Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Γυναίκα – θύμα του trafficking αφηγείται την εμπειρία της

Μια αλλοδαπή γυναίκα θύμα του trafficking που «παγιδεύτηκε στη δουλεία» και κατόρθωσε να γλυτώσει από τα δεσμά της στη Θεσσαλονίκη αφηγείται τη συγκλονιστική εμπειρία της. «Το όνομά μου είναι Αλεξάνδρα. Με νάρκωσαν, με απήγαγαν και με έφεραν λαθραία στην Ελλάδα… μετά με εξανάγκασαν να δουλεύω ως πόρνη».



"Μια μέρα, ένας ντόπιος, ένας πελάτης που δεν έμοιαζε με κανέναν άλλον, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες που θα μπορούσα να γνωρίσω. Με ρώτησε αν με κρατούσαν στον οίκο ανοχής ενάντια στη θέλησή μου και με βοήθησε να ελευθερωθώ όταν έμαθε την αλήθεια".

Η Αλεξάνδρα είναι ένα μόνο από τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων που βρήκαν καταφύγιο στο ξενώνα της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωση Α21 , η οποία στοχεύει να βοηθήσει τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων και στην κατάργηση της αδικίας......


Δεκάδες γυναίκες, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις δράσεις της οργάνωσης Α21 συγκεντρώθηκαν σε τέσσερα σημεία της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους, Ναβαρίνου, Καμάρα, Λιμάνι) και αλυσοδέθηκαν έχοντας το στόμα βουλωμένο με μια μαύρη κολλητική ταινία.

Παγκοσμίως τα δηλωμένα θύματα της εμπορίας ανθρώπων ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια. Ο πραγματικός αριθμός τους όμως είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν όλα τα θύματα γιατί οι σύγχρονοι δουλέμποροι τα κρατούν κλειδωμένα μέσα σε σπίτια, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εθελόντρια στην Α21 Μελίνα Σταμάτη. Σύμφωνα με την ίδια στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια ξενώνας, όπου στο διάστημα αυτό βρήκαν καταφύγιο 100 γυναίκες, προερχόμενες από τη Βουλγαρία , τη Ρωσία, την Ουκρανία , τη Νιγηρία και το Ουζμπεκιστάν.

«Στον ξενώνα τις προστατεύουμε από τους διακινητές , παρέχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τροφή, ρούχα, ψυχολογική υποστήριξη και επίσης βοηθάμε στην εκπαίδευσή τους και να βρούνε μία τίμια δουλειά. Ο ξενώνας μπορεί να χωρέσει μέχρι και 13 άτομα αλλά αν έχουμε πολλά άτομα μπορούμε να πάμε και σε έναν μεγαλύτερο» εξηγεί η κ Σταμάτη.

Οι ενδιαφερόμενοι να βοηθήσουν αλλά και τα ίδια τα θύματα του trafficking μπορούν να βρουν πληροφορίες στα ελληνικά , αγγλικά και ρώσικα στην ιστοσελίδα ή να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2310537690

Δεν υπάρχουν σχόλια: