Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Θυμήθηκαν τον Καραγκιόζη

Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Ω συμφορά μου. Νέα εθνική ταπείνωση μας βρήκε, μας πήραν λέει τον Καραγκιόζη.
Πως ακριβώς όμως έγινε αυτό; ήρθαν και κατέσχεσαν όλες τις φιγούρες του;
Όχι.
Μας απαγόρευσαν να τον χρησιμοποιούμε;
Όχι.
Τότε τι έγινε; Μας πήραν την εθνικότητα του, είναι Τούρκος αποφάνθηκε η UNESCO
και τώρα; τι θα κάνουμε;
Μα γιατί πρέπει να βλέπουμε ορισμένα πράγματα με τόσο στενά εθνικιστικά γυαλιά;
Δεν θα μπω στην ουσία της υποθέσεως, άλλωστε λίγη σημασία έχει για μένα η απόφαση της UNESCO σε ένα τέτοιο θέμα. Και όμως κάποιοι έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν εθνικιστικά. Βέβαια, τι να περιμένει κάποιος στην Ελλάδα όταν το εμπόριο πατριωτισμού είναι ακόμη επικερδές.
Ο Καραγκιόζης δεν είναι εθνικό σύμβολο, είναι μία φιγούρα της λαϊκής μας παράδοσης, μάλιστα είναι μία φιγούρα που.......

. ενώνει την λαϊκή παράδοση της Ελλάδας με αυτή της Τουρκίας. Είναι λογικό άλλωστε αυτό καθώς γεννήθηκε στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σε όλες τις παραστάσεις είναι Οθωμανός υπήκοος.
Το ζήτημα δεν αφορά την εθνικότητα του, άλλωστε ένας τέτοιος λαϊκός ήρωας, αλλά και το σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που εκπροσωπεί, το θέατρο σκιών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπαίνει σε καλούπια, Ελληνικά η Τουρκικά.
Ο Καραγκιόζης μπορεί να ενώσει τους δύο λαούς, όχι να τους χωρίσει.
Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι πως θα τον βαφτίσουμε, αλλά η σημασία του και ο ρόλος του. Για αυτό δεν έχω δει τους υπερπατριώτες να διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια. Δεν τους έχω δει να προσπαθούν να διασώσουν τον Καραγκιόζη ως παιδικό παιχνίδι. Θυμάμαι ότι στο δημοτικό μας έβαζαν να φτιάξουμε από την αρχή τις φιγούρες για να παίξουμε. Τα σημερινά παιδιά δεν έχουν και τόσο ουσιαστική επαφή με τον Καραγκιόζη, δεν έχουν την επαφή που έχουν με τον Iron Man και τον Χάρι Πότερ.
Όλοι αυτοί οι πατριώτες που τώρα θυμήθηκαν τον Καραγκιόζη θα έπρεπε να σκεφτούν πως θα συνεχιστεί ο κύκλος της παράδοσης και θα περάσει στις επόμενες γενιές. Εκτός και αν τώρα που ο Καραγκιόζης βαφτίστηκε Τούρκος απαγορεύσουν στα παιδιά τους να παίζουν μαζί του.
       kafeneio-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: