Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Συνεχίζεται η επιχείρηση ΝΑΤΟ-ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν...

Δεκαπέντε χιλιάδες στρατιώτες των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, με επικεφαλής τις αμερικανικές δυνάμεις, εξαπέλυσαν το βράδυ της Παρασκευής μεγάλης κλίμακας επίθεση με την ονομασία την ονομασία Mushtarak (Μαζί), εναντίον θέσεων των Ταλιμπάν στην πόλη Μαρζάχ, στο νότιο Αφγανιστάν. Η επιχείρηση συνεχίζεται ενώ αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εξέλιξή της.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων μετά την ανακοίνωση για την αποστολή επιπλέον δύναμης 30.000 αμερικανών στρατιωτών στον Αφγανιστάν από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο την ανατροπή της πορείας των επιχειρήσεων τη στιγμή που ενισχύεται η πολεμική δραστηριότητα των δυνάμεων των Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, 400 έως 1.000 Ταλιμπάν έχουν οχυρωθεί στην πόλη Μαρζάχ και τα περίχωρά της και ο εκπρόσωπός τους υποσχέθηκε ότι η αντίστασή τους θα είναι ισχυρή, διευκρινίζοντας ότι θα προσφύγουν στις συνήθεις τακτικές τους, την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και τις ενέδρες. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιθέσεων οι Ταλιμπάν επέλεξαν να μην αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τις ξένες δυνάμεις, αλλά να οπισθοχωρήσουν στις απρόσιτες ορεινές περιοχές ή να αναμειχθούν με τον πληθυσμό.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι προειδοποίησε για τον κίνδυνο απωλειών μεταξύ των αμάχων και "συνέστησε στις αφγανικές και τις διεθνείς δυνάμεις να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μην πληγούν πολίτες", σύμφωνα με ανακοίνωση της αφγανικής προεδρίας.
Η Καμπούλ και οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις παρουσίασαν την επιχείρηση Mushtarak ως την πρώτη φάση ευρείας επιχείρησης με στόχο την αποκατάσταση της εξουσίας της Καμπούλ στην επαρχία Χελμάντ, ένα από τα σημαντικότερα προπύργια των ταλιμπάν και κέντρο καλλιέργειας του οπίου...........
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν οι δυνάμεις των Αμερικανών Πεζοναυτών, βρετανικές και αφγανικές δυνάμεις, καθώς και μονάδες των στρατιωτικών δυνάμεων της Δανίας, του Καναδά και της Εσθονίας. Η επιχείρηση Mushtarak θα επικεντρωθεί στην πόλη Μαρζάχ και τα περίχωρά της, με πληθυσμό 125.000 κατοίκους. Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του αφγανικού στρατού, το Σάββατο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 Ταλιμπάν και συνελήφθησαν άλλοι 11.
Πέντε άνδρες των νατοϊκών δυνάμεων νεκροί
Πέντε άνδρες των νατοϊκών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων τρεις Αμερικανοί, σκοτώθηκαν σήμερα σε ξεχωριστές επιθέσεις στο νότιο Αφγανιστάν.
Ένας στρατιώτης του ΝΑΤΟ σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στην περιοχή, ενώ ένας ακόμα έχασε τη ζωή του στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών επίσης σε νότια περιοχή της χώρας, αναφέρει ανακοίνωση της νατοϊκής δύναμης (Isaf). Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει την εθνικότητα των στρατιωτών, ούτε την ακριβή τοποθεσία όπου σημειώθηκαν τα δύο περιστατικά. Στην πλειοψηφία τους οι στρατιώτες που επιχειρούν στην περιοχή προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Ολλανδία.
Νωρίτερα η Isaf ανακοίνωσε ότι τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στο νότιο Αφγανιστάν, χωρίς να διευκρινίσει εάν το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην επαρχία Χελμάντ ή κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας στη γειτονική επαρχία του Κανταχάρ.
Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας του Καναδά ανακοίνωσε στην Οτάβα ότι ένας Καναδός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στο Κανταχάρ. Το δυστύχημα, που δεν σχετίζεται με τις εχθροπραξίες, σημειώθηκε την Παρασκευή σε πεδίο βολής σε απόσταση 4 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά της πόλης.   tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: