Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ονδουρα:Νεα αρνηση στον Σελαγια...


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ονδούρας έκρινε την Τετάρτη ότι ο ανατραπείς με το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Σελάγια «δεν μπορεί να επιστρέψει νομίμως» στα καθήκοντά του, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Το πλήρες κείμενο της απόφασης δεν δόθηκε στην δημοσιότητα, πάντως μια δικαστική πηγή που παρακολούθησε την διαδικασία ανέφερε ότι βασίζεται στο σκεπτικό προηγούμενων αποφάσεων που ενέκριναν την βίαιη απομάκρυνση του Σελάγια από τα καθήκοντά του διότι επιχείρησε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο πριν αλλά και μετά το πραξικόπημα, παρέχοντας πλήρη νομική κάλυψη στην βίαιη ανατροπή του Σελάγια.
Τη γνωμοδότησή του για το θέμα είχε ζητήσει ο επικεφαλής του de facto καθεστώτος Ρομπέρτο Μιτσελέτι, αν και η συμφωνία την οποία διαπραγματεύτηκαν απεσταλμένοι των ΗΠΑ προέβλεπε μόνο να υπάρξει ψηφοφορία, για να εγκριθεί η αποκατάσταση του Σελάγια στην εξουσία για να υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του, στο Κογκρέσο.
Ο Σελάγια απέρριψε κάθε συμφωνία που νομιμοποιεί το πραξικόπημα, έστω κι αν προβλέπει την επιστροφή του στα καθήκοντά του. Υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου και μέλη της επιτροπής αντίστασης εναντίον του πραξικοπήματος χαρακτηρίζουν το Ανώτατο Δικαστήριο σημαντικό πυλώνα του πραξικοπήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: