Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Μια σπίθα αρκεί - Για τον τούρκικο λαό και όχι μόνο

Μία σπίθα αρκεί! Και στη Τουρκία αυτή η σπίθα ήταν μια πλατεία υπό κατάργηση! Αντέδρασαν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης στη κατάργηση ενός πάρκου και το κατέλαβαν. Αντιγράφοντας την τακτική των Occupy ανά το κόσμο. Η κυβέρνηση αποφάσισε να καθαρίσει μαζί τους, όχι τυχαία. Το πάρκο είναι τμήμα της πλατείας Ταξίμ που κουβαλάει χιλιάδες συμβολισμούς για την αριστερά και το λαϊκό κίνημα της χώρας....
Αυτή η επέμβαση αποτέλεσε την αφορμή να ξεσηκωθεί όλος ο τουρκικός λαός σε δεκάδες πόλεις. Προφανώς η αιτία είναι άλλη. Δεν είναι ούτε η πλατεία ούτε η απόπειρα ανακατάληψής της από την αστυνομία. Δεν είναι το εμπορικό κέντρο που θέλουν να μας πείσουν ότι ξεσήκωσε το τούρκικο λαό σε όλη τη χώρα.
Αιτία είναι η άθλιες συνθήκες ζωής του τούρκικου λαού. Συνθήκες που τις επέβαλε το "οικονομικό θαύμα" του ΔΝΤ. Αυτές είναι που ξεσηκώνουν τους λαούς και ξεπερνούν τα διάφορα "κινήματα των πλατειών" αλλά και δεν περιμένουν τις όποιες αριστερές για να βγουν στο δρόμο.

Πολλά λέγονται και γράφονται. Για τη προσπάθεια των καθεστωτικών δυνάμεων, ισλαμιστών και κοσμικών, να εμπλέξουν αυτόν τον ξεσηκωμό στις δικές τους αντιθέσεις. Ακόμη και για, αν όχι "δάχτυλο", ουδετερότητα των ιμπεριαλιστών απέναντι στο κίνημα για να ασκηθούν πιέσεις στον Ερντογάν. Φέρνουν ως παράδειγμα τη στάση του στρατού που σε ορισμένες περιπτώσεις στράφηκε ακόμη και πυροβολώντας απέναντι στους μπάτσους. Για προσπάθεια ποδηγέτησης του κινήματος για να μη ξεφύγει προς επικίνδυνα μονοπάτια. Αυτά, και άλλα πολλά, που μπορεί να ισχύουν μπορεί και όχι. Τις επόμενες μέρες θα τα δούμε.
Για μας ένα πράγμα έχει σημασία. Ότι οι λαοί δε κοιμούνται. Ξεσηκώνονται. Ότι χωρίς αυτούς, χωρίς να βγουν στο δρόμο η ιστορία δεν προχωρά. Ότι μπορεί οι καθεστωτικές δυνάμεις και οι ιμεριαλιστές να θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν για τα δικά τους σχέδια αλλά δεν είναι και τόσο παντοδύναμοι. Δεν μπορούν να ελέγξουν τα πάντα και φοβούνται μη χάσουν τον έλεγχο. Γι΄αυτό στο τέλος δεν θα διστάσουν ακόμη και τις αντιθέσεις τους να βάλουν στην άκρη. Η αριστερά πρέπει να είναι εκεί και να μάχεται τις επιδιώξεις του συστήματος, να αποδείχνει ότι τη δύναμη την έχουν οι λαοί.
Γι΄αυτό και εμείς αυτό που προέχει τώρα είναι να δείξουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε μέσο στον τούρκικο λαό.
Συλλογή φωτογραφιών και βίντεο από το διαδίκτυο:ΕΔΩ:Αντίσταση στις γειτονιές!: Μια σπίθα αρκεί Για τον τούρκικο λαό και όχι μόνο (φωτογραφίες και βίντεο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: