Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Σε «εξέγερση» μπροστά απο τις ισραηλινές πρεσβείες ανά τον κόσμο καλεί η Χαμάς

Τη διεθνή κατακραυγή προκαλεί η αιματηρή επέμβαση του ισραηλινού στρατού στον «Στόλο της Ελευθερίας», που ξεκίνησε το ταξίδι του την προηγούμενη εβδομάδα με προορισμό τη Γάζα και στόχο το σπάσιμο του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Χαμάς κάλεσε σήμερα τους Άραβες και τους μουσουλμάνους σε «εξέγερση» μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ ανά τον κόσμο, ένταση σημειώθηκε ήδη στην Τουρκία έξω από το προξενείο του Ισραήλ, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα και στην Αθήνα, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.
Στο Ισραήλ, η αστυνομία της χώρας αύξησε το επίπεδο συναγερμού για να αντιμετωπίσει πιθανές ταραχές ανάμεσα σε Άραβες και Ισραηλινούς, μετά την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Σε «εξέγερση» καλεί η Χαμάς, για σφαγή κάνει λόγο η Παλαιστινιακή Αρχή
«Καλούμε όλους τους Άραβες και τους μουσουλμάνους να εξεγερθούν μπροστά στις σιωνιστικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο», ήταν το μήνυμα εκπροσώπου της Χαμάς στη Γάζα, Σαμί Αμπού Ζούχρι. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγιε κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον του διεθνούς στολίσκου και κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσει τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία.
Την στρατιωτική επέμβαση στα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» καταδίκασε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτηρίζοντάς την «σφαγή», ενώ κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι η παλαιστινιακή διοίκηση θα συνεδριάσει σήμερα, σε μία συνεδρίαση κατά την οποία «θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις».....

Ένταση έξω από το προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη
Δεκάδες Τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο προξενείο του Ισραήλ, όπου αναχαιτίστηκαν από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, που φρουρούσαν το κτίριο.
«Δεν περιμέναμε να γίνει μια τέτοια επίθεση σε διεθνή ύδατα», δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Ομέρ Φαρούκ Κορκμάζ, εκπρόσωπος της φιλο-ισλαμικής ανθρωπιστικής οργάνωσης IHH, που συμμετέχει στην προσπάθεια μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα. «Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να συγχωρήσει το Ισραήλ», δήλωσε ο Κορκμάζ. Σημειώνεται ότι ένα από τα 6 πλοία που συνέχιζαν την αποστολή προς τη Γάζα, ήταν το τουρκικό Mavi Marmara.
Σε μια πρώτη αντίδραση, η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία έπειτα από την αιματηρή επίθεση ισραηλινών καταδρομέων στα σκάφη της διεθνούς νηοπομπής με εφόδια για τη Λωρίδα της Γάζας.
Διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα
Σε διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ (Κηφισίας και Κατεχάκη) στις στις 19:00, καλεί σήμερα η Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα", η "Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο" καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χαρακτηρίζοντας την επέμβαση εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ως "δολοφονική επίθεση" και απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών και των καραβιών του στόλου της Ελευθερίας.       tvxs.gr     

Δεν υπάρχουν σχόλια: