Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Athens Pride 2013- και μια μπανάνα για το ΕΣΡ

Δάφνη Χρονοπούλου     Στις 8 Ιουνίου το Athens Pride 2013 με το σύνθημα «Η ΑΘΗΝΑ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ». Πιο κάτω σας μεταφέρω τα αιτήματα των εν Ελλάδι LGBT που θα έπρεπε να ήταν αιτήματα όλων μας για να ζήσουμε σε ένα υποφερτό κόσμο.
Δε ζητούν τίποτε εξωφρενικό. Ισότητα, ενημέρωση, προστασία από τη ρητορική (και πρακτική) μίσους, στην καθημερινή ζωή, στο σχολείο, στα ΜΜΕ.... Συμμόρφωση με το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων με αλλαγές και προσθήκες στους υπάρχοντες νόμους ώστε να έχουμε τρόπο να αμυνθούμε και εφαρμογή των νόμων.
Για μένα όλα αυτά είναι απολύτως αυτονόητα. Είναι οι βάσεις στις οποίες οφείλει να στηρίζεται κάθε κοινωνία διότι προϋπόθεση της πολιτισμένης ζωής είναι ο σεβασμός για τον άλλο και η αποδοχή τού (απολύτως αυτονόητου κι όμως για κάποιους δυσνόητου) ότι ίσοι δε σημαίνει ίδιοι.
'Αυτονόητα' τα λέω, κι όμως, πριν εμφανιστεί το διαφημιστικό spot για να προσκληθούμε εμφανίστηκε κρούσμα ―βλακείας ή σκοπιμότητας δεν ξέρω, μα σίγουρα προκατάληψης. Σαν υπενθύμιση ότι, δυστυχώς, είναι αναγκαίος ο αγώνας.
Διότι χθες το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι «η προβολή των λεσβιών, των γκέι,  των αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ατόμων στην κοινωνία και των διεκδικήσεών τους…. δε μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μήνυμα κοινωνικού χαρακτήρα» άρα, (βάσει άρθρου τάδε, παράγραφος τάδε) αρνείται τη δωρεάν μετάδοση.
Τα προεκλογικά των κομμάτων αντιθέτως, η Ολομέλεια είδαμε να τα θεωρεί απολύτως «κοινωνικού χαρακτήρα» αφού στις εκλογές προβάλλει ασταμάτητα διαφημίσεις των πάμπλουτων και ήδη υπερχορηγημένων και υπερδανεισμένων πολιτικών οι οποίοι, καλοπληρωμένοι, βολεμένοι στα κληρονομικά τους κόμματα, τα μολαταύτα καταχρεωμένα, χρηματοδοτούνται θέλοντας και μη από τους πολίτες (των LGBT συμπεριλαμβανομένων).
Δεν ξέρω ποια είναι τα μέλη του ΕΣΡ και πώς διορίζονται αλλά θέλω να τους πω ότι σε καμιά περίπτωση δεν πείθομαι ότι οι πράσινοι ήλιοι και οι μπλε φλόγες αποτελούν «κοινωνικό μήνυμα». Μάλιστα τους θεωρώ απολύτως αντι-κοινωνικούς, ξεπερασμένα σύμβολα  εγωιστικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς ανθρώπων οχυρωμένων πίσω από τα προνόμιά τους, ένα από τα οποία είναι και το να μοιράζονται τηλεοπτικό χωροχρόνο με ροζ τηλέφωνα και τηλεμάντεις.
Μα τα έχουμε ξαναπεί, τα έχουμε δει. Ένα τρυφερό λεσβιακό φιλί ενόχλησε ενώ δεν ενόχλησε καθόλου ο εξευτελισμένος 'Λέλος' που καβαλάει  μπανάνες και αποκαλείται «ζώο» ή ο φορτηγατζής που παρουσιάζεται ως μεγάλη συμφορά να σε ανεβάσει στη νταλίκα του όταν κάνεις autostop. Χυδαιότητες ανάλογες κάθε κουνιστής «συκιάς» και «φτερούς» των χουντικών κωμωδιών σα να μην πέρασε σχεδόν μισός αιώνας από τότε. 
Αλλά, κι αν δεν το παίξουν από τα κανάλια το spot και το Athens Pride είναι εδώ.
Ιδού το διαφημιστικό
(και παρακαλώ διαδώστε): 
Η LGBT κοινωνία της Ελλάδας στο σύνολο της απαιτεί:
  Επέκταση του Προεδρικού Διατάγματος 132/2012 για τη Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ώστε να περιλαμβάνει σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου με μέριμνα για αποτελεσματική και επαρκή προστασία στα θύματα ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας.
  Πλήρης ενσωμάτωση της απόφασης-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ έτσι όπως ψηφίστηκε στις 11.3.2013, συμπεριλαμβάνοντας και την ταυτότητα φύλου, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου από κάθε μορφής ρητορική και πράξεις μίσους.
  Εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλική αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.
  Προσθήκη στο Σύνταγμα της χώρας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ως κατηγορία για την οποία απαγορεύεται κάθε διάκριση (στο πρότυπο της ευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων).
  Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
  Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
                  Ισότιμη πρόσβαση σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρένθετη μητρότητα, υιοθεσία και γονεϊκότητα σε LGBT ζευγάρια.
                  Δημόσια ενημέρωση για το νόμο 3304/2004, που απαγορεύει κάθε διάκριση στην εργασία και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, μεταξύ άλλων, προσθήκη της ταυτότητας φύλου στους λόγους προστασίας, καθώς και διεύρυνσή του και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.

Και η Απάντηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου:


Επίσης:
από Left.grΟι διοργανωτές του φεστιβάλ τονίζουν ότι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό για την προβολή τους στο Μετρό της Αθήνας, αλλά η ΣΤΑΣΥ φαίνεται πως προτιμάει να χάσει έσοδα από το να αναρτήσει αφίσες του Athens Pride στους διαφημιστικούς τις χώρους.
____________________________________________
 Athens Pride 2013
8 Ιουνίου, Πλατεία Κλαυθμώνος
athenspride.eu, από όπου σας φέρνω τα Αιτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: