Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

«Ένα Καράβι για τη Γάζα» :ένταση ανοιχτά της Λεμεσού

Σοβαρή εμπλοκή με το κυπριακό λιμενικό σημειώθηκε το μεσημέρι, καθώς το πλοίο «Σφενδόνη» της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» βρισκόταν ανοιχτά της Λεμεσού. Το λιμενικό τους απαγόρευσε να παραλάβουν αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών και βουλευτών που βρίσκονται στην Κύπρο και περιμένουν να επιβιβαστούν, προειδοποιώντας ότι όποιος το προσπαθήσει θα συλληφθεί.
Συγκεκριμένα, μόλις η «Σφενδόνη» μπήκε στα κυπριακά χωρικά ύδατα τρία ελικόπτερα και ένα σκάφος του λιμενικού άρχισαν να την ακολουθούν, χωρίς ωστόσο να πλησιάζουν σε μεγάλη απόσταση. Όταν το πλοίο βρέθηκε σε απόσταση τριών μιλίων από την ακτή, ένα σκάφος του κυπριακού λιμενικού και ένα φουσκωτό το προσέγγισαν. Οι άνδρες του λιμενικού επεσήμαναν ότι το σημείο στο οποίο βρίσκεται η «Σφενδόνη» δεν είναι σημείο αγκυροβόλησης, πως δεν επιτρέπεται να βρίσκεται εκεί και πως πρέπει να μεταβεί σε ένα από τα τρία επίσημα σημεία αγκυροβόλησης. Παράλληλα, ένα αεροπλάνο του κυπριακού λιμενικού πετούσε κυκλικά πάνω από το πλοίο και σε χαμηλό ύψος.
Οι άνδρες του κυπριακού λιμενικού τόνισαν ότι έχουν εντολή από το υπουργείο να μην αφήσουν κανέναν να επιβιβαστεί. Την ίδια στιγμή.....
πάνω στη «Σφενδόνη» ακουγόταν ότι απαγορεύτηκε στην αντιπροσωπεία των βουλευτών να φύγει από τις ακτές. Ο καπετάνιος της «Σφενδόνης» ζήτησε από τους άνδρες του λιμενικού να του φέρουν γραπτώς τις αιτίες της απαγόρευσης. Εκείνοι απάντησαν ότι θα εξετάσουν το αίτημα και επανέλαβαν ότι οποιοσδήποτε προσπαθήσει να επιβιβαστεί θα συλληφθεί.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των βουλευτών που περίμεναν να επιβιβαστούν είναι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο οποίος έκανε μία απόπειρα να ανέβει στο πλοίο αλλά δεν τα κατάφερε. «Το λιμενικό ήταν συγκεντρωμένο στην ακτή, κρατώντας όπλα, σαν να περίμενε τον μεγαλύτερο τρομοκράτη», δήλωσε ο ίδιος στο tvxs.gr. «Όταν επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε το φουσκωτό, ώστε να επιβιβαστούμε, μας απείλησαν ότι θα συλλάβουν τον καπετάνιο. Όχι εμένα, για να μην έχουν πρόβλημα, αλλά τον καπετάνιο», προσθέτει.
Ο κ. Κουράκης επισημαίνει ότι υπήρξε και «αποκλεισμός κινητών τηλεφώνων», κάνοντας λόγο για αθλιότητα, την οποία συνηθίζουν να κάνουν οι Ισραηλινοί. «Αυτή τη φορά την έκαναν οι φίλοι μας οι Κύπριοι», πρόσθεσε. Σχολιάζοντας τη στάση της Κυπριακής κυβέρνησης, ο Τάσος Κουράκης επισήμανε ότι πράττει «εν αδίκω», υπερασπιζόμενη «με λάθος τρόπο τα εθνικά της συμφέροντα, παραβιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα». Τέλος, αναφέρθηκε και στο Ισραήλ τονίζοντας ότι «έχει εξελιχθεί σε έναν διεθνή χωροφύλακα, ο οποίος εκβιάζει τους πάντες».
Η «Σφενδόνη» παρέμεινε για λίγη ώρα νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Πετούντα καθώς τελικά το λιμενικό τους άφησε να παραμείνουν στο σημείο, και λίγο πριν τις 20:00 συνέχισε το ταξίδι της, χωρίς την αντιπροσωπεία των βουλευτών.            tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: