Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ στην Γάζα

 OmniaTV  Αναφέρεται πως από τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε σχολείο του ΟΗΕ στην πόλη Μπέιτ Χανούν στο βόρειο τμήμα της Γάζας, που είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο για πολλούς άμαχους, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα και τραυματίστηκαν 200.
Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera Nicole Johnston, είπε ότι το σχολείο στο Μπέιτ Χανούν δέχθηκε πυρά την Πέμπτη (24/7), και σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές μέχι 30 άτομα έχουν σκοτωθεί στο βομβαρδισμό. ...

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αργότερα ,δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 15 νεκροί και 200 τραυματίες.

Σε μια συνέντευξη με το Al Jazeera, ο Chris Gunness, ο εκπρόσωπος της UNRWA, ανθρωπιστική οργάνωση του ΟΗΕ στη Γάζα, δήλωσε ότι η οργάνωσή του είχε έρθει σε επαφή με τις ισραηλινές δυνάμεις, καθώς οι επιθέσεις πλησίαζαν προς το καταφύγιο.
«Δώσαμε στους Ισραηλινούς τις ακριβείς συντεταγμένες με GPS του καταφυγίου Μπέιτ Χανούν. Προσπαθούσαμε να συντονίσουμε σε συνεργασία μαζί τους μια εκκένωση, έγκριση για την οποία δεν λάβαμε ποτέ».
Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορούσε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να αρνηθεί ότι μαχητές της Χαμάς ήταν κοντά στο κτίριο, αλλά δήλωσε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς, «πρέπει να σέβονται το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών, και του ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο ίδιος κάλεσε την επίθεση «τραγική και τρομακτική».

Ο Robert Turner, ο διευθυντής της UNRWA είπε στο Al Jazeera, ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση από τους Ισραηλινούς πριν χτυπηθεί το καταφύγιο.


"Αυτό είναι ένα καθορισμένο και επιβεβαιωμένο καταφύγιο έκτακτης ανάγκης», είπε. "Η θέση του είναι γνωστή στους Ισραηλινούς.
"Αυτή ήταν μια εγκατάσταση την οποία διαχειριζόμασταν εμείς και η οποία παρακολουθείτο, ώστε να διασφαλιστεί ότι διατηρείται η ουδετερότητά μας.
Το Ισραήλ έχει επιτεθεί ξανά σε σχολεία του ΟΗΕ , λέγοντας ότι ήταν ασφαλή καταφύγια για ένοπλους Παλαιστίνιους.

Ένας μάρτυρας που έφτασε στο νοσοκομείο Kamal Adwan μετά την επίθεση είπε στο Al Jazeera: «Καθόμασταν στο σχολείο, γιατί μας είπαν ότι είναι ασφαλές.Μα το Θεό, δεν υπήρχε ούτε ένας μαχητής, ούτε μία σφαίρα δεν ρίχτηκε μέσα από το σχολείο. Γιατί βομβάρισαν το σχολείο; Γιατί; Μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει; Γιατί να χτυπήσουν το σχολείο;"
Με τον βομβαρδισμό της Πέμπτης είναι η τέταρτη φορά που μια εγκατάσταση του ΟΗΕ έχει χτυπηθεί μέσα σε αυτές τις 17 ημέρες των ισραηλινών βομβαρδισμών στην Γάζα.
Τουλάχιστον 730 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 4.500 έχουν τραυματιστεί.
Ο συνολικός αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης ανέρχεται στους 32. Ένας ακόμη στρατιώτης έχει καταχωρηθεί ως αγνοούμενος και πιστεύεται ότι είναι νεκρός.
(πηγή : http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/07/israeli-shells-hits-un-shelter-gaza-201472413198190287.html_)
(μετάφραση, Sylvia)

Δεν υπάρχουν σχόλια: