Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ρυθμίσεις για την προσβασιμότητα κοινοχρήστων χώρων για ΑμεΑ.


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ2621/Β2009 η απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος (ΥΑ5297/31-12-229) με την οποία εδραιώνονται οι προδιαγραφές προσβασιμότητας που θα πρέπει να εξασφαλίζονται στη διαμόρφωση ή ανακατασκευή των κοινοχρήστων χώρων των οικισμών ώστε να εξυπηρετούν ανθρώπους με αναπηρία.
Συγκεκριμένα:

- διατυπώνονται προδιαγραφές προσβασιμότητας σε χώρους που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών όπως πλατείες, πεζοδρόμια, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, σε χώρους στάθμευσης και στη χρήση αστικού εξοπλισμού (όπως κάδοι απορριμμάτων, περίπτερα, πινακίδες πληροφόρησης, τηλέφωνα ή αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων).
- περιλαμβάνονται προδιαγραφές για τη διαμόρφωση επιπέδων μηδενικής ή χαμηλής κλίσης, ενώ επίσης προβλέπεται η κατασκευή κοινόχρηστων ανελκυστήρων ή αναβατορίων με συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζονται για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ΑμεΑ στους κοινόχρηστους χώρους.
- κατά τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών με ελάχιστο πλάτος 1,5μ, ενώ πρέπει να προβλέπεται και η κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών.
- για την κατασκευή χώρων στάθμευσης κοινής χρήσης προβλέπονται ειδικές θέσεις για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία, σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των θέσεων, με ελάχιστο αριθμό τη μία θέση κ.α.
Η απόφαση περιέχει λεπτομερείς προδιαγραφές προσβασιμότητας που όλοι οι φορείς που αναλαμβάνουν διαμόρφωση ή ανακατασκευή κοινόχρηστων χώρων των οικισμών οφείλουν να ακολουθούν.

                                                              Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: