Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ενας εκκεντρικός πράσινος διεκδικεί την προεδρία στην Κολομβία

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται σήμερα στην Κολομβία, με σχεδόν 39 εκατομμύρια πολίτες να καλούνται στις κάλπες. Δύο υποψήφιοι, από τους συνολικά εννέα, θεωρούνται οι επικρατέστεροι να διαδεχθούν τον ιδιαίτερα δημοφιλή απερχόμενο Άλβαρο Ουρίμπε. Ένας από αυτούς είναι ο Αντάνας Μόκους, λιθουανικής καταγωγής φιλόσοφος και μαθηματικός που κατεβαίνει με το κόμμα των Πράσινων και έχοντας πίσω του δύο επιτυχημένες θητείες ως δήμαρχος της Μπογκοτά.
Ο Μόκους έγινε δημόσιο πρόσωπο την ημέρα που για να ηρεμήσουν οι φοιτητές του, τους έδειξε τα οπίσθιά του, εγκαινιάζοντας τη θητεία του ως πρύτανη του Εθνικού Πανεπιστημίου. Ο 58χρονος ξεκίνησε με πρόβλεψη για 1% των ψήφων και τώρα ξεπερνά το 35%.
Ο εκκεντρικός πολιτικός, δηλωμένος άθεος, σόκαρε την κοινή γνώμη όταν παντρεύτηκε σε τσίρκο. Ως δήμαρχος, βελτίωσε τις υποδομές, μείωσε την εγκληματικότητα, στοιχημάτισε στην παιδεία και αναβίωσε την ιδιότητα του πολίτη, κυκλοφορώντας με στολή υπερήρωα («υπερπολίτης») ή κατεβάζοντας μίμους στους δρόμους για να διδάξουν το σεβασμό στο νόμο και την ευγένεια. Ωστόσο, ιδιωτικοποίησε εταιρίες και απέλυσε δημόσιους υπαλλήλους, πράξεις που ώθησαν κάποιους να τον κατατάξουν στους νεοφιλελεύθερους.
Απέναντι στον Μόκους βρίσκεται ο επιλεγμένος από τον ίδιο τον Ουρίμπε υποψήφιος του κόμματός του, ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Χουάν Μανουέλ Σάντος, 58 ετών.
Ο απερχόμενος Ουρίμπε είναι αναγκασμένος να εγκαταλείψει το θώκο λόγω των διατάξεων του Συντάγματος της χώρας που περιορίζουν σε δύο τις επιτρεπόμενες θητείες στο ύπατο αξίωμα της χώρας, παρά τις απεγνωσμένες, και αποτυχημένες, προσπάθειες υποστηρικτών του να τροποποιήσουν με δημοψήφισμα το νόμο.
Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ουδείς εκ των υποψηφίων θα συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό (50%), προκειμένου να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Ο Ουρίμπε είχε κερδίσει από τον πρώτο γύρο στις προηγούμενες εκλογές, το 2002 και το 2006.
Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι τεχνικά ισοψηφούν, κατά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας περίπου 35% έκαστος. Ο Σάντος αναμένεται να αντιμετωπίσει τον Μόκους, στον δεύτερο γύρο, την 20ή Ιουνίου.
Στο μεταξύ, παρά την κινητοποίηση 350.000 αστυνομικών και στρατιωτών ώστε να διεξαχθούν με ασφάλεια οι εκλογές, σε επεισόδια βίας το Σάββατο βρήκαν το θάνατο τέσσερις άνθρωποι, δύο παιδιά και δύο στρατιώτες. Οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη στους αριστερούς αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας.   tvxs.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: