Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Μόνο η αλήθεια της εξουσίας επιτρέπεται

Ειδομένη: Χωρίς ανεξάρτητους μάρτυρες μπορεί να έχουν συμβεί τα πάντα.   Είναι η πρώτη φορά που η δημοσιογραφία χτυπιέται τόσο φασιστικά από την εξουσία στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Η απομάκρυνση των φωτορεπόρτερς από την ελληνική αστυνομία μετά από εντολή της κυβέρνησης στην επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων  από την Ειδομένη προς το εσωτερικό της χώρας είναι πρωτοφανές γεγονός. Είναι, διότι δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε σε ελληνικό έδαφος παρόμοιο περιστατικό... Δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε και δεν έχουμε το δικαίωμα με εντολή της κυβέρνησης να μάθουμε από ανεξάρτητους μάρτυρες τι ακριβώς έγινε και πώς έγινε. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε να καλυφθεί δημοσιογραφικά πολιτική της απόφαση που λαμβάνει χώρα σε δημόσιο ελληνικό χώρο. Κεκλεισμένων θυρών πράξεις εξουσίας, μόνο πράξεις που δεν συνάδουν με την δημοκρατία είναι.
Η ελληνική κυβέρνηση, άσχετα αν είναι αριστερή ή δεξιά, καταπάτησε το δικαίωμα δημοσιοποίησης γεγονότων προς τους Έλληνες πολίτες. Κατάφερε με αυτό τον τρόπο να μην υπάρχει ούτε ένας ανεξάρτητος μάρτυρας (αυτός είναι ο ρόλος του ρεπόρτερ) για ό,τι συνέβη στην Ειδομένη κατά την αναγκαστική μεταφορά εκατοντάδων ανθρώπων. Δεν υπάρχει ούτε ένα κλικ φωτορεπόρτερ που να μεταφέρει την αλήθεια σε όλο τον πλανήτη. Σε μη "ταυτοποιημένους" μετανάστες μπορεί να συμβούν και "ατυχήματα". Ένας από τους ρόλους του φωτορεπόρτερ είναι με την παρουσία του να μην συμβούν "ατυχήματα" κι αν συμβούν τον λόγο να τον έχουν τα δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τα αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια τους
Η κυβέρνηση επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε μια δημοκρατική χώρα. Η απόφασή της να πραγματοποιήσει τις εντολές της Ε.Ε να στοιβάξει σε πούλμαν ανθρώπους, να τους εγκλωβίσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να τους καταγράψει, να τους ταυτοποιήσει σαν να ήταν πρόβατα και να περιμένει πότε θα λάβει εντολή από την Ε.Ε απέλασής τους από το ελληνικό έδαφος δεν διαφέρει σε τίποτε από τις αποφάσεις της χούντας να μην υπάρχει φωτογραφικό υλικό κατά την μεταφορά σε ξερονήσια των πολιτικών κρατουμένων και ανεξάρτητης δημοσιογραφική κάλυψη της υπέροχης ζωής που ζούσαν στην εξορία.
Ό,τι κι αν γραφτεί για την ημέρα του προγκρόμ των μεταναστών της Ειδομένης ή όποιο φωτογραφικό υλικό και να βγει στην δημοσιότητα από την στιγμή που δεν έχει την διαπίστευση και την ευθύνη της υπογραφής επαγγελματία φωτορεπόρτερ εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως πλαστό και να δεχθεί όλες τις νομικές κυρώσεις από την ίδια την κυβέρνηση.
Η καταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας βάζει όλους μας σε υποψίες ότι στην Ειδομένη η ελληνική κυβέρνηση έπραξε μεθόδους που δεν αρμόζουν σε δημοκρατική χώρα αλλά χωρίς τα αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια μας ό,τι και αν γράψουμε θα είναι βούτυρο στο ψωμί των δικηγορικών γραφείων της εξουσίας που θα μάς ασκήσουν αγωγή για παραποίηση της αλήθειας και για κείμενα που χτυπούν την δημοκρατία χαρακτηρίζοντας τα ως και τρομοκρατικά.
 
Ανακοίνωση Καταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας:
Το αληθινά φιλανθρωπικό έργο τελείται πάντα διακριτικά, μακριά από τα βλέμματα τρίτων. Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) υποθέτει ότι οι αυθαίρετες προσαγωγές που έγιναν τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου, σε βάρος των δυο μοναδικών φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη λίγο πριν ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, δηλώνουν απλώς τη σεμνότητα της αστυνομίας που δεν ήθελε μάρτυρες ενόσω θα προέβαινε στη φιλανθρωπική της δράση.
Επικροτώντας αυτή την έξαρση αστυνομικής σεμνότητας, η Ε.Φ.Ε. παρακαλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να την ενημερώνει εφεξής για παρεμφερείς φιλανθρωπικές δραστηριότητες ούτως ώστε οι φωτορεπόρτερ να προσέρχονται μόνοι τους σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και να πίνουν εκεί φρόνιμα τον καφέ τους μέχρι την ολοκλήρωση του εκάστοτε φιλανθρωπικού έργου της αστυνομίας. 
Τέλος, δεδομένου ότι οι φωτορεπόρτερ πρέπει να έχουν πλήρη γνώση της πραγματικότητας, αφού η φύση του επαγγέλματός τους συνίσταται στην απεικόνιση της πραγματικότητας, η Ε.Φ.Ε. προτείνει στην ΕΛ.ΑΣ να βοηθήσει τους φωτορεπόρτερ να απαλλαγούν από τις αυταπάτες τους, εισηγούμενη την κατάργηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελευθερίας του τύπου και του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση.                 στον Τοίχο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: