Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός

Με επιφυλάξεις, αλλά και θαυμασμό «ακούει» η διεθνής επιστημονική κοινότητα τις ανακαλύψεις που σχετίζονται με την πιθανή ανατροπή της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Ιταλοί φυσικοί που συμμετέχουν στο πείραμα «Opera» - που πραγματοποιείται 1.400 μέτρα κάτω από το έδαφος, στο υπόγειο Εθνικό Εργαστήριο Γκραν Σάσο, σε συνεργασία με το Cern στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, από όπου στέλνονται στην Ιταλία ακτίνες νετρίνο – βρήκαν ενδείξεις ότι τα συγκεκριμένα σωματίδια (νετρίνο) ταξιδεύουν με ταχύτητα μεγαλύτερη και από αυτή του φωτός!
Μέχρι τώρα, από καμία έρευνα δεν είχε εντοπιστεί το παραμικρό μεγάλο σώμα ή μικροσκοπικό σωματίδιο, το οποίο να κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη των299.792.458 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Όμως, ο ανιχνευτής του πειράματος «Opera» (βάρους 1.800 τόνων) εκτίμησε ότι τα νετρίνο που καταλήγουν σε αυτόν από το Cern, διανύοντας μια απόσταση περίπου 732 χιλιομέτρων, φθάνουν 60 νανοδευτερόλεπτα πιο γρήγορα από ό,τι θα επέτρεπε η ταχύτητα του φωτός.....

Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι, ο λόγος που τα νετρίνο ανάπτυσσαν τόσο υψηλή ταχύτητα, είναι ότι κινούνται μέσα από περισσότερες διαστάσεις μέσα στο χώρο. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια είναι ηλεκτρικά ουδέτερα, σπανίως αλληλεπιδρούν με την κοινή ύλη (περνάνε μέσα από τοίχους και πλανήτες) κι έχουν πολύ μικρή μάζα. Δισεκατομμύρια τέτοια υποατομικά σωματίδια περνάνε κάθε δευτερόλεπτο μπροστά από τα μάτια μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Προφανώς, οι ιδιότητες τους είναι άξιες μελέτης, αφού σύμφωνα με όσα ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες (καταρρίπτοντας ίσως τα μέχρι σήμερα ισχύοντα συμπεράσματα αναφορικά με την ταχύτητα του φωτός) «σχετική» ίσως να είναι στο μέλλον η εγκυρότητα της θεωρίας της σχετικότητας. Οι πλέον εντυπωσιασμένοι από τους φυσικούς αναφέρουν, πως τα «ταξίδι» των νετρίνο σε ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτές του φωτός θα ανοίξει το δρόμο και για τα δικά μας μελλοντικά ταξίδια στο χρόνο. Ωστόσο, οι πλειοψηφία των φυσικών που συμμετείχαν στο πείραμα εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με το αν και πόσο ανατρεπτικά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας. «Είμαστε σοκαρισμένοι», δήλωσε ο Αντόνιο Ερεντιτάτο, φυσικός του πανεπιστημίου της Βέρνης, επικεφαλής και εκπρόσωπος του «Opera». «Αν είναι αλήθεια, τότε είναι πραγματικά εντυπωσιακό», δήλωσε ο φυσικός Τζον Έλις, εκπρόσωπος του Cern, αλλά τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ανεξάρτητη επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.
Να σημειωθεί ότι το 2007, στη Μινεσότα των ΗΠΑ, είχε προηγηθεί ένα παρόμοιο πείραμα, με το όνομα Minos. Εκεί, επίσης είχαν φανεί νετρίνο που κατέφθαναν από τον επιταχυντή Fermilab του Σικάγο, να κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός. Τότε ωστόσο υπήρχε μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τις μετρήσεις. Αυτή τη στιγμή, Αμερικανοί φυσικοί, ετοιμάζουν νέα πειράματα που αναμένεται να έχουν ευρήματα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Όπως είναι φυσικό, αν τα συμπεράσματα των πειραμάτων «Opera» και «Minos» επιβεβαιωθούν, τότε τα βιβλία της φυσικής θα πρέπει να γραφτούν από την αρχή. Και εμείς θα μπορούμε πια να ταξιδέψουμε «πίσω στο μέλλον», όπως έλεγε και εκείνος ο τίτλος της παλιάς ταινίας (Back to the Future) του σκηνοθέτη Robert Zemeckis. Μόνο που αυτή τη φορά, το σενάριο θα το γράψουμε εμείς ή μάλλον όχι...Το σενάριο θα το γράψουν οι νόμοι της φύσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: