Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Έκθεση-αφιέρωμα για τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ στις 19 Σεπτεμβρίου

Τη ζωή και το έργο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Σεπτέμβριο, οι επισκέπτες της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, μέσα από φωτογραφίες που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατό του, η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Μουσείο της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ, διοργανώνει έκθεση-αφιέρωμα στον νομπελίστα Αμερικανό συγγραφέα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Έρνεστ Χέμινγουεϊ: Από τη ζωή στο έργο» (Ernest Hemingway: From Life to Fiction), θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).....

Το πρωτότυπο αρχειακό υλικό από την συλλογή του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ, προβάλλει πτυχές από την πολυτάραχη ζωή του νομπελίστα συγγραφέα, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται και το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου ο Χέμινγουεϊ επηρεάστηκε και έγραψε τα σημαντικότερα έργα του.

Η έκθεση εστιάζει στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του Χέμινγουεϊ, σκιαγραφώντας παράλληλα το πώς αυτός εμπνεύσθηκε για το συγγραφικό του έργο.

Από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις πολεμικές του ανταποκρίσεις μέχρι τα Σαφάρι στην Αφρική, τις ταυρομαχίες στην Ισπανία και την παραμονή του στην Κούβα, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έχει ενσωματώσει σε κάθε έργο του τις εμπειρίες από τις ανά τον κόσμο περιηγήσεις τους.

O Χέμινγουεϊ (21 Ιουλίου 1899 - 2 Ιουλίου 1961), συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα.

Μέλος της αποκαλούμενης "Χαμένης Γενιάς" των Αμερικανών διανοούμενων που εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι κατά το Μεσοπόλεμο, επηρέασε με τον αφηγηματικό του λόγο την αμερικανική και παγκόσμια λογοτεχνία.

Την εποχή του όμως απασχόλησε και με την πολυτάραχη προσωπική του ζωή, στην οποία έβαλε ο ίδιος τέλος με την αυτοκτονία του, το 1961.

Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Οκτωβρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. ( Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 12:00 - 21:00, Σάββατο: 10:30 - 14:30, Κυριακή κλειστά).            ΤΕΧΝΗΣ ΠΟΝΗΜΑΤΑ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: