Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Africa Day 2010

  Η Ημέρα της Αφρικής γιορτάζεται σήμερα, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της Οργάνωσης Αφρικανικής Ένωσης (ΟΑΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου 1963. Με την ίδρυση της ΟΑΕ, οι ηγέτες των τότε ανεξάρτητων αφρικανικών χωρών έγραψαν ιστορία δίνοντας μια σημαντική συλλογική ώθηση για την ανεξαρτησία της αφρικανικής ηπείρου. Αν και τόσο η ονομασία όσο και η δομή της οργάνωσης άλλαξαν πολλές φορές – σήμερα ονομάζεται Αφρικανική Ένωση – η αφρικανική ενότητα γιορτάζεται πάντα στις 25 Μαΐου στην Παγκόσμια Ημέρα της Αφρικής.
Την ημέρα αυτή, λοιπόν, οι ηγέτες των 30 από τα 32 τότε ανεξάρτητα αφρικανικά κράτη υπέγραψαν τον ιδρυτικό χάρτη της ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία. Το 1991 η ΟΑΕ μετονομάστηκε σε Αφρικανική Οικονομική Κοινότητα (AEC) και το 2002 σε Αφρικανική Ένωση (AE ή UA).
Κάθε χρόνο η Αφρικανική Ένωση επιλέγει μια διαφορετική θεματική κατα τον εορτασμό της επετείου αυτής. Φέτος επελέγη το θέμα «Κατακτώντας και διατηρώντας την ειρήνη μέσω του αθλητισμού.» Ο λόγος, σημειώνεται σε δελτίο τύπου της Ένωσης, είναι ότι «σε λίγες μόνο εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο διοργανώνει για πρώτη φορά στην ιστορία η Αφρική.»
Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο ότι ο Nelson Mandela είχε κάποτε πει ότι «το ποδόσφαιρο, όπως το ράγκμπι, το κρίκετ και άλλα ομαδικά αθλήματα έχουν τη δύναμη να γιατρεύουν παλιές πληγές.»tvxs.gr  MANIER 

Δεν υπάρχουν σχόλια: