Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Εντοπίστηκε πίνακας του Καραβάτζιο που είχε κλαπεί

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ένας ανεκτίμητος πίνακας, που αποδίδεται στον Καραβάτζιο, ο οποίος είχε κλαπεί το 2008 από ουκρανικό μουσείο. Οι τέσσερις δράστες της κλοπής συνελήφθησαν στο Βερολίνο την Παρασκευή ενώ ετοιμάζονταν να πουλήσουν τον πίνακα.


Πρόκειται για τρεις Ουκρανούς και έναν Ρώσο, οι οποίοι έκλεψαν τον πίνακα "Η σύλληψη του Χριστού" στα τέλη Ιουλίου 2008 από το Μουσείο Δυτικής και Ανατολίτικης Τέχνης της Οδησσού.


Γερμανοί και Ουκρανοί αστυνομικοί συνεργάστηκαν και κατάφεραν να εντοπίσουν το σημείο συνάντησης των δραστών με έναν υποψήφιο αγοραστή του έργου.


Η "Σύλληψη του Χριστού" ή "Το φιλί του Ιούδα", όπως είναι επίσης γνωστός ο πίνακας, χρονολογείται από το 1602. Τον είχε αγοράσει.....
ένας πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γαλλία και στα τέλη του 19ου αιώνα τον δώρισε στον πρίγκιπα Βλαντιμίρ Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ.
Μετά τη ρωσική επανάσταση του 1917 ο πίνακας παραχωρήθηκε στη σχολή καλών τεχνών της Οδησσού και στη συνέχεια στο μουσείο.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ η αξία του πίνακα στη μαύρη αγορά μπορεί να ξεπερνά και τα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Η αυθεντικότητα του έργου είχε αμφισβητηθεί στο παρελθόν και μάλιστα για μία περίοδο τον θεωρούσαν αντίγραφο ενός πίνακα που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Δουβλίνου.
Τη δεκαετία του 1950 η Μοσχοβίτισσα τεχνοκριτικός Ξένια Μαλιτσκάγια απέδειξε ότι το έργο της Οδησσού ανήκε όντως στον Ιταλό ζωγράφο Μικελάντζελο Μερίσι, τον γνωστό ως Καραβάτζιο (1571-1610).            Nooz.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: