Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Φύγαν όλοι για την πόλη

 Γιάννης Μακριδάκης      Σήμερα το πρωί είδα τα χελιδόνια να κάνουν όλα μαζί κύκλους πάνω από τον μικρό μας κάμπο. Να μαζευτούμε, να φεύγουμε για νότια, ένιωσα πως τιτιβίζουν αναμεταξύ τους και γύρισε ο νους μου πίσω, στις προηγούμενες μέρες που ήταν όλοι εδώ και κάναμε βόλτες κι εμείς, κοπάδι επί γης, ένα τσούρμο ανθρώπων.

Το Απλεπιστήμιο της Βολισσού ξεκίνησε τις συναντήσεις του φέτος τον Αύγουστο....
κι ήτανε τόσο απίστευτα πετυχημένο το τριήμερο, που τελικά για πολλούς από τους “φοιτητές”, πήρε παράταση και έγινε βδομάδα.
Ήτανε διάχυτη η χαρά και η ικανοποίηση για την τόση συμμετοχή αλλά και για την αυτοοργάνωση της ομάδας, για την γνωριμία, την κοινή εργασία και ζωή, για τις κουβέντες και τα βλέμματα, για τα χαμόγελα και τις αγκαλιές
Περισσότεροι από 70 άνθρωποι γίναμε κοινωνοί μιας άλλης ζωής, της τρυφερής επανάστασης που φουντώνει μέσα μας, σε ολοένα και περισσότερους, νιώσαμε άνθρωποι, νιώσαμε τον διπλανό μας ως άνθρωπο και τη φύση ολόγυρα να μας προσφέρει ζωή, νιώσαμε τη ζωή παντού.
Κουβεντιάσαμε για την ανισορροπία της άκρατης αστικοποίησης και για τον σύγχρονο καταναλωτή που ζει στο φτιαχτό υποσύνολο όντας βέβαιος πως ζει το σύνολο, και κάναμε εισαγωγή στην φιλοσοφία της φυσικής καλλιέργειας στη γη και στην κοινωνία, με οδηγό τον Φουκουόκα στο πρόσωπο του Μήτσου Καραφυλλίδη
Είδαμε, καταλάβαμε και νιώσαμε ότι όλη η συμβατική ζωή μας είναι ένα ψέμα, μια άθλια παραπλάνηση μέσα σε ένα ανήθικο, ψεύτικο και σαθρό σύστημα, το χρηματοοικονομικό, που ρουφάει ζωές ανθρώπων, τους μετατρέπει σε αριθμούς και τους ξοφλάει αργά ή γρήγορα, τους καθιστά θύματα ενός πρωτοφανούς σε σφοδρότητα και εύρος ιμπεριαλιστικού πολέμου, τον οποίον έχουν εξαπολύσει λυσσωδώς οι καταναλωτές ενάντια στον άνθρωπο και στη ζωή γενικότερα.
Κι οι περισσότεροι από μας διαλέξανε ήδη στρατόπεδο
Προσωπικά, ζώντας επί μια εβδομάδα μαζί με τον Καραφυλλίδη κι ακούγοντας τα όσα έλεγε στο “μάθημα”, ένιωσα βέβαιος ότι ο δρόμος είναι ένας και μοναδικός κι ότι σ’ αυτόν σε οδηγεί η γη αν την αφουγκραστείς, αν δεν τη νιώθεις τη φύση εχθρό μα σύμμαχο και ζωοδότη, αν είσαι μέσα της ενταγμένος κι όχι αποκομμένο καρκίνωμα, αν γνωρίσεις τη ζωή, αν έρθεις σε επαφή με την αρχική μορφή της, τον σπόρο.
Όσα έλεγε ο Μήτσος τα είχα ήδη νιώσει κι ήταν πολύ ανακουφιστική αυτή η επιβεβαίωση της διαδρομής, σαν να πηγαίνεις με το ένστικτο σε χωματόδρομο καταμεσήμερο καλοκαιριού προς ερημική παραλία και ξάφνου να βλέπεις με μπογιά σε βράχο στο πουθενά, ένα βέλος που σου δείχνει πως πας καλά
Ευχαριστώ όλους όσους ήρθαν στη Βολισσό. Κανείς δεν με έκανε ούτε λεπτό να νιώσω άσχημα, ούτε στιγμή να σκεφτώ κάτι κακό και άβολο. Έτσι δημιουργούνται και καλλιεργούνται οι σχέσεις των ανθρώπων, έτσι ζυμώνεται η ανθρωπότητα και μέσα από προσωπικές επαναστάσεις οδηγείται στο μέλλον, στη στροφή από τον ιδιωτικό στον κοινοτικό βίο.
Το επόμενο καλοκαίρι η διοργάνωσή μας, ένα αφιέρωμα στην φιλοσοφία της φυσικής καλλιέργειας στη γη και στην κοινωνία, θα διαρκέσει μια γεμάτη βδομάδα. Ελπίζω να είμαστε όλοι καλά, να ξαναβρεθούμε εδώ μαζί και με άλλους πολλούς ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: