Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

"Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα"

Τριγυρνούν στους δρόμους ζητιανεύοντας την αγάπη, άλλοτε κουνώντας φιλικά την ουρά τους, άλλοτε κοιτώντας με ικεσία στα μάτια για λίγα ξεροκόμματα.

Πολλές φορές, το μόνο που εισπράττουν είναι η
κτηνωδία και η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, αλλά πάντα, υπάρχουν κάποιοι που διαθέτουν χρόνο και το υστέρημά τους, για να γεμίσουν με νερό μπολάκια στις άκρες των δρόμων, ν' αφήσουν φαγητό σε διάφορα σημεία και να τα περιθάλψουν.Τον τελευταία καιρό, τα περιστατικά κακοποίησης που αφορούν αδέσποτα ζώα και βλέπουν το φως το δημοσιότητας είναι σχεδόν καθημερινά και σοκάρουν με την πρωτοφανή αγριότητα των δραστών. Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, οι φιλόζωοι, που είναι πολυδιασπασμένοι σε σωματεία και συλλόγους, θεωρούν ότι ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και ζητούν οργανωμένη μέριμνα και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για τα αδέσποτα...

"Το φιλοζωικό κίνημα είναι μια πονεμένη ιστορία" αναφέρει η
Ιζαμπέλα Μποτονάκη, πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Πυλαίας "Η Αγάπη", η οποία έχει αφιερώσει όλο της τον ελεύθερο χρόνο στα ζώα κα θεωρεί ότι η έλλειψη συνεργασίας καθιστά αδύνατη τη λύση του προβλήματος.

Το Σωματείο διατηρεί καταφύγιο στο τέρμα της Πυλαίας, όπου φιλοξενούνται δεκάδες σκύλοι και γάτες αλλά η επ΄ αόριστον φιλοξενία σίγουρα δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα.

"Νομίζω ότι αδειάζουμε τον ωκεανό μ' ένα σουρωτήρι", λέει χαρακτηριστικά για την κατάσταση η υπεύθυνη του Καταφυγίου Ζώων, Βάσω Χατζημανώλη, του μοναδικού σωματείου, όπως λέει, στην Ελλάδα με δικό του ιδιόκτητο χώρο.

Το Καταφύγιο λειτουργεί από το
1996, σε έκταση 7 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν ένα κτίριο νοσηλείας 12 δωματίων και κουζίνα, χειρουργείο, κατοικία προσωπικού, δωμάτιο φιλοξενίας, γατόσπιτο, αποθήκη και χώροι φιλοξενίας σκύλων από 20 μέχρι 300 τ.μ. ο καθένας. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 170 σκυλιά και 50 γάτες.

"Λειτουργούμε με αυτοχρηματόδοτηση και προσπαθούμε να δίνουμε, με προϋποθέσεις φυσικά, όσα περισσότερα ζώα μπορούμε για υιοθεσία, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό" σημειώνει. Αναφέρει, μάλιστα, κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα ζώων, που χάρη στην έγκαιρη επέμβαση, σώθηκαν και βρήκαν μια καινούργια οικογένεια.


"Ο Τάκης, από τα Διαβατά, βρέθηκε σε άθλια κατάσταση, νοσηλεύτηκε, φιλοξενήθηκε στο Καταφύγιο και τώρα ζει ευτυχισμένος με τη νέα του οικογένεια. Η Σάντρα, από τις Σέρρες, καταδικασμένη απ' όλους, μ' ένα είδος όγκου που της αλλοίωνε το πρόσωπο, φιλοξενήθηκε από μας για πολύ καιρό, χειρουργήθηκε στη Γερμανία και απολαμβάνει πλέον την παρέα της οικογένειάς της. H Ζέζα και ο Δίας βρέθηκαν στα κοιμητήρια Ζαγκλιβερίου σε τρισάθλια κατάσταση, καμένα από πίσσα, τρομαγμένα και απλησίαστα, αλλά ένα μήνα μετά ήταν αγνώριστα. H Τρίνα, από το Αγγελοχώρι, βρέθηκε σε αποκαρδιωτική κατάσταση, γεμάτη τσιμπούρια και ψύλλους, με μεγάλες δερματικές αλλοιώσεις, τρόμαζες όταν την έβλεπες. Με την κατάλληλη αγωγή, έγινε γρήγορα μια κούκλα και την υιοθέτησε ένας... γάτος μιας καλής οικογένειας" αναφέρει χαρακτηριστικά.


Πάντως, η κ. Χατζημανώλη, αν και είχε οριστεί ως συνεργάτης της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για ολόκληρο το πρόγραμμα "Φροντίδα Αδέσποτων Ζώων", εντούτοις της οφείλονται χρήματα από το 2006. "Θέλω να πιστεύω ότι θα λυθεί το θέμα και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με το δήμο" σημειώνει.


Από την πλευρά του, πάντως, ο αντιδήμαρχος αστικού περιβάλλοντος και ελεύθερων χώρων του δήμου Θεσσαλονίκης,
Κώστας Ζέρβας, θεωρεί αναγκαία την συνεργασία όλων των φιλοζωικών σωματείων, αλλά και των φιλόζωων που έχουν αναπτύξει αξιόλογη δράση για την προστασία των αδέσποτων.

"Μετά την αλλαγή της αρμοδιότητας για τα αδέσποτα, από την αντιδημαρχία καθαριότητας στην αντιδημαρχία περιβάλλοντος, βρίσκομαι σε επαφή με τους φιλόζωους και προσανατολίζομαι στη διοργάνωση ημερίδας, όπου θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα" δήλωσε ο κ. Ζέρβας, προσθέτοντας ότι έχει ήδη συζητήσει το πρόβλημα και με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.).


Στο Σύνδεσμο συμμετέχουν οι δήμοι Βασιλικών, Επανομής, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Ν. Μηχανιώνας, Μίκρας, Πανοράματος, Πεύκων, Πυλαίας και Χορτιάτη, και ιδρύθηκε με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων στην περιοχή τους.


Η λειτουργία του είναι σε καθημερινή βάση διαθέτοντας, μεταξύ άλλων, δύο κτηνιάτρους και δύο αυτοκίνητα περισυλλογής ζώων, ενώ κύριο μέλημά του είναι η απόκτηση παιδείας και γνώσης στα θέματα που αφορούν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.


"Τα έσοδά μας προέρχονται από συνδρομές των δήμων και φέτος έχουμε εκταμιεύσει ένα κονδύλι 100.000 ευρώ για την αγορά χώρου για την φιλοξενία των ζώων" εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Σταύρος Ζαμπέτογλου.


Όταν κάποιος εντοπίζει ένα τραυματισμένο, άρρωστο ή επιθετικό ζώο, τηλεφωνεί στα γραφεία του συνδέσμου, στο 2310.438.496 και αμέσως επιλαμβάνονται οι κτηνίατροι.

"Πηγαίνουμε στο σημείο που μας υποδεικνύουν και περιθάλπουμε το ζώο, το στειρώνουμε και το εμβολιάζουμε και στη συνέχεια, αν δεν υιοθετηθεί στο μεταξύ, το επιστρέφουμε στο σημείο που το βρήκαμε" εξηγεί η κτηνίατρος Καλλιόπη Καμπίτση.

Όταν κάποιο ζώο έχει μείνει παράλυτο από τροχαίο ή είναι ανίατη η κατάστασή του, με γνωμάτευση κτηνιάτρου, συγκαλείται ειδική επιτροπή που αποφασίζει για την τύχη του. Παράλληλα, σε όλα τα ζώα, τοποθετείται ειδικό "τσιπάκι" και τα στοιχεία του καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό αρχείο του Συνδέσμου.


"Παρατηρούμε πάντως, κυρίως το καλοκαίρι, ότι πάρα πολλά οικόσιτα ζώα και ράτσας μάλιστα, εγκαταλείπονται στις παρυφές της πόλης. Αν και εντοπίζουμε, όμως, κάποιες φορές τους ιδιοκτήτες τους, μέσω του ειδικού τσιπ, δεν τους επιβάλλονται πρόστιμα, με αποτέλεσμα αυτή η κατάσταση να διαιωνίζεται εις βάρος βέβαια των ζώων" σχολιάζει η κ. Καμπίτση.


Εξηγεί δε ότι, όταν το οικόσιτο γίνεται αδέσποτο, ο πληθυσμός του πολλαπλασιάζεται ραγδαία, αφού γεννάει 8 με 9 κουτάβια, δύο φορές το χρόνο.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ                                             Nooz.gr     

Δεν υπάρχουν σχόλια: