεν αναφέρεται κανείς στα εγκλήματα των τραπεζιτών και των κυβερνήσεων που κλέβουν μισθούς και συντάξεις, κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία και διαλύουν όλες τις  δομές, από αυτές για τους άστεγους μέχρι αυτές για τους εξαρτημένους».

«Κυνηγάμε φτωχοδιαβόλους. Οι φτωχοί τσουβαλιάζονται στο κέντρο και τους καταδιώκουν από την αστυνομία μέχρι τους νεοναζί. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στα ψέματα. Οι επιχειρήσεις σκούπα, που πολλοί υποστηρίζουν πως είναι η μόνη λύση, είναι βουτηγμένες σε εκβιασμούς σε καταστήματα και σε μαγαζιά ακόμα και σε κλοπές».
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην ερώτηση του Α. Πλεύρη, βουλευτή του ΛΑΟΣ, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη, στην οποία έκανε λόγο για «προκλητική συγκέντρωση αντιρατσιστών στον Άγιο Παντελεήμονα». Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, μεταξύ άλλων, μίλησε για «κατ’ επάγγελμα αντιρατσιστές» και «ακροαριστερούς που στο παρελθόν έχουν επιτεθεί σε κατοίκους». Ακόμη υποστήριξε πως «ακροαριστερές οργανώσεις εκβιάζουν καθημερινά τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα» και εξέφρασε ανησυχίες για το ενδεχόμενο «επεισοδίων» και «καταστροφών από τους ακροαριστερούς».

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου μιλώντας στο tvxs.gr αποκάλεσε τον Α. Πλεύρη «Αδόλφο» και τον χαρακτήρισε «ομογάλακτο των νεοναζί», επισημαίνοντας πως «επιχειρεί να επιβάλει την απαγόρευση της συναυλίας». «Είναι μία μαζική ειρηνική εκδήλωση πολιτισμού. Εκδήλωση ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης και βέβαια αυτά δεν χωράνε στον ναζιστικό πολιτισμό του Πλεύρη και των ομογάλακτών του. Για αυτό στοχοποιούν την Αριστερά που κάνει αυτές τις κινήσεις γιατί αυτοί δίνουν κάλυψη στις φασιστικές συμμορίες που επιτίθενται σε εργαζόμενους νεολαίους και μετανάστες της περιοχής», σημείωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου.
«Είναι ώρα να γυρίσουμε στη πλάτη στους νεοναζί είτε φόρεσαν γραβάτα σαν το Α.Πλεύρη,  είτε πέταξαν τα τσεκούρια σαν το Μ.Βορίδη και τους έβαλε το κατεστημένο σε υπουργικά γραφεία, είτε με ρόπαλα στα χέρια  επιτίθενται όπως η Χρυσή Αυγή στις 3 Μάρτη στο Πειραιά. Είναι ώρα να στείλουμε τις προβοκάτσιες  ΛΑ.Ο.Σ και των νεοναζί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μαζί με τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου», αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ.
«Η διαδήλωση θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις και θα στείλουμε το μήνυμα πως στην Ελλάδα έχουμε πάρει την προειδοποίηση που έστειλε ο Μπρέιβικ στη Νορβηγία και λέμε να μην επαναληφθεί. Έχουμε μνήμη για το τι ήταν η ναζιστική κατοχή και οι γερμανοτσολιάδες, και αυτό είναι οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, γνήσιοι απόγονοί τους. Θυμόμαστε την απόπειρα δολοφονίας του Δημήτρη Κουσουρή. Θυμόμαστε τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα. Δεν ξεχνάμε τι έγινε στο Πολυτεχνείο. Το Σάββατο στέλνουμε ένα πρώτο μήνυμα και θα συνεχίσουμε μέχρι να φύγουν οι συμμορίες από τις γειτονιές. Στις γειτονιές θα υπάρχει το εργατικό κίνημα, η νεολαία και η αντίσταση. Πρόκειται για μία διαδήλωση που θα γίνει μαζικά και ειρηνικά και θα καταλήξει σε ένα πανηγύρι χαράς μέσα σε μία γειτονιά που  το έχει ανάγκη ο κόσμος και οι κάτοικοι της, που η κυβέρνηση και η τρόικα τους στερούν όλα αυτά τα δικαιώματα», τονίζει ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

Σημειώνεται πως αντιρατσιστικές διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα, 17 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, Αγ. Βενιζέλου στις 14.00, στη Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου στις 12.00, στα Γιάννενα, Πλατεία Νομαρχίας στις 15.00, στα Χανιά, στην Αγορά στις 12.00, στο Ρέθυμνο, στο Δημαρχείο στις 13.00, στο Ηράκλειο, στα Λιοντάρια στις 12.00.      TVXS    

Δεν υπάρχουν σχόλια: