Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ν. Chomsky: Η αντίδρασή μου στο θάνατο του Οσάμα

Ο γνωστός Αμερικάνος διανοητής Noam Chomsky μιλά για τη δολοφονία του Oσάμα μπιν Λάντεν, τονίζοντας εξαρχής, σε άρθρο του στο περιοδικό «Guernica», ότι πρόκειται για παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου. Βάζει, επίσης, τους αναγνώστες να αναρωτηθούν τι θα συνέβαινε αν Ιρακινοί κομάντος σκότωναν τον George W. Bush, τη δράση του οποίου συγκρίνει με τα πολεμικά εγκλήματα των Ναζί.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η επιχείρηση ήταν μια σχεδιασμένη δολοφονία, που παραβίασε πολλαπλώς στοιχειώδεις κανόνες διεθνούς δικαίου. Απ’ ο,τι φαίνεται, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να συλλάβουν το άοπλο θύμα, πράγμα που προφανώς θα μπορούσε να είχε γίνει από 80 κομάντος οι οποίοι ουσιαστικά δεν αντιμετώπισαν κάποια άμυνα – με εξαίρεση τους ισχυρισμούς ότι η σύζυγός του τους εναντιώθηκε. Σε κοινωνίες που πρεσβεύουν κάποιο σεβασμό στο νόμο, οι ύποπτοι συλλαμβάνονται ώστε να προσαχθούν σε δίκαιη δίκη. Τονίζω το «ύποπτοι». Τον Απρίλιο του 2002, ο επικεφαλής του FBI Robert Mueller πληροφόρησε τον Τύπο πως μετά από την πιο ενδελεχή έρευνα στην ιστορία, το FBI δεν μπορούσε να ισχυριστεί κάτι παραπάνω από το ότι πίστευε πως η 11η Σεπτεμβρίου σχεδιάστηκε στο Αφγανιστάν, αν και προετοιμάστηκε και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γερμανία....
Αυτό που απλώς πίστευαν τον Απρίλιο του 2002, προφανώς δεν γνώριζαν 8 μήνες νωρίτερα, όταν η Ουάσιγκτον απέρριψε δειλά τις προσφορές των Ταλιμπάν (δεν ξέρουμε πόσο σοβαρές ήταν αυτές, διότι απορρίφθηκαν αμέσως) να εκδώσουν τον Μπιν Λάντεν αν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία, όπως μάθαμε πρόσφατα, η Ουάσιγκτον δεν είχε. Επομένως, ο Ομπάμα, απλώς έλεγε ψέματα όταν δήλωσε στον Λευκό Οίκο ότι «μάθαμε γρήγορα ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν από την Αλ Κάιντα».
Κανένα σοβαρό στοιχείο δεν έχει προκύψει από τότε. Γίνεται πολύς λόγος για την «εξομολόγηση» του Μπιν Λάντεν, η οποία όμως είναι σαν εγώ να «εξομολογούμουν» ότι κέρδισα τον μαραθώνιο της Βοστώνης. Ο Μπιν Λάντεν περηφανευόταν για μια πράξη που θεωρούσε μεγάλο επίτευγμα.

Επίσης συζητείται πολύ στα μέσα ενημέρωσης
η οργή της Ουάσινγκτον επειδή το Πακιστάν δεν παρέδωσε τον Μπιν Λάντεν, αν και σίγουρα μέλη του στρατού και των δυνάμεων ασφάλειας είχαν γνώση της παρουσίας του στο Abbottabad. Λιγότερα έχουν ειπωθεί για την οργή του Πακιστάν, στους οποίου την επικράτεια εισέβαλαν οι ΗΠΑ για να διενεργήσουν μια πολιτική δολοφονία. Το αντιαμερικανικό αίσθημα είναι ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα στο Πακιστάν και αυτά τα γεγονότα είναι πιθανόν να το οξύνουν. Η απόφαση να πετάξουν το πτώμα στη θάλασσα προκαλεί ήδη, όπως θα αναμενόταν, θυμό και παράλληλα δυσπιστία σε μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου.
Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε πως θα αντιδρούσαμε (οι Αμερικανοί), αν Ιρακινοί κομάντος αποβιβάζονταν στην οικεία του George W. Bush, τον δολοφονούσαν και έριχναν το πτώμα του στον Ατλαντικό. Αναμφίβολα, τα εγκλήματά του υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά του Μπιν Λάντεν και δεν είναι «ύποπτος» αλλά ο «εντολέας» που έδωσε τις διαταγές για τη διάπραξη του «υπέρτατου διεθνούς εγκλήματος που διαφέρει από τα άλλα εγκλήματα πολέμου μόνον στο ότι περιλαμβάνει μέσα του συσσωρευμένο κακό στο σύνολό του» (λεγόμενα του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης), για το οποίο κρεμάστηκαν οι Ναζί: εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι, εκατομμύρια των προσφύγων, καταστροφή μεγάλου μέρους της χώρας, θρησκευτική διαμάχη που έχει εξαπλωθεί στην υπόλοιπη περιοχή.
Θα μπορούσαμε να πούμε περισσότεραγια τον (Κουβανό βομβιστή Orlando) Bosh, που πέθανε πρόσφατα εν ειρήνη στη Φλόριντα -όπως να αναφέρουμε το «δόγμα Bush», σύμφωνα με το οποίο οι κοινωνίες που φιλοξενούν τρομοκράτες είναι το ίδιο ένοχες με τους ίδιους τους τρομοκράτες και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα. Κανείς δεν φάνηκε να παρατηρεί ότι έτσι ο Bush ουσιαστικά έκανε έκκληση για εισβολή και καταστροφή των ΗΠΑ αλλά και για δολοφονία του εγκληματικού προέδρου τους.
Τα ίδια και με την ονομασία «Επιχείρηση Geronimo». Η αυτοκρατορική νοοτροπία είναι τόσο βαθιά ριζωμένη σε όλη τη δυτική κοινωνία, που κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι δοξάζουν τον Μπιν Λάντεν με το να τον ταυτίζουν με μια γενναία αντίσταση εναντίον των γενοκτόνων εισβολέων. Είναι σα να ονομάζουμε τα φονικά μας όπλα από τα θύματα των εγκλημάτων μας: Apache, Tomahawk…Είναι σα να ονομάζει η Luftwaffe τα μαχητικά της αεροσκάφη «Εβραίος» και «Τσιγγάνος».
Πολύ περισσότερα μπορούν να ειπωθούν, αλλά ακόμα και τα πιο προφανή και στοιχειώδη γεγονότα, μας δίνουν πολύ τροφή για σκέψη.        tvxs.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: