Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

1η Μάη: συγκεντρώσεις και μαζικές πορείες ενάντια στη βαρβαρότητα

Λίγο μετά τις 11.00 π.μ. ξεκίνησε η Συγκέντρωση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπροστά στο Μουσείο, στην οδό Πατησίων.....
Τα μεγάφωνα έπαιζαν εργατικά και επαναστατικά τραγούδια από όλο τον κόσμο. Πρώτος ομιλητής ο Διονύσης Αμπάτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στα φροντιστήρια καθηγητών, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση εξαθλίωσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, με την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης και κάλεσε σε μαζικούς αγώνες τους εργαζόμενους. Να ανατρέψουμε το μάυρο μέτωπο κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ κατέληξε. Δεύτερος ομιλητής ο Νίκος Αντωνίου, εκ μέρους του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, ο οποίος αναφέρθηκε στην εργατική εξέγερση του Σικάγου, τονίζοντας ότι η εργατική τάξη με εξεγέρσεις και ανατρεπτικούς αγώνες κατέκτησε όχι μόνο το 8-ωρο, αλλά κάθε μικρή και μεγάλη κατάκτηση. Σήμερα τόνισε, είναι ανάγκη ένα νέο Σικάγο, που θα επιβάλλει τα σύγχρονα εργατικά συμφέροντα, τη ριζική μείωση του χρόνου εργασίας, τις αυξήσεις στις αποδοχές, και όλα τα αιτήματα που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι για να νικήσουν. Αυτά, είπε, δεν μπορούμε να τα κάνουμε με τις συμβιβασμένες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά με ανεξάρτητο ταξικό συνδικαλισμό, με οριζόντιο συντονισμό των μαχόμενων τμημάτων του κινήματος. Για να τους ανατρέψουμε, για να ζήσουμε, για να έχουμε μέλλον! Ο Ν. Αντωνίου, κάλεσε σε συντονισμό τα εργατικά σωματεία του ιδιωτικού τομέα, για την απεργία στις 23 Μάη που ήδη έχει κηρύξει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου για το ζήτημα της κλαδικής σύμβασης εργασίας. Χαιρετισμό απήυθυνε μέλος του κινήματος πικετέρος από την Αργεντινή, ενώ στη συγκέντρωση έντονη ήταν και η παρουσία μεταναστών, με κυρίαρχα τα συνθήματα για την δολοφονική εργοδοτική επίθεση ενάντια στους μετανάστες εργάτες γης στη Ν. Μανωλάδα.
Λίγο μετά τις 12.00 ξεκίνησε η πορεία από το Μουσείο, με κατεύθυνση τη Βουλή. Στην κεφαλή το μεγάλο πανό του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ενώ ακολουθούσαν τα σωματεία Ιντρακόμ, Καθηγητών στα Φροντιστήρια (ΣΕΦΚ), Εκπαιδευτικών ΕΛΜΕ, Εργαζομένων στο Μετρό, Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, το σωματείο της Wind, των Τεχνικών Επιστημόνων Βιομηχανίας, του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, του Σωματείου Σερβιτόρων-Μαγείρων, του Σωματείου Βάσης Ανέργων (ΣΩΒΑ), Κ.Α.. Πολλά και τα πανό συλλογικοτήτων του αγώνα, όπως της Εργατικής Λέσχης Κερατσινίου-Δραπετσώνας, της Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης Περιστερίου, επιτροπών ανέργων και πρωτοβουλιών από γειτονιές, κ.α.
Ακολουθούσαν τα μπλόκ των οργανώσεων: Το μεγάλο πανό και μπλόκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και ακολούθως το ΣΕΚ και μεταναστευτικές οργανώσεις. Το ΝΑΡ και η ν.Κ.Α, με πολύ μαζικό μπλοκ και αμέσως μετά η Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία με το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΕΡΓΑΣ και η Ταξική Πορεία, ενώ ακολουθούσαν το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ και η "Ροσινάντε".
Στην πορεία, η οποία έφτασε στη Βουλή λίγο πριν τις 1.30 μ.μ. κυριάρχησαν αντικυβερνητικά και αντικαπιταλιστικά συνθήματα. "Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός-είναι η επανάσταση και ο Κομμουνισμός", "Οργή λαού, ξεσηκωμός παντού, να διώξουμε κυβέρνησ-ΕΕ και ΔΝΤ", "Από τη Μανωλάδα, ως την Ιερισσό, χτυπάνε τους εργάτες, τσακίζουν το λαό", "Ταξική Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά", "Κομμούνα-Σικάγο-Οκτώβρης-Ισπανία, η επανάσταση δεν είναι ουτοπία", "Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά-εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!" και άλλα.
Μαζική ήταν και η ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μετά τις 10.30 π.μ. και στο Σύνταγμα, στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Θλιβερή από την άλλη η εικόνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου "συγκεντρώθηκαν" η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ, με τη στήριξη ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΕΜΕΙΣ (Φωτόπουλου) και της Αυτόνομης Παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ.Στη συγκέντρωσή τους ήταν λιγότεροι από 500 διαδηλωτές...κυρίως από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.                             
Νέο Αριστερό Ρεύμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: