Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις


Την Κυριακή στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup για να εγκρίνει τη συμφωνία με την Αθήνα  και την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Αμέσως μετά ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης Γιουνκερ και ο Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Ρεν δίνουν συνέντευξη τύπου.

Αυτό το Σαββατοκύριακο μια συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης από τη μια πλευρά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ από την άλλη, όσον αφορά το πολυετές πρόγραμμα μέτρων λιτότητας που θα εφαρμόσει η Αθήνα τα προσεχή χρόνια, προκειμένου να της χορηγηθούν τα δάνεια, είπε ο Γκι Σιλέρ εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

"Οι υπουργοί Οικονομίας θα δώσουν την σύμφωνη γνώμη τους αλλά δεν θα ενεργοποιήσουν την έναρξη του μηχανισμού στήριξης. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί ακόμη να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε ορισμένες χώρες όπως στη Γερμανία, μετά να δοθεί το πράσινο φως από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ", υπογράμμισε η ίδια πηγή.
Στην Αθήνα, την ίδια μέρα, ο πρωθυπουργός συγκαλεί  το υπουργικό συμβούλιο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν ανακοινώσεις....... Τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, όπως ανακοινώθηκε επισήμως ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Παπακωνσταντίνου: "Είμαστε πολύ κοντά"

"Είμαστε πολύ κοντά συμφωνία" είπε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απο το συνέδριο του Economist.  Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα με την ανακοίνωση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, η όποια θα συνοδεύεται από μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και διαβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως θωρακισμένο.

Σύνοδος Κορυφής στις 7 ή 8 Μαΐου

Οι αρχηγοί κρατών των χωρών μελών της Ευρωζώνης  αναμένεται να συνεδριάσουν στις 7 ή στις 8 Μαΐου στις Βρυξέλλες και όχι στις 10 όπως ήταν γνωστό μέχρι στιγμής, για την οριστική έγκριση της ενεργοποίησης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε διπλωματική πηγή.  "Η ημερομηνία της 10ης Μαΐου δεν συζητείται επί του παρόντος. Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης των δανείων προς την Ελλάδα την Παρασκευή 7 Μαΐου. Γιατί να περιμένουμε περισσότερο;" πρόσθεσε η διπλωματική πηγή, που είναι προσκείμενη στις συνομιλίες.Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: