Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Τυνησία: Με λιθοβολισμό απειλούν ακτιβίστρια για τη γυμνόστηθη φωτογραφία

Μία 19χρονη πόσταρε φωτογραφία στην οποία έχει γράψει στο στήθος της «Το σώμα μου ανήκει σε μένα» και ισλαμιστής ιεροκήρυκας ζήτησε να εκτελεστεί με λιθοβολισμό, προκαλώντας νέο κύμα αντιδράσεων στη χώρα και το εξωτερικό.
Η Αμίνα Τάιλερ ανέβασε πρόσφατα στην σελίδα της μία φωτογραφία στην οποία δεν φοράει κάποιου είδους μπλούζα ή πουκάμισο και στο δέρμα της έχει γράψει στα αραβικά την φράση «Το σώμα μου ανήκει σε μένα»....

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύντομα έφεραν την εικόνα της σε χιλιάδες χρήστες και στην Τυνησία η αντίδραση των ακραίων θρησκευτικών στοιχείων ήταν άμεση.
article-2300008-18F5597C000005DC-810_306x423Ο σαλαφίτης ιεροκήρυκας Αντέλ Αλμί (φωτογραφία δεξιά) υποστήριξε ότι «Σύμφωνα με το Θείο Νόμο, πρέπει να τιμωρηθεί με 80 ως 100 βουρδουλιές, αλλά αυτό που έκανε επισείει πολύ περισσότερα. Πρέπει να θανατωθεί με λιθοβολισμό και μέχρι τότε να τεθεί υπό περιορισμό, γιατί αυτό που έκανε μπορεί να προκαλέσει επιδημία ... Είναι σαν κάποιον που υποφέρει από σοβαρή μεταδοτική ασθένεια και πρέπει να απομονωθεί και να θεραπευτεί».
Οι γονείς της νεαρής, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, την εισήγαγαν σε ψυχιατρική κλινική στην Τύνιδα.
Η αντίδραση της φεμιστικής οργάνωσης FEMEN, της οποίας μέλος φέρεται να είναι η 19χρονη, ήταν άμεση, καθώς εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο όσα είπε ο φανατικός ιερωμένος.
«Η 4η Απριλίου θα σηματοδοτήσει την αρχή μίας νέας, γνήσιας Αραβικής Ανοιξης, μετά την οποία η πραγματική ελευθερία, χωρίς μουλάδες και χαλίφηδες, θα έρθει στην Τυνησία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει εμφατικά: «Τα στήθη μας είναι πιο φονικά από τις πέτρες σας!».
Την συγκεκριμένη ημέρα, στις 4 Απριλίου, η οργάνωση την ανακήρυξε παγκόσμια ημέρα δράσης για την συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ ανέβασε και ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών, στην οποία έχουν ανταποκριθεί ήδη πάνω από 10.000 άτομα, τα οποία ζητούν να ασκηθεί δίωξη σε όσους απειλούν την 19χρονη.
Ο Τύπος στη χώρα αναφέρεται στο θέμα κυρίως ως προς το χώρο από τον οποίο έγινε το ποστάρισμα, καθώς εάν αυτός ήταν εκτός της Τυνησίας δεν μπορεί να υπάρξει δίωξη, ενώ εάν ήταν σε τυνησιακό έδαφος, μία πιθανή ποινή θα έφτανε ως τα δύο έτη κράτησης και ένα πρόστιμο αρκετών εκατοντάδων ευρώ.
Από την Human Rights Watch σημειώθηκε σχετικά ότι «Τα σχόλια του Αντέλ Αλμί ... έθεσαν την Αμίνα Τάιλερ σε άμεσο κίνδυνο ... το τυνησιακό κράτος θα πρέπει να δράσει άμεσα τουλάχιστον καταδικάζοντας τις δηλώσεις και προστατεύοντάς την από επιθέσεις, αλλά και με διερεύνηση για το αδίκημα της προτροπής σε βίαιες πράξεις».                      The Insider    

Δεν υπάρχουν σχόλια: