Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Σείσμος 7,2 Ρίχτερ στο Μεξικό

Σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών Ρίχτερ έπληξε χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια στο Μεξικό, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), στις 15:40 τοπική ώρα (01:40 ώρα Ελλάδας). Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του ενώ περίπου 100 τραυματίστηκαν. Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε πολλά κτίρια. Ο σεισμός, που σημειώθηκε σε σχετικά μικρό εστιακό βάθος (10χλμ), είχε επίκεντρο αραιοκατοικημένη περιοχή στη βορειοανατολική Μπάχα, κοντά στο Μεξικάλι, στην μεθόριο με τις ΗΠΑ.
Έγινε επίσης αισθητός στο Λος Άντζελες και το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ενώ έχουν αναφερθεί αρκετοί μετασεισμοί. Από την δόνηση κατέρρευσε τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης, διακόπηκαν οι περισσότερες μορφές τηλεπικοινωνιών και σχηματίστηκαν μεγάλα ρήγματα στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Τιχουάνα με το Μεξικάλι.
Αρκετοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες, ενώ σε αρκετές περιοχές διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τον Αλφρέδο Εσκομπέντο, διευθυντή των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών της περιοχής. Στο Μεξικάλι, «τουλάχιστον ένα κτίριο κατέρρευσε και άλλα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υπέστησαν ζημιές», δήλωσε ο Εσκομπέδο στο CNN.
Η τοπική εφημερίδα La Cronica ανέφερε ότι οι νεκροί είναι «τουλάχιστον δύο». Σειρά μετασεισμών αναστάτωσαν την περιοχή γύρω από το επίκεντρο [50 χλμ. νοτιοανατολικά του Μεξικάλι], κοντά στην πόλη Γουαδαλούπε Βικτόρια, επί ώρες.
Στη Νότια Καλιφόρνια σημειώνονται συχνά ισχυροί σεισμοί, και πολλοί περιμένουν τον «επόμενο πολύ μεγάλο». Ο τελευταίος ήταν εκείνος του 1994, μεγέθους 6,7 βαθμών, στο Νόρθριτζ, που είχε στοιχίσει τη ζωή 57 ανθρώπων, είχε αποβεί στους τραυματισμούς άλλων 9.000 και είχε προκαλέσει ζημιές ύψους περίπου 40 δις δολαρίων.       tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: