Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

΄΄ Η φτώχεια στη Δυτική Οχθη ξεπερνά κι αυτήν της Γάζας''

Τα παιδιά που διαβιούν στις φτωχότερες περιοχές της Δυτικής Όχθης αντιμετωπίζουν σημαντικότερα χειρότερες συνθήκες από τους συνομήλικούς τους στη Γάζα. Αυτό υποστηρίζει μια νέα έκθεση που διεξήγαγε η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση για τα παιδιά και τους νέους, Save the Children UK.
Η αναφορά της Save the Children UK, η οποία δημοσιεύεται σήμερα επισήμως, υποστηρίζει ότι οι οικογένειες που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους στη Δυτική όχθη αντιμετωπίζουν συνθήκες άγριας φτώχειας, συχνά χωρίς φαγητό, φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε τη μελέτη η οποία ανακάλυψε ότι στην «Area C» (το 60% των εδαφών της Δυτικής Όχθης που βρίσκονται υπό άμεσο Ισραηλινό έλεγχο, τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού υποφέρουν δυσανάλογα, εξαιτίας της μη επιδιόρθωσης της βασικής υποδομής, λόγω της άρνησης του Ισραήλ να παραχωρήσει τη σχετική άδεια.
Σπίτια, σχολεία, συστήματα αποχέτευσης και δρόμοι είναι σε άμεση ανάγκη για επιδιόρθωση, αλλά αντί να εγκριθούν τα έργα, οικογένειες εξαναγκάζονται να ζήσουν σε αντίσκηνα χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Οι περιορισμοί στην αγροτική χρήση της γης έχουν αφήσει χιλιάδες Παλαιστίνια παιδιά χωρίς επαρκή τροφή και πολλά παιδιά πέφτουν ασθενείς εξαιτίας της πείνας....

Οι συνθήκες στην «Area C» έφτασαν το σημείο της κρίσης, λέει η ανθρωπιστική οργάνωση, με έλλειψη επαρκούς τροφής να σημειώνεται στο 79% των κοινοτήτων – πρόκειται για μεγαλύτερο ποσοστό από την Γάζα, που βιώνει τον αποκλεισμό από το Ισραήλ. Εκεί το ποσοστό είναι 61%.
Η απουσία κατάλληλης θρέψης έχει μέγιστο αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών που μεγαλώνουν στην περιοχή με το 44% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα να πάσχουν από διάρροια, η οποία σκοτώνει τα περισσότερα παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως.
Πολλά από αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα καθυστερημένης ανάπτυξης, με το ποσοστό τους να είναι διπλάσιο από αυτό της Γάζας και περισσότερα από το 1/10 των παιδιών στη Δυτική Όχθη είναι κάτω του κανονικού βάρους.
Για πολλούς Παλαιστίνιους, σημειώνει η έκθεση της Save the Children UK, η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια είναι δυσκολότερη από ότι είναι για τους συμπατριώτες τους στη Γάζα. Μάλιστα, τα μισά νοικοκυριά στη Γάζα, λένε ότι δεν έχουν καμία πρόσβαση στην ξένη ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο διευθυντής της Save the Children στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Salam Kanaan, λέει ότι «η διεθνής κοινότητα έχει εστιάσει στα δεινά των οικογενειών στη Γάζα, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις δοκιμασίες που περνάνε τα παιδιά στην Area C». «Επικρατεί ευρέως η άποψη ότι οι οικογένειες στη Δυτική Όχθη έχουν υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης αλλά τραγικώς, πολλές οικογένειες, ειδικά στην Bedouin και τις εκεί κοινότητες, στην ουσία σημειώνονται πολύ πιο υψηλά επίπεδα υποσιτισμού και φτώχειας».
Η οργάνωση καλεί το Ισραήλ να πάψει άμεσα τις κατεδαφίσεις σπιτιών και τις κατασχέσεις γης στη Δυτική Όχθη, και υπογραμμίζει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να λαμβάνει «επείγουσα δράση» για να αναπτύξει τις υπηρεσίες και την ασφάλεια της διατροφής στην Area C. «Τα παιδιά των Παλαιστινίων δεν μπορούν να περιμένουν τις ‘κολλημένες’ συνομιλίες μεταξύ της Παλαιστινιακής αρχής, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, για να επιλυθεί αυτή η κατάσταση» υπογραμμίζεται από την οργάνωση.                                                                    tvxs.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια: