Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Οι σφαγές των Άσαντ και η πολιτική της αστερόεσσας

Πάνε 29 χρόνια από τότε που ο μπαμπάς Άσαντ, συνεπικουρούμενος από τον αδελφό του Ριφαάτ, μακελεύει τουλάχιστον 10.000 σουνίτες Μουσουλμάνους - σε τρεις εβδομάδες - στην πόλη Χάμα και με το αίμα τους «ποτίζει» τις ρίζες του μπααθικού καθεστώτος των Αλεβιτών, μιας σέχτας του Ισλάμ στενά συνδεδεμένης με τους Σιίτες.

Τότε, επειδή τα πράγματα και οι πληροφορίες δεν έτρεχαν με την ίδια ταχύτητα, ο Χαφέζ Άσαντ έκανε 6 χρόνια για να αποφασίσει την επέμβαση κατά των αντικαθεστωτικών, που τους ενίσχυε, όπως και τώρα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα.


Η ιστορία επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά όμως η πολιτική της Αστερόεσσας είναι ελαφρώς αλλαγμένη. Γιατί; Μα το πετρέλαιο στερεύει στη Συρία και ίσα που φτάνει για την εσωτερική κατανάλωση.....
Ο υιός Άσαντ θα ήταν χρήσιμος μόνο εάν είχε πετρέλαιο και πολύ περισσότερο αν είχε δείξει καλή θέληση το 2003, όταν του ζητήθηκε να στείλει στρατό στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και εκείνος είπε «όχι» στον Μπους και εμμέσως «ναι» στο γείτονά του, τον Ιρανό Αχμαντινετζάντ.

Οι Αμερικανοί του τη φύλαγαν. Το 2005, μετά τη δολοφονία Χαρίρι στο Λίβανο. Η ετυμηγορία είναι απλή, τον Χαρίρι τον σκότωσε η Συρία και πρέπει να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο και οι 20.000 στρατιώτες που διαθέτει στο βόρειο Λίβανο να αποχωρήσουν άμεσα. Ποιος θα τα έβαζε με τη διεθνή κοινότητα;


Ο Άσαντ μάζεψε χολωμένος το στρατό του και κλείστηκε στα σύνορά του, σφιχταγκαλιάζοντας όμως το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Τηρήθηκε, είπαν οι Αμερικανοί, η νομιμότητα, που όμως με την ανοχή τους είχε καταπατηθεί από τον μπαμπά Άσαντ, ο οποίος είχε στείλει στο Λίβανο το στρατό του κατά την περίοδο του εκεί εμφυλίου.


Ο υιός Άσαντ έχει στο πλευρό του τον αδελφό του Μαχίρ, σκληροτράχηλο στρατιωτικό, που προΐσταται των επεμβάσεων στις διάφορες πόλεις. Τώρα όμως οι πόλεις είναι περισσότερες από μία. Δεν είναι μόνο η Χάμα - που ξεσηκώθηκε και τώρα -, είναι και η Ντεράα, η Τζαμπλέχ, η Χομς, η Χαράτ Σαράγια, αλλά και τα προάστια της Δαμασκού.


Πόσο αίμα είναι αποφασισμένος να χύσει ο Μπασάρ αλ Άσαντ; Το μόνο σίγουρο είναι πως αν είχε πετρέλαιο, θα τον είχαν βομβαρδίσει και δεν δείχνει τόσο ισχυρός για να μείνει, όπως ο Καντάφι. Αν δεν φοβούνταν περισσότερη αποσταθεροποίηση, θα τον είχαν διώξει.


Όμως τώρα η Αστερόεσσα αποφάσισε να μην του επιτρέπει να ταξιδεύει και να μην έχει λογαριασμούς στις ΗΠΑ. Με λίγα λόγια η πολιτική της Αστερόεσσας είπε στους Σύρους να αντιμετωπίσουν τον οπλισμένο Άσαντ με τα γυμνά τους χέρια κι όποιος κερδίσει.      
Metro   

Δεν υπάρχουν σχόλια: