Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Τα παιδιά της Μεταπολίτευσης

Tου Πασχου Mανδραβελη

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαδηλωτές μουτζώνουν τη Βουλή. Η μόδα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2007, με τη «συγκέντρωση των bloggers» (όπως έλεγαν τότε τα ΜΜΕ), μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πάρνηθα. Οι τότε «Αγανακτισμένοι» μούτζωσαν όσο χρειαζόταν για να εκτονωθούν, και δύο μήνες μετά, πιθανότατα δεν ψήφισαν. Επανεξελέγη η κυβέρνηση Καραμανλή.
Φέτος το Σύνταγμα, εκτός από μούτζες, έχει και λαϊκή συνέλευση. Νέοι και μεσήλικες παίρνουν τον λόγο για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την κρίση και την αλλαγή. Στις τοποθετήσεις ακούγονται και κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις, αλλά το τελικό ψήφισμα είναι μία από αριστερή σούπα με γενικές διακηρύξεις του στυλ «δεν μπορεί να θυσιάζονται ολόκληροι λαοί για να μη ζημιωθούν οι δανειστές – το χρέος δεν είναι δικό μας και δεν θα το πληρώσουμε» ή «θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας, χωρίς τη διαρκή τρομοκρατία της ανεργίας» (http://bit.ly/jF4nAi)....

Με άλλα λόγια, η «αμεσοδημοκρατική» Βουλή μοιάζει στο τελικό της αποτέλεσμα σε πολλά με την αντιπροσωπευτική, αυτή που μουτζώνουν επειδή μας έφτασε εδώ. Το πνεύμα της Μεταπολίτευσης ζει και βασιλεύει.
Αντιθέτως, στην Πουέρτα ντε Σολ υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που ξεκινούν από «την προώθηση σε διεθνές επίπεδο του φόρου διεθνών συναλλαγών (Tobin)» και φτάνουν μέχρι την «αύξηση των φόρων ανά τράπεζα με τρόπο ευθέως ανάλογο προς το κοινωνικό κόστος της κρίσης που προέκυψε από κακή διαχείριση», μέχρι την «πριμοδότηση των επιχειρήσεων στις οποίες οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης δεν υπερβαίνουν το 10%» και μέχρι τη «μείωση των θέσεων που υπόκεινται σε καθεστώς διορισμού χωρίς περιορισμούς» (http://tinyurl.com/ 6cspbaz). Το κείμενό τους έχει συγκεκριμένα αιτήματα, αποτελεί βάση για συζήτηση και αλλαγή.
Εχουν παραπάνω μυαλό οι Ισπανοί; Οχι, απλώς οι καθοδηγητές τής εκεί «αμεσοδημοκρατίας» δεν κουβαλάνε τις αγκυλώσεις των πολιτικών τους πατρόνων, θέλουν να συνεισφέρουν στη λύση των προβλημάτων. Εδώ, δυστυχώς, μετά τους φοιτητοπατέρες που ευνούχισαν το φοιτητικό κίνημα, θα αποκτήσουμε και «αμεσοδημοκρατοπατέρες». Να τους περιμένουμε. Ψήνονται...          kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: