Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Τρεις νεκροί σε διαδηλώσεις στην Αλβανία

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης στα Τίρανα, στην Αλβανία. Κατά τη διάρκεια της αντικυβερνητικής διαδήλωσης σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, ενώ αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.
«Έχουμε δύο νεκρούς πολίτες. Με βάση τα σημάδια φαίνεται ότι πυροβολήθηκαν από μικρή απόσταση με πιστόλι μικρού διαμετρήματος. Ήταν ήδη νεκροί όταν διακομίστηκαν εδώ», δήλωσε ο Σάμι Κοτσέκου, χειρουργός στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Τιράνων.
Στην αντικυβερνητική διαδήλωση, η οποία οργανώθηκε από την αντιπολίτευση, συμμετείχαν χιλιάδες άτομα. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα και της κυβέρνησής του, κατηγορώντας την για διαφθορά.                        
Τα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει έναν κλοιό γύρω από το κτίριο.......... Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα και χρήση αντλιών νερού για να διασπάσει το μέτωπο των διαδηλωτών. Για τους τρεις νεκρούς διαδηλωτές δεν έχουν δοθεί ακόμα λεπτομέρειες.
Οι διαδηλωτές μετά από τρεις ώρες συγκρούσεων με την αστυνομία έχουν αποσυρθεί μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης, όπου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, έκανε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε τη συμβολή όλων των κομμάτων ώστε να επανέλθει η τάξη. Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε και ο δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα τονίζοντας ότι «οι εκλογές και όχι η βία είναι η λύση για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα».
Το τελευταίο διάστημα η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση Μπερίσα για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας τον Αλβανό πρωθυπουργό για διαφθορά.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο που προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο και στο οποίο εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, να ζητά από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία. Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο ο Ιλίρ Μέτα παραιτήθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της βουλής.                    tvxs.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: