Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Λευτεριά στον Κώστα Σακκά!

του Μάκη Γεωργιάδη
Tην 27η ημέρα απεργίας πείνας συμπληρώνει ο Κώστας Σακκάς με την κατάσταση της υγείας του να βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο και να διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο ακόμη και για την ίδια του τη ζωή καθώς είναι η δεύτερη φορά που επιχειρεί με το έσχατο μέσο που διαθέτει να υπερασπιστεί την ελευθερία του και τα στοιχειώδη συνταγματικά του δικαιώματα. Ο αναρχικός Κώστας Σακκάς βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και 30 μήνες...
κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και την περασμένη Δευτέρα το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών κατά παράβαση κάθε συνταγματικής επιταγής και των κανόνων της ποινικής δικονομίας, αποφάσισε την παράταση της κράτησής του για ακόμη ένα εξάμηνο. Απόφαση η οποία πάρθηκε κατά πλειοψηφία και χαρακτηρίζεται ως θεσμική εκτροπή και βάναυση καταπάτηση της έννοιας του Δικαίου, έτσι όπως καθιερώθηκε τουλάχιστον μετά τη Γαλλική Επανάσταση στις αστικές δημοκρατίες.
Η υπόθεση συγκλονίζει κάθε ενεργό και αγωνιζόμενο πολίτη, καθώς σημειώνεται μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική ποιοτική μεταβολή στο «κράτος έκτακτης ανάγκης» το οποίο υπό την ακροδεξιά κυβερνητική κλίκα, ξεφορτώνεται τα βαρίδια της δημοκρατικής μεταπολιτευτικής του παράδοσης, δημιουργώντας πλέον μια νέα γενιά πολιτικών κρατουμένων. Το ζήτημα δεν είναι απλώς νομικό, αλλά έχει ξεκάθαρες πολιτικές διαστάσεις και μάλιστα η εκτελεστική εξουσία και φυσικά η Νέα Δημοκρατία έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων σε ακραίες αθλιότητες με αποκορύφωμα το …«κατηγορείται για αναρχία» με οσμή από τις εποχές του εμφυλίου και της ΕΡΕ.
Η συνήγορος του Κ. Σακκά έχει καταθέσει ήδη αυτοτελή αίτηση αποφυλάκισης και ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ. «Δεν υπάρχει νομολογιακό προηγούμενο τέτοιας παρατεταμένης προφυλάκισης στην Ελλάδα, εκτός από μια περίπτωση κατηγορουμένου για οικονομικά εγκλήματα, το 1995, όπου με συνεχόμενες διώξεις το διάστημα αυτό έφτασε τα τεσσεράμισι χρόνια. Ο κατηγορούμενος προσέφυγε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και δικαιώθηκε και η Ελλάδα διασύρθηκε και πλήρωσε πρόστιμα», σημείωσε η Μαρίνα Δαλιάνη, συνήγορος υπεράσπισης του Κ. Σακκά σε συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε για το θέμα.
Ο Κ. Σακκάς συνελήφθη στις 4 Δεκεμβρίου του 2010 στη Νέα Σμύρνη και δεν αρνήθηκε ποτέ τη σχέση του με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Αρνήθηκε όμως κάθε κατηγορία για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Κατά παράβαση του νόμου και δύο μήνες πριν λήξει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, παρατάθηκε για 12 επιπλέον μήνες η προφυλάκισή του με την άσκηση δίωξης για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», κατηγορία την οποία επίσης αρνείται, ενώ επιπλέον όπως σημειώνει η Μ. Δαλιάνη, το όνομά του δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε μια φορά στην ογκωδέστατη δικογραφία που αφορά την υπόθεση. «Πολλοί με ρωτούν πώς το Συμβούλιο Εφετών θεμελιώνει αυτή την απόφαση. Πώς τεκμηριώνεται αυτή η θεσμική εκτροπή. Η απάντηση είναι ότι δεν τεκμηριώνεται. Είναι κυνική», λέει η Μ. Δαλιάνη για την παράταση της προφυλάκισης. Και ενώ από θέση αρχής η ίδια δήλωσε ότι δεν επιζητεί την παρέμβαση του υπουργού, ο νέος πλέον υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, έσπευσε να παρέμβει απροκάλυπτα και εξίσου κυνικά δηλώνοντας ότι η «απόφαση είναι σωστή και εντός νομοθετικού πλαισίου»!
Στις 4 Ιουνίου οπότε και έπρεπε να αποφυλακιστεί μετά από 30 μήνες και φυσικά χωρίς να έχει δικαστεί, αποφασίστηκε με αυτήν τη θεσμική εκτροπή η εξάμηνη παράταση της κράτησής του. Δήλωσε την πρόθεσή του να ξεκινήσει απεργία πείνας στη γιατρό Όλγα Κοσμοπούλου. «Του είπα να μην το κάνει, με δεδομένο ότι ήδη είχε πραγματοποιήσει απεργία πείνας πριν από ένα χρόνο». Ο Κώστας Σακκάς έχει χάσει το 10% του σωματικού του βάρους και αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους για την υγεία του, ακόμη και το ενδεχόμενο αιφνιδίου θανάτου. «Αυτό που συμβαίνει με τον Κώστα Σακκά είναι ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια θεσμική εκτροπή και δεν είναι ο μόνος σε αυτή τη χώρα» σημείωσε η Ο. Κοσμοπούλου. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι ένας 30χρονος άνθρωπος, πάρα πολύ ικανός, ο οποίος παλεύει για κάτι το οποίο δεν είναι απλώς οι λίγες μέρες της ελευθερίας του αλλά τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας», συμπλήρωσε η Ο. Κοσμοπούλου.
Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, η ΝΔ απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσους θέτουν ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικής δίωξης απαντά με σκαιό τρόπο: «Ας σεβαστεί, έστω και για μία φορά (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσοι θέτουν το θέμα), τους θεσμούς και ας πάψει να υπερασπίζεται κάθε λογής κατηγορούμενο για αναρχία και τρομοκρατία».
Είναι εμφανές πλέον ότι ποινικοποιούνται τα πολιτικά φρονήματα και μια επιχείρηση τρομοκράτησης κάθε αντιστεκόμενου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Την άμεση αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά απαιτεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης δείχνει ότι δεν θα σταματήσουν πουθενά για να επιβάλουν τις μνημονιακές πολιτικές της εξαθλίωσης, των απολύσεων και του ξεπουλήματος των πάντων, στόχοι που μόνο με αυταρχισμό και πλήρη κατάρρευση ακόμα και των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων μπορούν να επιτευχθούν. Μόνο το οργανωμένο λαϊκό και εργατικό κίνημα μπορεί να τους σταματήσει – και έτσι θα γίνει!». Ανακοινώσεις έχουν εκδώσει η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ), ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς, ενώ το Σάββατο 29/6 με πρωτοβουλία της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον Κ. Σακκά πραγματοποιήθηκε στο Μοναστηράκι συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης.                     ΠΡΙΝ       

Δεν υπάρχουν σχόλια: