Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

1η Μάη: Απεργία και ταξική μάχη για την ανατροπή!

Η φετινή εργατική πρωτομαγιά εκ των πραγμάτων παίρνει χαρακτήρα ταξικής μάχης και λιγότερο συμβολικής επετείου. Η δολοφονική επίθεση στους εργάτες γης στη Ν. Μανωλάδα, η συνολικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται στην εργατική τάξη, τα νέα μέτρα και η λήξη όλων των κλαδικών και της εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι προβλέψεις για 2 εκατομμύρια άνεργους μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθιστούν επιτακτική...
την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, την αντεπίθεση του εργατικού και λαίκού κινήματος. Ακόμα περισσότερο, η φετινή εργατική πρωτομαγιά είναι μέρα πανεργατικής Απεργίας και όχι μιας τυπική αργία, αφού η κυβέρνηση των εργοδοτών και της τρόικας, ύστερα από απαίτηση του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου και των πολυεθνικών, "μετέφερε" την αργία της πρωτομαγιάς για την Τρίτη 7 Μάη. Τα συνδικάτα απαντώντας στην πρόκληση αυτή, έχουν ήδη κηρύξει πανεργατική πανελλαδική Απεργία για την Τετάρτη 1η Μάη. 
Στην κατεύθυνση αυτή, ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία έχουν αποφασίσει συγκέντρωση στο Μουσείο την Τετάρτη 1η Μάη, μετά και το κάλεσμα-απόφαση της παναττικής συνέλευσης του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Για μια ακόμα φορά, παρ΄ όλο που η φετινή πρωτομαγιά δεν είναι "εορταστική", αλλά απεργιακή μάχη, ο υποταγμένος συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συναυλία-φιέστα στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Με τις ψήφους ΠΑΣΚΕ-"ΕΜΕΙΣ"(Φωτόπουλος)-ΔΑΚΕ-Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ) η διοίκηση του ΕΚΑ αποφάσισε την διοργάνωση συναυλίας στην Πλ. Κλαυθμώνος αντί για ταξική απεργιακή συγκέντρωση. Το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Όπως τονίζει η απόφαση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων: "Η σχεδιασμένη επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης-κεφαλαίου-τρόικας ενάντια στον κόσμο της εργασίας συνεχίζεται με όλο και μεγαλύτερη βιαιότητα. Οι συγκλονιστικές εξελίξεις στην Κύπρο επιβεβαιώνουν με τον πιο ατράνταχτο τρόπο ότι όλα κινούνται στη σφαίρα μια συνολικής και οργανωμένης επίθεσης του κεφαλαίου που χωρίς φραγμούς και όρια θυσιάζει λαούς, κράτη, εργαζόμενους, ακόμη και τμήματά του προκειμένου να ανασυγκροτηθεί από την κρίση του.
Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, οι μισθοί πείνας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η φοροληστεία και τα χαράτσια, οι απολύσεις και η ανεργία, η επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, η διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν συνιστούν δυσμενείς επιπτώσεις κακών επιλογών, αλλά υλοποίηση της πιο βάρβαρης σαρωτικής επίθεσης κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ που γνωρίσαμε ως τώρα.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση οι στόχοι και η δράση μας θα πρέπει να έχουν στο κέντρο της τη συμβολή με κάθε μέσο ανατροπή της πολιτικής του διεθνούς και ντόπιου μαύρου μετώπου: ΕΕ – ΔΝΤ – ΣΕΒ, των μνημονίων και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί πραγματικά να ανοίξει τον δρόμο για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου αντίστασης, αγώνα και ανατροπής όλων των μαχόμενων σωματείων και ομοσπονδιών, των κλαδικών ή τοπικών συντονισμών, των εργατικών συνελεύσεων, των επιτροπών αγώνα είναι ζητούμενο για εμάς. Ενός μετώπου που θα υπερβαίνει τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση, θα ενισχύει αποφασιστικά τους αγώνες που ξεσπούν, ώστε να παίρνουν πανεργατικό χαρακτήρα, θα βοηθά να αναπτυχθούν αγώνες διαρκείας, με χαρακτηριστικά κλιμάκωσης και σύγκρουσης, υπερβαίνοντας τις υποταγμένες πλειοψηφίες στα συνδικάτα.
- Για συλλογικές συμβάσεις, ενάντια στους μισθούς πείνας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ενάτια στα σχέδια της κυβέρνηση που ετοιμάζεται να βάλει «ταφόπλακα» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να αναιρέσει την ίδια την έννοια του κατώτατου μισθού, ώστε να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου.
- Για την υπεράσπιση θέσεων εργασίας, δουλειά για όλους, ενάντια στην ανεργία και τις απολύσεις.
- Για την υπεράσπιση, των δημόσιων αγαθών, ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των υποδομών και του εθνικού πλούτου.
- Για να μπει τέλος στη φοροληστεία και να καταργηθούν τα χαράτσια.
- Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων."
Στην κατεύθυνση αυτή προτείνει στα συνδικάτα ενωτικό ταξικό γιορτασμό την 1η Μάη με απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά του εορτασμού.                       Νέο Αριστερό Ρεύμα   

Δεν υπάρχουν σχόλια: