Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Le Monde: Τα παιδάκια που μας κυβερνούν

Σε χθεσινό άρθρο της με τίτλο «Τα παιδάκια που μας κυβερνούν», η γαλλική εφημερίδα Le Monde εξαπέλυσε αυστηρότατη κριτική τόσο στην Αμερικάνικη όσο και στην Ευρωπαϊκή ηγεσία, χαρακτηρίζοντάς τες ως υπεύθυνες για την οικονομική κρίση.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό: η κατάσταση απαιτεί ενήλικες -και μας λείπουν και στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλες» ανέφερε το σχετικό άρθρο αναλύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης των οικονομιών της Ευρώπης και της Αμερικής.

Χαρακτήρισε ως ανεύθυνους και δειλούς τους ευρωπαίους ηγέτες σχολιάζοντας πως «για αρκετούς μήνες διαφωνούν για την υλοποίηση ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, όπου το πρώτο δεν υπήρξε αρκετό. Οι δισταγμοί και οι διαφορές τους υπονομεύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς -η οποία μετά από όλα θα πρέπει να αγοράσει τα χρεόγραφα που εκδίδονται από τα κράτη για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους...»...

Για την Αμερικάνικη πλευρά του χρέους η Le Monde κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους πως «με την ιδεολογική τύφλωση τους αρνούνται οποιεσδήποτε φορολογικές αυξήσεις για να μειώσουν το μέγεθος του χρέους τους, με μια ανεύθυνη συμπεριφορά που συμβάλλει σημαντικά στο να γίνει η οικονομική συγκυρία ακόμα πιο επιβλαβής».

Από τα βέλη της γαλλικής εφημερίδας δεν γλίτωσε ούτε η νομισματική ένωση την οποία και χαρακτήρισε άσχετη με την πραγματικότητα της οικονομικής της ισχύος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το σχετικό άρθρο, η νομισματική ένωση βρίσκεται σε «αξιολύπητη κατάσταση» για την οποία ευθύνεται τόσο η απουσία πολιτικής ηγεσίας όσο και η επιλογή των Ευρωπαίων να κάνουν «ζιγκ ζαγκ γύρω από τους όρους συμμετοχής του τραπεζικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα».            tvxs.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: