Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Το κονβόι για τη Γάζα "Viva Palestina" επιστρέφει στη Λατάκια της Συρίας. Κι όμως, με διεθνή πρωτοβουλία του Ερντογάν θα περάσει στη Γάζα...

Για μία ακόμη φορά η τουρκική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στο παγκόσμιο προσκήνιο…
Ενώ το κονβόι αλληλεγγύης «Viva Palestina» έφθασε στα σύνορα Αιγύπτου Γάζας, με επικεφαλής τον σοσιαλιστή βρετανό βουλευτή George Galloway, δεν μπήκε στη Γάζα.
Το εμπάργκο του Ισραήλ, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν «επέτρεψαν» στην Αίγυπτο –που ακολουθεί μια τυφλή φίλο-αμερικάνικη και φίλο-ισραηλινή πολιτική– να επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της μαρτυρικής Γάζας.
Το κονβόι πήρε εκ νέου το δρόμο για τη Λατάκια της Συρίας κι από εκεί με πλοία θα προσεγγίσει την αιγυπτιακή πόλη Αλαρίς, στα σύνορα με την Γάζα (χάρτης διαδρομών).
Παρά τη σκληρή πολιτική των «μεγάλων» δυνάμεων να επιμένουν για 3 χρόνια σ’ ένα δολοφονικό εμπάργκο «εναντίον» 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπινων ψυχών, να απαγορεύονται φάρμακα, τρόφιμα, νερό, καύσιμα, ιατρικός εξοπλισμός, ακόμη και αναπηρικά καροτσάκια για ακρωτηριασμένα παιδιά, η Τουρκία έκανε το «μεγάλο βήμα».
Σε ρόλο διαμεσολαβητή με την Αίγυπτο, πίεσε και όπως φαίνεται οι πιέσεις της έχουν αποτελέσματα, ώστε να μπει στην αποκλεισμένη Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια.
Μια πολιτική και διπλωματική πρωτοβουλία, γνώρισμα μεγάλων ευρωπαίων πολιτικών και ειδικότερα της Ελλάδας (ας θυμηθούμε τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1982, με τον αποκλεισμό των ανταρτών Φενταγίν του Γιάσερ Αραφάτ στη Βηρυτό και τόσες άλλες…), καθιστά την Τουρκία στην πρωτοκαθεδρία της πολιτικής σκακιέρας στον Αραβικό κόσμο, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη κι ολόκληρο τον κόσμο.
Κι όμως, εκεί που οι προοδευτικές δυνάμεις και πολιτικοί του πλανήτη δεν τολμούν να υψώσουν φωνή δικαιοσύνης, η Τουρκία της κατοχής στην Κύπρο, της καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γίνεται τιμητής και πρωταγωνιστής στη διεθνή πολιτική σκακιέρα…
Κρίμα… Μπροστά στις επιλογές, «με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ» ή με τους αγώνες του Παλαιστινιακού λαού και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για δικαίωμα στην επιστροφή, την πατρίδα, οι προοδευτικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί, επέλεξαν τη σιωπή, την αδικία και την ταύτιση με τους διεθνείς εγκληματίες…                sibilla - σίβυλλα  

Δεν υπάρχουν σχόλια: