Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Σκοτεινή αυγή

Tου Παντελη Μπουκαλα
Το πιο πιθανό είναι πως οι κάμερες βρέθηκαν τη Δευτέρα στο Δημαρχείο της Αθήνας με την ελπίδα ότι θα καταγράψουν, «απευθείας και ζωντανά», κάποιο επεισοδιάκι με πρωταγωνιστή τον νέο δημοτικό σύμβουλο που οι ίδιες πρωτίστως δημιούργησαν, τον κ. Ηλία Ψινάκη. Θα είχαν έτσι τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν το τμήμα εκείνο του κοινού που το έχουν εκπαιδεύσει να τρώει κουτσομπολιό για πρωινό και κίτρινο κουσκούς το μεσημέρι. Θα μπορούσε, ας πούμε, να εγείρει θέμα ο κ. Ψινάκης για τις υποψηφιότητες στη Γιουροβίζιον και για το δεινό πλήγμα που υπέστη η Αθήνα, η Ελλάδα ολόκληρη, με τον αποκλεισμό των εκλεκτών του, εξαιτίας κάποιων «άλουστων ψευτοκουλτουριάρηδων». Κι άντε τώρα να τρέχει αυτός να προβάλει διεθνώς την τσαλακωμένη εικόνα της χώρας, όπως έχει υποσχεθεί.
Αντ' αυτού, όμως, οι κάμερες έπεσαν πάνω στον ναζιστικό χαιρετισμό ενός άλλου δημοτικού συμβούλου, του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου της «Χρυσής Αυγής». Και τον κατέγραψαν. Και τον είδαμε όλοι. Να χαιρετάει δις, και γελώντας, τον Χίτλερ που στοιχειώνει τη φαντασία του και σαν τον Χίτλερ και τους οπαδούς του.... Να προσκυνάει, δηλαδή, τα σύμβολα και τις ιδέες του ναζισμού. Ισως για να τιμήσει με τον δικό του τρόπο τα θύματα του Διστόμου, τούτες τις μέρες που ανακινήθηκε το ζήτημα της δίκαιης απαίτησης των συγγενών τους να αποζημιωθούν. Ενας υπερκαθαρός Ελληνας που θαυμάζει τους υπερκαθαρούς Γερμανούς του '40, οι οποίοι με τα εκτελεστικά τους αποσπάσματα, την πείνα και τα στρατόπεδα εξοντώσεως και με τη συνεργασία των τότε φιλοναζιστών ελληνικής υπηκοότητας καθάρισαν την Ελλάδα από χιλιάδες χιλιάδων «ποντίκια» και «κατσαρίδες».
Η γενέτειρα της δημοκρατίας δεν έχει, βέβαια, να φοβηθεί από τους χαιρετισμούς και τους κρωγμούς των νεοναζιστών. Αν πάντως αποδώσουμε στο συμβάν τη σημασία ενός τηλεοπτικού event, αν το προσπεράσουμε, δηλαδή, χασκογελώντας ή σφυρίζοντας αμέριμνα, τότε μπορεί να επαναληφθεί, ώς ένα βαθμό, ό, τι έγινε και με τον ΛΑΟΣ. Γιατί έτσι, χασκογελώντας με τα ανέκδοτα, τις πόζες και τις «ευρηματικές» ατάκες του κ. Καρατζαφέρη και των ενδοκομματικών μιμητών και κλώνων του, άρχισε η υπερπροβολή του ΛΑΟΣ. Και πολύ γρήγορα, οι τηλεαστερίκοι του θρονιάστηκαν στην πολυθρόνα όλων των εκπομπών σχεδόν όλων των καναλιών και οι απόψεις τους μπήκαν στην ατζέντα της καθημερινότητας. Πριν αποσπάσει τον σεβασμό του κ. Βενιζέλου για την «ορθή θέση του στα εθνικά ζητήματα» και τα συγχαρητήρια του κ. Πάγκαλου, επειδή, λέει, είναι ο μοναδικός σοβαρός συνομιλητής της κυβέρνησης, ο κ. Καρατζαφέρης είχε αποσπάσει τον θαυμασμό διαφόρων τηλεοπτικών ηγητόρων, που συναρπάζονταν από το χιούμορ του, οπότε δεν έβρισκαν ιδιαίτερο λόγο να ασχοληθούν με τις ιδέες του, όσο εμπρηστικές κι αν ήταν. Κι έφτασαν τώρα να συγκυβερνούν οι ιδέες αυτές.                            kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: