Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

3η Δεκέμβρη – Εθνική ημέρα ατόμων με αναπηρία.

3η Δεκέμβρη 2016 -Εθνική Ημέρα ΑμεΑ και  τα σωματεία και οι σύλλογοι των ατόμων με αναπηρία διαδηλώνουν, διεκδικώντας τη διασφάλιση του δημοσίου συστήματος υγείας –πρόνοιας- παιδείας και την ένταξη τους σε θέσεις εργασίας. Βάσει στοιχείων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, το 84% των αναπήρων που εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό βιώνει την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πάγια αιτήματά τους όπως η προσβασιμότητα του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος δεν ικανοποιήθηκαν ούτε και στα χρόνια της υποτιθέμενης ανάπτυξης, ούτε βέβαια μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς και εντεινόμενης οικονομικής δομικής κρίσης του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαιου. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις αρκούνταν στην παροχή πενιχρών προνομιακών επιδομάτων και στην ψήφιση νόμων που δεν εφαρμόζονταν ποτέ....
Ανεφάρμοστο ως και σήμερα το βασικό θεσμικό πλαίσιο (ν.2643/98) για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι ετήσιες προκηρύξεις του νόμου για τις θέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 1998 έως και σήμερα μετριούνται στα δάχτυλα τους ενός χεριού, ενώ η κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αυξήσει το ποσοστό εισόδου των ΑμεΑ στο Δημόσιο εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ από 10 σε 15% είναι καθαρή υποκρισία! Βιομήχανοι με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης απαιτούν από την πίσω πόρτα το πάγωμα των προκηρύξεων που αφορούν στην πρόσληψη των ΑμεΑ στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα. Ουδεμία δυναμική αντίδραση για το θέμα από την Συνομοσπονδία των ΑμέΑ, που θεσμικά αποτελεί τον φορέα αντιπροσώπευσης τους. Δεκαετίες τώρα τα άτομα με αναπηρία αρκούνται στην πρόσληψη τους μέσω των γνωστών επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Όπως πάντα κερδισμένοι οι εργοδότες!
Το επί δεκαετίες αναπηροφάγο σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας που βόλευε τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών, κάποιους επίορκους γιατρούς που βολεύονται με "δωράκια" και επιτήδειους υπαλλήλους, αντικαταστάθηκε στα χρόνια της κρίσης από τα γνωστά ΚΕΠΑ που έγιναν ο κόφτης των ποσοστών αναπηρίας, με απώτερο στόχο την κατακόρυφη μείωση των επιδοματούχων πρόνοιας και μακροχρόνιων συνταξιούχων αναπηρίας. Από τους 212.000 που έπαιρναν κάποιο επίδομα το Μάρτη του 2012, σήμερα οι δικαιούχοι να είναι κάτω από 150.000, όταν υπολογίζεται πως οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τους 500.000. Οι προ κρίσης πενιχρές συντάξεις αναπηρίας κατά απαίτηση των δανειστών διαμορφώνονται στο πενιχρό πόσο των 79 ευρώ ενώ το ΕΚΑΣ διατηρείται έως το 2019 μόνο στους έχοντες ποσοστό αναπηρίας 80%. Το παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού διατηρείται και στον αναπηρικό χώρο. Με την πολυδιαφημισμένη ¨ψυχιατρική μεταρρύθμιση¨ άδειασαν τα ιδρύματα, όχι για να αντικατασταθούν από κατάλληλες- ανοιχτές- δομές διαβίωσης αλλά για να γεμίσουν τα πεζοδρόμια από άστεγους ψυχικά πάσχοντες. Οι δομές ψυχικής υγείας στους δήμους κλείνουν από την κάθετη μείωση των ΚΑΠ που κατευθύνονται στους τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο υποχρηματοδοτούμενος χώρος της υγείας - πρόνοιας επί ημερών ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ αυτή τη στιγμή λειτουργεί μέσω των Ε.Π του ΕΣΠΑ. Ή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών δομών όπως ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, ΚΗΦΗ, ΚΔΒΜ, Στέγες υποστηριζόμενης Διαβίωσης κ.λπ. υποβαθμίζεται αφού στηρίζονται στις αρχές της επισφαλούς και ανασφάλιστης εργασίας του επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού. Με τα μνημόνια κόπηκαν οριζόντια οι δαπάνες για δωρεάν ορθοπεδικά είδη και τεχνητά μέλη για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ενώ η κάλυψη για ένα αμαξίδιο που κοστίζει 5000 ευρώ είναι μόλις 800, με κατάληξη ανάπηρους που έχουν να βγουν από το σπίτι τους χρόνια και βέβαια πεθαίνουν σε μικρή ηλικία.
Στην εκπαίδευση η συμμετοχή ανάπηρων δεν ξεπερνά το 15%. Η λειτουργία των σχολείων ειδικής αγωγής, που μετριούνται στα δάκτυλα, ακολουθεί τις επιταγές των δανειστών. Διαχρονικά, τα άτομα με αναπηρία εκπαιδεύονταν μέσω του θεσμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών ενώ ανεπαρκές έως ανύπαρκτο ήταν και παραμένει το βοηθητικό προσωπικό και οι εκπαιδευτικοί ενισχυτικής διδασκαλίας.
Λίγες ημέρες πριν η κ. Φωτίου διαβεβαίωνε τους αναπήρους ότι παραμένουν ως έχουν τα προνοιακά τους επιδόματα και λίγες ημέρες μετά ο Μοσκοβισί τρίζει τα δόντια στη «γαλαντόμα» υπουργό ζητώντας αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και της φορολογίας , απαιτώντας στην ουσία την περικοπή των προνοιακών επιδομάτων και το τέλος της απαλλαγής των βαριών αναπήρων από την φορολογία σύμφωνα με τις οδηγίες της παγκόσμιας τράπεζας.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στέκεται στο πλευρό των αναπήρων που χτυπιούνται βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές. Καλεί τα άτομα με αναπηρία, που η πλειονότητά τους προέρχεται από τα σπλάχνα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων της χώρας που πληρώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο μία κρίση που δεν δημιούργησαν αυτοί, να παλέψουν μαζί με την εργατική τάξη και όλο το λαό για τα δικαιώματά τους, για την κατάργηση των μνημονίων και των πολιτικών που διαλύουν τις ζωές ολων.
Οι αγωνιζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στις πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται και υπηρετούν την ντόπια αστική τάξη, η οποία σε συνεργασία με τους δανειστές της χώρας, που βαφτίστηκαν από την τωρινή μνημονιακή κυβέρνηση θεσμοί (sic), ζητούν κάθε μέρα νέα μέτρα εξόντωσης ξεκινώντας πρώτα από τις ευάλωτες ομάδες όπως είναι τα άτομα με αναπηρία. Μέσα στη λυκοφωλιά της Ε.Ε. που υπαγορεύει την λήψη αιμοσταγών και αιμοβόρων πολιτικών είναι βέβαιη η ολοκληρωτική κατεδάφιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους.
Στο χορό του μοιράσματος των ελπίδων αγκαζέ με τις αστικές κυβερνήσεις και η Ε.Σ.Α.μεΑ, ο θεσμικός κοινωνικο-συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία, που στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ομοίως με την ΓΣΕΕ κάλεσε τους ανάπηρους να ταχθούν με το ¨ΝΑΙ¨ στις ληστρικές απαιτήσεις της Ε.Ε.
Ο Καπιταλισμός, και το πολιτικό προσωπικό της χώρας τόσο οι προηγούμενες όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, πιστοί εφαρμοστές της πολιτικής της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ υιοθετούν στα λόγια πλήθος διακηρύξεων δικαιωμάτων- όπως ή σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων- ρίχνοντας στάχτη στα μάτια και συντηρώντας τις φρούδες ελπίδες, ενώ στην πράξη δείχνουν όλη του την σκληρότητα απέναντι στους ανάπηρους.
Οι ανάπηροι και η αναπηρία είναι προϊόντα των συνθηκών που δημιουργεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που καταστρέφει τις ζωές των απλών ανθρώπων. Τα ζητήματα της αναπηρίας είναι ζητήματα πολιτικά και ακόμα περισσότερο ταξικά. Ο μόνος δρόμος για να διεκδικήσουν οι ανάπηροι αυτά που δικαιούνται είναι οι μαζικοί αγώνες μαζί με την μαχόμενη εργατική τάξη. Είναι κομμάτι της γενικότερης πάλης ενάντια στο σύστημα, την αστική τάξη, τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς όπως η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ενάντια στο απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα που δημιουργεί και διαιωνίζει την αναπηρία.
Αλληλεγγύη στον αγώνα για τα δικαιώματα των ανάπηρων
Ενάντια στα μνημόνια και τις περικοπές

Τη φετινή Εθνική Ημέρα ΑμεΑ ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες δεν μπορούν πλέον να πιστέψουν στις ελπίδες που καλλιεργούσαν και συνεχίζουν να καλλιεργούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και η Ε.Σ.ΑμεΑ.
-Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τα άτομα με αναπηρία να ανατρέψουν την πολιτική κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ που τους πετάει τον καιάδα, που πλήττει βάναυσα όλο τον λαό. Να οργανωθούν στην πάλη για την ανατροπή αυτού του αιμοσταγούς καπιταλιστικού συστήματος που γεννάει την φτώχια, τοη αρρώστια και τους πολέμους. -Για μια κοινωνία που κριτήριο και μέτρο της θα είναι τα δικαιώματα του ανθρώπου, και η προστασία της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: