Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Νόμιμη η παθητική ευθανασία στην Σουηδία

Τη διακοπή της ιατρικής υποστήριξης της ζωής μετά από αίτημα του ασθενή νομιμοποιεί η Σουηδία. Με την απόφαση αυτή τερματίζεται η περίοδος νομικής αβεβαιότητας και πλέον επιτρέπει σε μια 32χρονη γυναίκα, εντελώς παράλυτη και εξαρτώμενη από έναν αναπνευστήρα από την ηλικία των έξι ετών, να θέσει τέλος στη ζωή της.
«Ένας ασθενής που επιθυμεί να διακόψει μια θεραπεία έχει το δικαίωμα να το πράξει. Η μόνη προϋπόθεση είναι να κατανοεί τις πληροφορίες που του ή της παρέχει ο ιατρός και να μετρά τις συνέπειες της απόφασής του» αναφέρει η δήλωση του σουηδικού Εθνικού Γραφείου Υγείας. Η απόφαση του Εθνικού Γραφείου Υγείας ανταποκρίνεται σε αίτημα της Σουηδικής Ιατρικής Εταιρείας για νομική αποσαφήνιση, καθώς υπάρχουν δύο αντικρουόμενες διατάξεις: η μια διάταξη επιτρέπει στον ασθενή να αποφασίσει να διακόψει τη θεραπεία, ενώ η δεύτερη καθιστά την υποβοηθούμενη αυτοκτονία (για παράδειγμα η αποσύνδεση από τον αναπνευστήρα) πλημμέλημα.
Εντελώς παράλυτη και εξαρτώμενη από έναν αναπνευστήρα από την ηλικία των έξι ετών, μία ασθενής ζήτησε να αποσυνδεθεί ο αναπνευστήρας που την κρατά στη ζωή μέσω επιστολής της που απευθύνεται στο Εθνικό Γραφείο Υγείας και την οποία δημοσιοποίησε ο σουηδικός Τύπος. «Δεν θέλω να υποφέρω ή να σαπίζω άλλο, ο αναπνευστήρας είναι το μόνο πράγμα που με κρατάει ζωντανή. Η επιθυμία μου είναι σαφώς να κλείσει ο αναπνευστήρας κατά τη διάρκεια του ύπνου μου. Κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν μπορεί να πάθει ασφυξία ενώ είναι ξύπνιος χωρίς να πάθει πανικό. Αν θα μπορούσα να το κάνω εγώ, θα το είχα κάνει» γράφει η ασθενής. Μετά την νέα απόφαση του Εθνικού Γραφείου, η γυναίκα αυτή δήλωσε στην εφημερίδα Expressen ότι «είναι πολύ ευτυχής και βρήκε την ειρήνη της ψυχής της».
Η ενεργητική ευθανασία -στην οποία χορηγείται στον ασθενή το ίδιο το φαρμακευτικό μέσο για τον τερματισμό της ζωής του- παραμένει παράνομη στη Σουηδία.   tvxs.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: