Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ !...

Αναδημοσιευση απο ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ             Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναφορές και επιχειρηματολογίες για να καταδειχθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και η κοινωνία. Ο νέος Προϋπολογισμός και το νέο μνημόνιο, δείχνουν περίτρανα, πως όχι, μόνο, δεν υπήρξε, με τη μεσολάβηση του 6μήνου του 2010, κάποιος μετριασμός στην οξύτητα και την σφοδρότητα των προβλημάτων, αλλά, μάλλον, με χειρότερο τρόπο τίθενται.
Απόρροια του δεδομένου αυτού, η νέα επέλαση κατά των λαϊκών εισοδημάτων και κατακτήσεων, μια επέλαση που κονιορτοποίησαν κάθε δέσμευση και κάθε κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης.

Αν στη δεύτερη, από τις πολλές, φάσεις της επιχείρησης εξόδου απ΄ την κρίση, επιδιώκονταν η επίτευξη ενός καλύτερου κλίματος και μιας, κάπως, πιο αισιόδοξης στάσης απέναντι στις εξελίξεις, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για την πλήρη αποτυχία, αυτής της προσδοκίας : ο λαός ετοιμάζεται να καβατζάρει το χρόνο και να μπει στο 2011, πιο απογοητευμένος, πιο τρομοκρατημένος, πιο απαισιόδοξος για τα επερχόμενα !...

Δυστυχώς ! Η πολιτική έχει μπει στη γωνία και το γήπεδο μονοπωλεί ο τεχνοκρατισμός, ο οποίος, όμως, είναι ξεκάθαρο πια, πως δεν στηρίζεται, ούτε καν, στις δημιουργικές επιστημονικές απόψεις και παραδοχές, αλλά σε δογματικούς τυφλοσούρτες, σε στανταρισμένες συνταγές που κύριο χαρακτηριστικό τους έχουν την ανοσία τους, απέναντι σε κάθε νέο, σε κάθε διαφορετικό και προοδευτικό !
Η ακαμψία, η αταραξία και το γαϊδουρινό πείσμα των τροϊκανών, είναι φυσιολογική απόρροια αυτού του γεγονότος κι όσο κι αν προσπαθούν ορισμένοι να προσθέσουν σταγόνες πολιτικής οπτικής, στο σχηματισθέν ίζημα, και τίποτα δεν καταφέρνουν και τη γραφικότητα γυροφέρνουν.

Πριν η κατάσταση φτάσει στο αμήν, πρέπει οι κυβερνώντες να σχεδιάσουν και να κάνουν την υπέρβαση – πάντα σε πολιτικό επίπεδο – να σπάσουν το ίζημα, να ταράξουν το τέλμα. Οφείλουν να προσεγγίσουν το λαό με άλλο πρίσμα, με διαφορετική σκοπιμότητα, με εμπιστοσύνη και με δικαιοσύνη. Αν δεν το μπορούν, να βγουν και να το παραδεχθούν, να μιλήσουν καθαρά, χωρίς περιστροφές και τεθλασμένες αναφορές, χωρίς προβλέψεις που δεν δικαιώνονται, χωρίς υποσχέσεις που δεν εκπληρώνονται…
Αυτή η πορεία, έτσι που πάει, δεν οδηγεί πουθενά !...

Δεν υπάρχουν σχόλια: