Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Μια Ειδική Οικονομική Ζώνη

  Της Ρένας Παυλάκη - Διακίδη  Όταν πριν από λίγους μήνες η grafida αρθρογραφούσε  για το σχεδιασμό της κυβέρνησης περί δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στα νησιά, που προσπάθησε να περάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου (αλλά ευτυχώς ξεσηκώθηκαν οι Κυκλαδίτες και ματαίωσαν τα “φιλόδοξα” σχέδια) σε συνδυασμό με τα σχέδια του Δένδια να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών στη Ρόδο, κάποιοι ίσως θεωρούσαν εξωπραγματικές τις ανησυχίες, κινούμενες στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας.....

Να που η πραγματικότητα ξεπερνά τις “συνωμοσίες”, όπως φάνηκε στην περίπτωση της Μανωλάδας, όπου όλοι γνώριζαν και όλοι συμπεριφέρονται σήμερα ωσάν να προσγειώθηκαν μόλις τώρα από τους κατοικήσιμους πλανήτες, άλλων πλανητικών συστημάτων, που ανακάλυψε πρόσφατα η NASA. Η Μανωλάδα αποτελεί ήδη μια άτυπη Ειδική Οικονομική Ζώνη.
Ειρήσθω εν παρόδω, αλήθεια, γιατί τόση φασαρία για τη Μανωλάδα; Τι το πρωτοφανές συνέβη; Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς καταδικάζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Δεν γνώριζαν τι συνέβαινε στην περιοχή; Το μοντέλο Μανωλάδα είναι η πιστή εφαρμογή των Μνημονίων που έχουν υπογράψει. Το μοντέλο Μανωλάδα είναι η "υπεύθυνη", "ρεαλιστική" πρόταση της κυβέρνησης για την "έξοδο από το Μνημόνιο" και για την "ανάπτυξη". Για να γίνει η Ελλάδα "ανταγωνιστική". Έτσι δεν λένε; Σαμαράς, Στουρνάρας, Χατζηδάκης και οι συνιστώσες τους, Βενιζέλος και Κουβέλης.
Το είχε πει εξάλλου και ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου το 2009, μιλώντας στους φοιτητές της ΠΑΣΠ, περιγράφοντας το όραμά του για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Έλεγε τότε: "Οι φράουλες στην Ηλεία, ο 'κόκκινος χρυσός' της Μανωλάδας και της Βάρδας, κρύβει ανθρώπους πρωτοπόρους..." (!). "Υπήρξαν ειδικές καλλιεργητικές πρακτικές" (!).
Και πράγματι, οι τσιφλικάδες της φράουλας είναι πρωτοπόροι στο μεγάλο άλμα προς τους περασμένους αιώνες που θα δημιουργήσει την "ισχυρή Ελλάδα" που μας περιέγραψε ο κ. Σαμαράς.
Το μοντέλο Μανωλάδα εφαρμόζεται ήδη σε όλη την Ελλάδα. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι απλήρωτοι επί πολλούς μήνες εργαζόμενοι, είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα μεροκάματα της πείνας. Κι όπως εύστοχα σχολιάζει ο δημοσιογράφος Βασίλης Μουλόπουλος, το μόνο που έκαναν στη Μανωλάδα είναι ότι αντί να φωνάξουν τα ΜΑΤ να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη, την επέβαλαν με ιδιωτικούς μισθοφόρους. Αλλά και σε αυτό είναι πρωτοπόροι.
Στην Ελλάδα του Μνημονίου, της ανεργίας και του ενισχυόμενου αυταρχισμού, τέτοιου είδους φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, είτε αφορούν ξένους είτε Ελληνες εργαζόμενους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η λογική της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης είναι το μοντέλο ανάπτυξης που επιφυλάσσεται στη χώρα. Φτηνή, ανασφάλιστη εργασία και μόνος νόμος, ο νόμος του επενδυτή. Στην ουσία, η Μανωλάδα αποτελεί μιας μορφής Ειδική Οικονομική Ζώνη. Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες είναι ήδη πραγματικότητα. Μπορείτε να τις ονομάσετε και Ζώνες Σύγχρονου Δουλεμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: