Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Οι βραζιλιάνοι κατά του πάρτι των πολυεθνικών

Τα κινήματα αλλάζουν τις χώρες και την εικόνα των χωρών στον έξω κόσμο. Το ίδιο συνέβη και με τη Βραζιλία. Ο λαός της παρουσιαζόταν παθητικός σε σχέση με τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, γι' αυτό και σύμπασα η οικουμένη έμεινε άναυδη με το ξέσπασμά του.
Η εικόνα της τυλιγμένη στην αχλή ενός οικονομικού θαύματος την έφερνε στην κορυφή των παγκόσμιων δυνάμεων....
Και εμείς, εκτός από τις χρηματιστηριακές επιτυχίες της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και τις διεθνείς δραστηριότητες της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, για τους Βραζιλιάνους ξέραμε  ότι παίζουν ποδόσφαιρο και χορεύουν σάμπα.
Είναι ειρωνικό που σ' αυτή που όλοι θεωρούσαμε χώρα του ποδοσφαίρου και του καρναβαλιού, εκατοντάδες χιλιάδες απλού κόσμου διαδηλώνουν κατά της διεξαγωγής του Μουντιάλ και των προκαταρκτικών αγώνων ποδοσφαίρου (Κύπελλο της Συνομοσπονδίας) που απορροφά τεράστιους κρατικούς πόρους και τους στέλνει στα ταμεία των πολυεθνικών και στους διεφθαρμένους της FIFA.Είναι πραγματικά παράδοξο να διαβάζεις ειδήσεις όπως αυτές που μεταδίδονται αυτές τις ημέρες από τη Βραζιλία. Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών πριν από τον αγώνα Ισπανίας-Ιταλίας στη βορειοανατολική πόλη Φορταλέτσα.
Λίγες μόλις ώρες πριν από το ματς 5.000 άνθρωποι έκαναν πορεία προς το στάδιο Καστελάο, και, φυσικά, βρέθηκαν μπροστά στις δυνάμεις καταστολής που εξαπέλυσαν δακρυγόνα σε μια “μικρή ομάδα νεαρών που φαινόταν αποφασισμένη να προκαλέσει φασαρίες” γράφει η ανταποκρίτρια του BBC.Οι διαμαρτυρίες που άρχισαν για μια μικρή αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς όχι μόνο δεν σταμάτησαν με την ανάκληση των αυξήσεων, αλλά τράπηκαν σε μαζικές κινητοποιήσεις εθνικού χαρακτήρα για καλύτερη εκπαίδευση, υγεία και μεταφορές.
Οι απλοί άνθρωποι είναι οργισμένοι με το κόστος των προετοιμασιών για το Μουντιάλ του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Τόσο που ακόμη και πριν από τον αγώνα Βραζιλίας- Ουρουγουάης 50.000 διαδηλωτές, αντί να υποστηρίξουν την ομάδα τους, σχημάτισαν πορεία διαμαρτυρίας προς το στάδιο Μινεϊράο στο Μπέλο Οριζόντε. Σ' αυτή τη διαδήλωση σημειώθηκε ο τέταρτος θάνατος διαδηλωτή με την πτώση του από μια ανισόπεδη διάβαση.Και η μεγαλύτερη διαδήλωση αναμένεται την Κυριακή στο Ρίο όπου θα διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου της Συνομοσπονδίας, στο περιβόητο στάδιο Μαρακανά.
Εκτός όλων των άλλων, αυτές οι κινητοποιήσεις κονιορτοποιούν το πρότυπο που υπαγόρευε τη λαϊκή καθήλωση μπροστά στη “στρογγυλή θεά” ή αλλιώς την ισχύ του “άρτον και θεάματα”, μια παμπάλαια τεχνική της εξουσίας για τον κατευνασμό των πληβείων...

(Τα στοιχεία από το BBC 27/6/2013)

M.N                                                      
Το Μετωπο         

Δεν υπάρχουν σχόλια: