Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

«Πάντα σκοτώνονται άμαχοι στον πόλεμο»

Φορώντας την ολόσωμη μπούρκα, μια Αφγανή αγκαλιάζει τον γιο της σε φτωχογειτονιά της Καμπούλ. Η φιλοδυτική κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε το νέο λουτρό αίματος αμάχων, αλλά το ΝΑΤΟ επιμένει ότι «αυτά συμβαίνουν» στον πόλεμο (ΕΡΑ/ S. SΑΒΑWΟΟΝ)
Η κυνική δήλωση του αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και η οργή των Αφγανών για το μακελειό στη Χελμάντ
ΚΑΜΠΟΥΛ Λάθος που επαναλαμβάνεται παύει να είναι λάθος, λένε. Αυτό ισχύει διπλά όταν τα «λάθη» οδηγούν στη μαζική εξ αποστάσεως θανάτωση ανυποψίαστων αμάχων, όπως αυτή που (ξανα)σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν: σε
αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλά γυναικόπαιδα. Η οργή των Αφγανών μεγάλωσε μετά την ψυχρή, κυνική δήλωση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος χθες τόνισε ανερυθρίαστα ότι «επεισόδια» όπως το νέο μακελειό της Χελμάντ είναι στενά συνυφασμένα με τον πόλεμο και ότι για τις παράπλευρες απώλειες ευθύνονται οι Ταλιμπάν που χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διαφυλάξουν τις ζωές των αφγανών πολιτών.

«Δεν υπερασπίζομαι κανέναν. Απλώς δηλώνω ότι αυτού του είδους τα πράγματα,από πολλές απόψεις, είναι συμφυή με τον πόλεμο. Είναι αυτά που κάνουν τον πόλεμο τόσο αποτρόπαιο» τόνισε ο κ. Γκέιτς. Οι δικαιολογίες αυτές προέρχονται από έναν Ρεπουμπλικανό υπουργό, ο οποίος παραμένει από την προηγούμενη κυβέρνηση Μπους, και πρωτεργάτη της ενίσχυσης των στρατευμάτων τόσο στο Ιράκ όσο και προσφάτως στο Αφγανιστάν. Ούτε πολιτικές ούτε στρατιωτικές ευθύνες για το μακελειό υπάρχουν, κατά τον κ. Γκέιτς. Κάλυψε απολύτως τον επικεφαλής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν στρατηγό Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ για τους νέους θανάτους αμάχων, τους οποίους η αφγανική κυβέρνηση καταδίκασε ως αδικαιολόγητους.........

«Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Ο στρατηγός Μακ Κρίσταλ κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφύγει τις ανθρώπινες απώλειες» είπε χαρακτηριστικά. Και τόνισε: «Θα αντληθούν μαθήματα, τα οποία θα έχουν εφαρμογή στο μέλλον». Επίσης υπενθύμισε, απευθυνόμενος προφανώς σε αμερικανικό ακροατήριο, ότι ο στρατηγός Μακ Κρίσταλ εργάζεται σκληρά για να αποφύγει αμερικανικές απώλειες έπειτα από ένα «πολύ σκληρό Σαββατοκύριακο», στο οποίο εννέα αμερικανοί στρατιώτες και πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους στη Μάρτζαχ και άλλοι δύο έξω από την Κανταχάρ. «Ακριβώς όπως μεριμνά για τις απώλειες αμάχων, έτσι ανησυχεί και για την πιθανότητα απωλειών μεταξύ των αμερικανικών και των δυνάμεων της Συμμαχίας» τόνισε. Απώλειες οι οποίες αυξάνονται συνέχεια: ο επίσημος απολογισμός των αμερικανών στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί ως σήμερα στο Αφγανιστάν ξεπέρασε τους χίλιους. Η επιδρομή του ΝΑΤΟ είχε στόχο τρία μικρά λεωφορεία που κατευθύνονταν από την πόλη Ουρουζγκάν στην επαρχία Κανταχάρ. Την εντολή για τον από αέρος βομβαρδισμό έδωσαν, όπως και στις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίοι στην ουσία καταδίκασαν από μακριά σε θάνατο τους επιβάτες των λεωφορείων, χωρίς καν να τα πλησιάσουν για έλεγχο- κρίνοντας ότι στα οχήματα αυτά επέβαιναν ένοπλοι αντάρτες: τελικά διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για αμάχους. Σημειωτέον ότι ο στρατηγός Μακ Κρίσταλ υπήρξε επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν προτού αναλάβει την αρχιστρατηγία στη χώρα, και φυσικά εμπλέκεται προσωπικά σε σειρά παρόμοιων «λαθών» στο μέλλον... Το συγκεκριμένο μακελειό κρίνεται ήδη το χειρότερο στη χώρα μετά το λουτρό αίματος της 4ης Σεπτεμβρίου του 2009, όταν ανώτερος γερμανός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ διέταξε αεροπορική επιδρομή εναντίον βυτιοφόρου σε κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 142 ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι στην επαρχία Χελμάντ πραγματοποιείται από τις 13 Φεβρουαρίου μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση με τη συμμετοχή 15.000 ξένων και αφγανών στρατιωτών κατά των Ταλιμπάν.

Ποδήλατα-βόμβες στο Αφγανιστάν
Δέκα άτομα σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές εκρήξεις με παγιδευμένα ποδήλατα στο Αφγανιστάν το πρωί της Τρίτης. Η πρώτη έκρηξη, σύμφωνα με το CΝΝ, έγινε στην πόλη Λασκάρ Γκαχ, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ στο Νότιο Αφγανιστάν. Ο εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν κρυμμένος σε ένα ποδήλατο εξερράγη κοντά σε στάση λεωφορείου. Μια γυναίκα και ένα παιδί είναι μεταξύ των θυμάτων, ενώ 16 είναι οι τραυματίες. Η δεύτερη επίθεση έγινε στην επαρχία Ναγκαθάρ στο Δυτικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Η βόμβα εξερράγη την ώρα που περνούσε αστυνομική αυτοκινητοπομπή. Δύο άτομα σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση. Δεν έχει ωστόσο ακόμη ξεκαθαριστεί αν τα θύματα είναι αστυνομικοί ή πολίτες.
ΒΗΜΑ      Sourta-Ferta-Chalkida- 

Δεν υπάρχουν σχόλια: