Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Οι φωνές των διαφωνούντων στο Ισραήλ χάνονται μέσα στην ηχώ των υποστηρικτών του πολέμου

Ισραηλινοί από όλο το πολιτικό φάσμα φαίνεται να υποστηρίζουν την επίθεση στη Γάζα

Του Νέβε Γκόρντον
Εδώ και κάμποσες μέρες, κάποιοι από τους γείτονές μου είπαν ότι έχει έρθει η ώρα «να τους καταστρέψουμε» – εννοώντας είτε τη Χαμάς είτε τους Παλαιστίνιους – «μια για πάντα». Οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα, ξεκάθαρα έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο της υστερίας μέσα στο Ισραήλ....


Παρόλα αυτά, δεν καλλιεργούν μόνο οι δεκάδες Γκραντ το πνεύμα του πολέμου – κυβερνητικοί υπουργοί, μέλη της Κνεσέτ και κορυφαίοι σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης επίσης ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά. Πράγματι, φαίνεται πως η μόνη ανοιχτή κριτική εναντίον του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι ότι είναι πολύ μαλακός με τους Παλαιστίνιους. Δεν υπάρχει δημόσια συζήτηση για την αναγκαιότητα άλλου ενός πολέμου, παρά μόνο για το πόσο τιμωρητικό θα πρέπει να είναι το Ισραήλ.

Αμέσως μετά την ανακάλυψη των σωρών των τριών εβραίων εφήβων στις 30 Ιουνίου, συναντήθηκε το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ. Παρόλο που ήταν κοινώς γνωστό πια τότε, ότι στα υψηλά κλιμάκια γνώριζαν ότι τα αγόρια ήταν νεκρά όταν εξαπέλυαν τη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη δύο εβδομάδες νωρίτερα – σκοτώνοντας δεκαεπτά παλαιστίνιους αμάχους και συλλαμβάνοντας πάνω από 500, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού μελών της Χαμάς που είχαν αποφυλακιστεί με την ανταλλαγή του Σαλίτ – το συμβούλιο συνήλθε για να συζητήσει πώς θα έπρεπε να απαντήσει το Ισραήλ στο θάνατο των αγοριών.

«Δεν χτυπάτε αρκετά σκληρά»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία και η ηγεσία ασφαλείας υποστήριξαν μια «πιο μετριοπαθή απάντηση», ενώ ο ακροδεξιός υπουργός οικονομίας και επικεφαλής του Κόμματος Εβραϊκού Σπιτιού, Ναφταλί Μπένετ, ζήτησε μια πολύ πιο σκληρή αντίδραση. Λίγες μέρες αργότερα, ο Μπένετ παραπονέθηκε ότι «ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσκάπτει τη δυνατότητα αποτροπής του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «η αυτοσυγκράτηση μετά την εκτέλεση των τριών παιδιών είναι σημάδι αδυναμίας». Ο υπουργός εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν έφτασε να διαλύσει την ένωση Λυκούντ – Μπεϊτένιου, κατηγορώντας τον Νετανιάχου ότι «δεν χτυπά τη Χαμάς αρκετά σκληρά».

Στο ίδιο κλίμα, αρκετοί επιφανείς αρθρογράφοι κάλεσαν τον Νετανιάχου να πάρει πιο φιλοπόλεμη στάση. Ο Σαούλ Ρόσενφελντ σημείωσε πως η αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ ήταν εξωφρενική και επονείδιστη. Σε ένα άρθρο γνώμης για το δημοφιλή ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, έγραψε: «Η περιφερειακή δύναμη Ισραήλ έπεσε στα γόνατα να εκλιπαρήσει τη δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση να του δώσει γενναιόδωρα λίγο ειρήνη και ησυχία».

Η δημόσια συζήτηση σήμερα δεν είναι για το αν θα πρέπει ή όχι να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αλλά μάλλον για το αν θα πρέπει να αναπτυχθούν ή όχι χερσαίες δυνάμεις. Σε ένα άρθρο γνώμης, ο πολεμικός ανταποκριτής του Καναλιού 2, Ρόνι Ντάνιελ, ισχυρίστηκε πως «μόνο μια χερσαία επιχείρηση θα προκαλέσει ένα αρκετά βαρύ τίμημα για τη Χαμάς», για να διασφαλιστεί μια μεγαλύτερη περίοδος ειρήνης για το Ισραήλ. Την επόμενη μέρα ο παρουσιαστής του Καναλιού 2 αναλογίστηκε: «Θέλαμε να πέσει η Χαμάς στα γόνατα και μέχρις στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί», και ο Ντάνιελ απάντησε: «Μέχρις στιγμής αυτό δεν συμβαίνει, και το συμπέρασμα, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι δεν έχει χτυπηθεί αρκετά».

Επιπλέον, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας με την πιο μεγάλη κυκλοφορία, Israel Hayom, δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης με τίτλο «Γυρίστε τη Λωρίδα της Γάζας στη Λίθινη Εποχή». Αμέσως διευκρίνισε πως δεν εννοούσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει όλα τα σπίτια στη Γάζα ερείπια, αλλά μάλλον «να καταστρέψει το οπλοστάσιο που η Χαμάς έχει συσσωρεύσει τα τελευταία δέκα χρόνια. Να ξεδοντιάσει το φίδι. Να τους αφήσει χωρίς πυραύλους, με πέτρες το πολύ. Και αυτό μπορεί μόνο να γίνει εντός ή μέσω μιας εκτεταμένης χερσαίας επιχείρησης».
Ενώ δεν ήταν όλοι οι σχολιαστές τόσο κραυγαλέοι, ο ισραηλινός τύπος, συνολικά, κινητοποιήθηκε στο όνομα της εθνικής υστερίας. Οι περισσότεροι σχολιαστές της Haaretz, της Yediot Ahronot, του Ynet, και της Ma’ariv συμφωνούν πως ο τωρινός γύρος μαχών επιβλήθηκε στο Νετανιάχου και επίσης συμφωνούν γενικά επιμένοντας ότι είναι αδύνατο να ξεριζωθεί η Χαμάς, χωρίς να επανακαταληφθεί η Λωρίδα της Γάζας, αλλά σημειώνουν πως σε αυτό το στάδιο η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να το κάνει.

Ένας αριθμός μελών του Λικούντ αντιτίθεται επίσης σε μια χερσαία επιχείρηση. Το μέλος της Κνεσέτ Μοσέ Φεϊγκλίν δήλωσε πως «Εχθρός μας δεν είναι μόνο η Χαμάς αλλά ολόκληρος ο πληθυσμός που την υποστηρίζει και σηκώνει τρία δάχτυλα με περηφάνια ενώ κερνάει γλυκά καθώς σκοτώνονται τα παιδιά μας», έγραψε, αναφωνώντας: «Δεν θα πρέπει να στείλουμε ούτε ένα στρατιώτη στη Γάζα! Δεν χρειάζεται καν να βομβαρδίζουμε σπίτια και άδειες περιοχές. Θα πρέπει απλά να τους αρνηθούμε το ηλεκτρικό, το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, μέχρι να πέσουν στα γόνατα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ντάνυ Ντανόν, που έχει πάνω από 105.000 φίλους στο facebook, ανέβασε ένα πόστερ με μια αεροφωτογραφία της Γάζας που δείχνει μια ρουκέτα να εκτοξεύεται προς το Ισραήλ. Στο πόστερ έγραψε: «Ενάμισι δισεκατομμύριο χρέος στην εταιρία ηλεκτρισμού, περισσότερες από 360 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί προς το Ισραήλ, μηδέν λογική στο να παρέχεται ηλεκτρικό και καύσιμα στη Χαμάς». Σχεδόν 33.000 κόσμος έκανε like στο πόστερ, 6.700 το διένειμαν και 1.200 το σχολίασαν, λέγοντας για παράδειγμα «είναι ο ηγέτης του κόμματός σου [Νετανιάχου] που φταίει».

Αυτή είναι η ατμόσφαιρα που έχει παραχθεί από την ακροδεξιά κυβέρνηση και τα μέσα, αλλά ποια, θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος, υπήρξε η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης;

Απαντώντας σε μια ερώτηση που έθεσε ο παρουσιαστής του Καναλιού 2, ο ηγέτης των Εργατικών και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιτζχάκ Χέρζογκ είπε: «… Νομίζω πως η ισραηλινή αυτοσυγκράτηση έχει κάνει τον κύκλο της και είναι ώρα να εκτελεστεί το χτύπημα που θα επαναφέρει την ηρεμία…» Ο παρουσιαστής πίεσε τον Χέρζογκ, ρωτώντας εάν υποστηρίζει μια χερσαία επιχείρηση, αλλά ο Χέρζογκ ήταν απρόθυμος να παράσχει μια ευθεία απάντηση. Παρομοίως, η πρώην ηγέτης των εργατικών Σέλι Γιατσίμοβιτς, επίσης εξέφρασε υποστήριξη στη στρατιωτική επιχείρηση, προσθέτοντας πως ενώ είναι μια από τους σφοδρότερους επικριτές του Νετανιάχου, «είναι αδύνατον να μην εκτιμήσει την υπεύθυνη και συγκρατημένη συμπεριφορά του σε αυτήν την κρίση».

Ο ηγέτης του φιλελεύθερου Μέρετζ ζήτησε δημόσια να τερματιστεί η επιχείρηση, αλλά σε μια συζήτηση με τον Νετανιάχου, αναφέρθηκε ότι είπε πως «θα πρέπει να τιμωρήσεις τη Χαμάς, αλλά και να προσπαθήσεις για μια διπλωματική κίνηση, με τη βοήθεια των Αιγυπτίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα μια κατάπαυση του πυρός».

Οι μοναδικές εξαιρέσεις σε αυτήν την πολεμοκαπηλεία είναι οι συνήθεις ύποπτοι, άνθρωποι σαν τον Γκιντεόν Λεβί, την Αμίρα Χας, και τον Ούρι Μισγκάβ, από τη Χααρέτζ, που έχουν καταδικάσει σφόδρα τον τωρινό γύρο βίας. Οι φωνές των Παλαιστινίων μελών της Κνεσέτ δεν έχουν ακουστεί στα ισραηλινά μέσα τις τελευταίες αρκετές μέρες, γιατί, υποψιάζομαι, είναι σθεναρά εναντίον αυτού του κύκλου βίας και ο λαός δεν θέλει στην πραγματικότητα να τους ακούσει.

Τέλος, η αριστερά έχει οργανώσει αρκετές διαμαρτυρίες, πενήντα άνθρωποι εδώ, εκατό άνθρωποι εκεί, και ενώ συχνά έτσι ξεκινά η αντίσταση, δεν είναι ξεκάθαρο πως μέσα στην τωρινή ατμόσφαιρα, αυτές οι νηφάλιες φωνές θα ανέλθουν σε κάτι. Είναι καιροί μεγάλης απελπισίας για όλους όσους οραματίζονται ένα διαφορετικό και λαμπρότερο μέλλον γι’ αυτή τη γη.

Ο Νέβε Γκόρντον είναι συγγραφέας του Israel’s Occupation.

Πηγή: Al Jazeera [οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι του συντάκτη και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την πολιτική του Αλ Τζαζίρα]              ΦΩΤΟ:
σραηλινοί ακτιβιστές κρατούν πλακάτ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, στο Τέλ Αβίβ στις 9 Ιουλίου (φωτο: AFP)   Σύλλογος Ιντιφάντα

Δεν υπάρχουν σχόλια: