Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Η Βολιβία αναγνώρισε ανεξάρτητη Παλαιστίνη

Η βολιβιανή κυβέρνηση αναγνώρισε την "Παλαιστίνη" ως κράτος ανεξάρτητο, απέστειλε δε την σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Λα Πας τόνισε ότι η "χώρα του θεωρεί ανεξάρτητο κράτος την Παλαιστίνη, όπως κι άλλα κράτη της περιοχής, όπως παραδείγματος χάρη η
Βραζιλία κι η Αργεντινή. Σημειωτέον, η Ουρουγουάη έχει δεσμευτεί να πράξει το ίδιο στη διάρκεια του 2011.

Ο Βολιβιανός σοσιαλιστής πρόεδρος είχε προαναγγείλει αυτήν την διπλωματική εξέλιξη, ευρισκόμενος προ ημερών στην πόλη Φοζ ντο Ιγκουάρου της Βραζιλίας και συμμετέχοντας στις εργασίες του εμπορικού συνασπισμού της Λατινικής Αμερικής "Μερκοσούρ"...


Η Βολιβία διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ τον Ιανουάριο του έτους 2009, στο τέλος της πολυήμερης φονικής στρατιωτικής επιχείρησης "Συμπαγές μολύβι" του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.


Η Βραζιλία και η Αργεντινή έχουν αναγνωρίσει ανεξάρτητη την Παλαιστίνη, στα διεθνή όρια που είχε στην αρχή του έτους 1967, πριν από τον "πόλεμο των έξι ημερών" στη διάρκεια του οποίου το Ισραήλ στρατιωτικά κατέβαλε την Ιερουσαλήμ, μεταγενέστερα δε κατέστησε αυτήν "ενιαία κι αιώνια πρωτεύουσά του".


Ην. Πολιτείες και Ισραήλ είχαν αντιδράσει στην ανωτέρω διπλωματική κίνηση της Μπραζίλια και του Μπουένος Αϊρες.       
Nooz.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: