Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Γιατί η Αμερική δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πολέμους.

OmniaTV.com        Ουάσιγκτον 29 Αυγούστου 2013
από τον Chidanand Rajghatta

Σε μια ημέρα που σηματοδοτεί την 50η επέτειο της ομιλίας " I - Have- A - Dream " για τα πολιτικά δικαιώματα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ , οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξαπολύσουν έναν άλλο εφιάλτη περίπου 10.000 χλμ . μακριά στη Μέση Ανατολή . Η πολεμική μηχανή της Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για « περιορισμένες » αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας , επειδή η Δαμασκός , πέρασε φαινομενικά μια κόκκινη γραμμή ...
με τη χρήση χημικών όπλων εναντίον του πληθυσμού της , δεν πειράζει βέβαια , που πολλά καθεστώτα προκαλούν σε όλο τον κόσμο φρικαλεότητες εναντίον του ίδιου του λαού τους με άλλους τρόπους .
 Γιατί ένας Πρόεδρο , ο οποίος εκλέχτηκε στηριζόμενος κυρίως στις αντιπολεμικές δηλώσεις του , ειδικά για τον πόλεμο του Ιράκ και τα ψευδή προσχήματα που χρησιμοποιήθηκαν γι'αυτόν - τρέχει με τα κυνηγόσκυλα του πολέμου ? Για κάποιους αυτό αποτελεί ένα μυστήριο . Αλλά το υπόλοιπο καθεστώς της Ουάσιγκτον είναι υπέρμαχο του ενδεχομένου να εξαπολυθούν πύραυλοι κατά του συριακού καθεστώτος και υπόσχεται μια σύντομη τιμωρητική επίθεση , ενισχύοντας την πολυχρησιμοποιημένη πεποίθηση ότι η Αμερική δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πόλεμο .
 Ο Υπουργός Άμυνας Chuck Hagel ήταν μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ « είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην επίθεση » τη στιγμή που ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δώσει το σήμα . « Έχουμε οργανωθεί έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε και να συμμορφωθούμε με όποια απόφαση λάβει ο Πρόεδρος » , δήλωσε ο Hagel την Τρίτη .
 Και όλα αυτά , όταν ακόμα μια ομάδα των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθεί να ερευνά την αναφερθείσα χρήση χημικών όπλων στη σύγκρουση μεταξύ του καθεστώτος του Μπασίρ αλ Άσαντ και των ανταρτών . Έχουν ζητήσει από την ομάδα του ΟΗΕ να τα μαζέψουν και να φύγουν . « Εκτιμούμε σαφώς το έργο του ΟΗΕ - το έχουμε πει από την αρχή - όταν πρόκειται για την διερεύνηση των χημικών όπλων στη Συρία . Όμως , έχουμε φτάσει σε ένα σημείο τώρα , όπου πιστεύουμε , πως έχει περάσει πολύς χρόνος για να είναι η έρευνα αυτή αξιόπιστη και είναι σαφές ότι η ομάδα αυτή δεν είναι ασφαλής στη Συρία » δήλωσε η εκπρόσωπος του State Department Marie Harf την Τρίτη , επαναλαμβάνοντας το είδος της ανυπομονησίας που χαρακτήριζε την κατάβαση στον πόλεμο του Ιράκ .
Παρά τις φρικτές αποτυχίες στην παροχή πληροφοριών κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τέτοιων συγκρούσεων , οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τεράστια πίστη στις δικές τους διαπιστώσεις τους , ενώ χλευάζουν τις διεθνείς προσπάθειες . " Νομίζω ότι η λογική και η έρευνα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν οι αντάρτες που τα χρησιμοποιούσαν και θα υπάρξουν πιθανόν αρκετά ισχυρές αποδείξεις , ότι η κυβέρνηση της Συρίας ήταν υπεύθυνη , " δήλωσε ο Hagel σε μια συνέντευξή του στο BBC .
Αν όλα αυτά θυμίζουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ από τον οποίο δεν έχει περάσει πολύς καιρός , δεν είναι πολλοί στην Ουάσιγκτον που φαίνονται ότι δεν έχουν διάθεση να τον θυμούνται . Αντ ' αυτού , προβάλλουν εξηγήσεις για το πόσο διαφορετική η παρούσα κατάσταση είναι και πώς θα είναι μία σύντομη , χειρουργική επίθεση και πως δεν θα είναι πραγματικά ένας πόλεμος .
Αλλά η Αμερική έχει αναγνωρίσει από καιρό ότι η χώρα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πόλεμο . Είναι μια χώρα φτιαγμένη για τον πόλεμο . Μικρή λεπτομέρεια : Μέχρι το 1947 , το Υπουργείο Άμυνας ονομαζόταν Υπουργείο Πολέμου .
Σύμφωνα με μια καταμέτρηση , οι Ηνωμένες Πολιτείες έχoυν πολεμήσει σε περίπου 70 πολέμους από τη γέννησή του κράτους τους 234 χρόνια πριν . Τουλάχιστον 10 από αυτούς ήταν μεγάλες συγκρούσεις . « Μας αρέσει ο πόλεμος ... είμαστε καλοί σε αυτό ! » , είπε ο μεγάλος , διορατικός κωμικός George Carlin περίπου δύο δεκαετίες πριν , κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Κόλπο . " Δεν είμαστε καλοί σε τίποτα άλλο πια ... δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα αξιοπρεπές αυτοκίνητο ή μια τηλεόραση , δεν μπορούμε να δώσουμε μια καλή εκπαίδευση για τα παιδιά ή υγειονομική περίθαλψη στους ηλικιωμένους , αλλά μπορούμε να βομβαρδίσουμε μέχρι εσχάτων οποιαδήποτε χώρα ... "
Παρόμοιες γνώμες έχουν ακουστεί και πιο πρόσφατα . " Η οικονομία της Αμερικής είναι μια πολεμική οικονομία . Δεν είναι μια κατασκευαστική παραγωγική οικονομία . Δεν είναι μια αγροτική οικονομία . Ούτε μια οικονομία δημόσιων υπηρεσιών . Δεν είναι ούτε καν μια οικονομία καταναλωτική " δήλωσε η αυθεντία στην οικονομία και τις επιχειρήσεις Paul Farrell κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ . " Βαθιά μέσα μας αγαπάμε τον πόλεμο . Θέλουμε πόλεμο . Τον έχουμε ανάγκη . Απολαύστε το . Ευδοκιμούμε στον πόλεμο . Ο πόλεμος είναι στα γονίδιά μας , βαθιά στο DNA μας . Ο πόλεμος διεγείρει την οικονομία μας . Ο πόλεμος οδηγεί το επιχειρηματικό πνεύμα μας . Ο πόλεμος συγκινεί την αμερικανική ψυχή . Ας το παραδεχτούμε , έχουμε μια ερωτική σχέση με τον πόλεμο . "
Και έτσι , η Αμερική θα προχωρήσει σε έναν ακόμη ( « περιορισμένο » ) πόλεμο σύντομα
(πηγή :https://www.commondreams.org/view/2013/08/29-4)
(μετάφραση Sylvia )

Δεν υπάρχουν σχόλια: