Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ένας πρώην αντάρτης αναλαμβάνει την προεδρία της Ουρουγουάης!


Ο Χοσέ Μουχίκα, αντάρτης στα χρόνια της δικτατορίας, θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ουρουγουάης. Στον επαναληπτικό δεύτερο γύρο των εκλογών επικράτησε κατά κράτος του αντιπάλου του με 53%. Ο Λουίς Αλμπέρτο Λακάγιε έλαβε το 43% των ψήφων.
«Η επαναληπτική εκλογή δεν είχε το πάθος του πρώτου γύρου. Ήταν λίγο σαν να χορεύεις με την αδελφή σου» είπε ο νικητής των εκλογών, επικεφαλής του κεντροαριστερού Frente Amplio, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.
Στην πρώτη του ομιλία επανέλαβε μια φράση σχεδόν ιστορική για τη χώρα, αλλά και για άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής: «Ούτε νικητές ούτε ηττημένοι», υποσχόμενος παράλληλα συνεργασίες με τα υπόλοιπα κεντροδεξιά κόμματα για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα.

Τόσο ο Μουχίκα όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Ταμπαρέ Βάσκες (ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της χώρας) έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ονδούρα, όπου την ίδια μέρα γίνονταν προεδρικές εκλογές.
«Οι εκλογές μας έχουν ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι υπάρχουν άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ονδούρα, όπου οι εκλογές επιβλήθηκαν από μια μη νόμιμη κυβέρνηση.»
O 74χρονος Χοσέ Μουχίκα υπήρξε μέλος των Tupamaros, μιας οργάνωσης που έδρασε ως αντάρτικο πόλεων τις δεκαετίες του 1960 και 1970.
Διατέλεσε υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου πλέον προέδρου, για να αποχωρήσει στον ανασχηματισμό που έγινε πριν από ένα χρόνο.
«Είμαι ένας βετεράνος, ένας ηλικιωμένος με πολλά χρόνια στη φυλακή, ένας άνθρωπος που έκανε πολλά λάθη, όπως οι περισσότεροι της γενιάς του, πεισματάρης, ξεροκέφαλος, αλλά και πιστός στις Αρχές μου» με τα λόγια αυτά περιγράφει ο ίδιος ο Μουχίκα τον εαυτό του.

1 σχόλιο:

σίβυλλα είπε...

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2009/12/blog-post_3100.html