Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Καρκίνος, το μυστικό όπλο;


Τις προηγούμενες μέρες, αναπτύχθηκε αρκετή φιλολογία σχετικά με την πιθανότητα ο καρκίνος από τον οποίο έπασχε ο Ούγκο Τσάβες να είχε προκληθεί από εξωγενή αίτια. Ο "υπαρχηγός" του Νικολάς Μαδούρο και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο γι' αυτό το ενδεχόμενο, για να εισπράξουν την χλεύη σύσσωμου του ιμπεριαλιστικού τύπου που...
επιστράτευσε καλοπληρωμένους δημοσιογράφους και διαφόρων ειδικοτήτων "ειδικούς" για να το διαψεύσουν. Θεωρία συνομωσίας ή μια ρεαλιστική πιθανότητα; Ένα ενδιαφέρον άρθρο της εφημερίδας The Guardian από το Τρίνιταντ [δεν έχει σχέση με την ομώνυμη βρετανική] που δημοσιεύτηκε πριν ένα χρόνο περίπου, ρίχνει φως σε αυτό το σενάριο που μοιάζει να βγήκε από επεισόδιο της σειράς X-Files.
Καταρχήν είναι τουλάχιστο αξιοπερίεργο ότι τόσοι πολλοί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής έχουν προσβληθεί από καρκίνο τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τον Τσάβες που ταλαιπωρήθηκε δύο σχεδόν χρόνια από την επάρατη νόσο πριν καταλήξει στις 5 Μαρτίου, η λίστα περιλαμβάνει τον πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Νέστορ Κίρχνερ (πέθανε το 2010 από καρκίνο του εντέρου), την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ (λευχαιμία), τον προκατοχό της Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (καρκίνος του λάρυγγα), τον πρώην πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο (εικάζεται ότι πάσχει από καρκίνο του στομάχου), τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες (ρινικός καρκίνος) και τον - ανατραπέντα - πρόεδρο της Παραγουάης Φερνάντο Λούγο (λευχαιμία). Εκτός από το γεγονός ότι ασθένησαν από καρκίνο, κατά σύμπτωση ήταν όλοι ηγέτες της αριστεράς.

Σε ομιλία του προς στρατιωτικούς της Βενεζουέλας στις 28 Δεκεμβρίου 2011, ο Ούγκο Τσάβες ανέφερε ότι ίσως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βρει τον τρόπο να μεταδίδουν καρκίνο σε λατινοαμερικάνους ηγέτες: "Θα ήταν τόσο παράξενο να έχουν επινοήσει την τεχνολογία για να μεταδώσουν καρκίνο και εμείς να μην το ξέρουμε για 50 χρόνια; Είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσουμε, ακόμα και με το νόμο των πιθανοτήτων, αυτό που έχει συμβεί σε αρκετούς ηγέτες στη Λατινική Αμερική. Είναι τουλάχιστο παράδοξο". Ο Τσάβες είπε ακόμα ότι είχε λάβει προειδοποιήσεις από τον Φιντέλ Κάστρο, επιβιώσα από εκατοντάδες δολοφονικές απόπειρες κατά το παρελθόν: "Τσάβες πρόσεχε. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει τεχνολογία. Είσαι πολύ απρόσεκτος. Πρόσεχε τι τρως, τι σου δίνουν να φας... Μια μικρή βελόνα και σου εισάγουν κι εγώ δεν ξέρω τι..." 
Ακούγεται παρατραβηγμένο; Το WikiLeaks αποκάλυψε ότι το 2008 η CIA ζήτησε από την πρεσβεία της στην Παραγουάη να συγκεντρώσει βιομετρικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου DNA, και των τεσσάρων προεδρικών υποψηφίων. Θυμίζουμε ότι ο νικητής των εκλογών, Φερνάντο Λούγο, ασθένησε από καρκίνο λίγο αργότερα. Θεωρίες συνωμοσίας έχουν αναπτυχθεί επίσης γύρω από το μυστηριώδη θάνατο του ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων και αφρικανιστή Κουάμε Τουρέ από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο, του θρυλικού Τζαμαϊκανού τραγουδιστή της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϋ και του αριστερού πρωθυπουργού Ρόζι Ντάγκλας από τη Δομίνικα της Καραϊβικής.

Το 1975, κατά τη διάρκεια έρευνας επιτροπής της γερουσίας των ΗΠΑ σχετικά με σχέδια δολοφονίας ξένων ηγετών από τη CIA, αποκαλύφθηκε ότι η μυστική αυτή υπηρεσία είχε αναπτύξει ένα όπλο με δηλητηριασμένα "βελάκια" [παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται για τη νάρκωση ζώων] που μπορούσε να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και καρκίνο. Το μυστηριώδες αυτό όπλο εκτόξευε υγρά βελάκια με δηλητηριώδεις αιχμές, πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας και μήκους περίπου έξι χιλιοστών, τα οποία μπορούσαν να διαπεράσουν τα ρούχα, ήταν σχεδόν μη ανιχνεύσιμα και δεν άφηναν κανένα ίχνος στο ανθρώπινο σώμα.

Ο Kwame Ture ή αλλιώς Stokely Carmichael, ριζοσπάστης ηγέτης του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του '60 στις ΗΠΑ και εκ των ιδρυτών της οργάνωσης "Μαύροι Πάνθηρες", πέθανε από καρκίνο του προστάτη το 1998 σε ηλικία 57 ετών. Ισχυριζόταν ότι είχε "δηλητηριαστεί" από τη CIA. Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων του, ήταν σε άριστη φυσική κατάσταση πριν προσβληθεί από καρκίνο, δεν κάπνιζε ούτε έπινε και αθλούνταν τακτικά.

Μυστηριώδης είναι επίσης ο καρκίνος που στοίχισε τη ζωή του Bob Marley το 1981, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι το μελάνωμα που εξελίχθηκε σε καρκίνο προερχόταν από μια παλιά πληγή στο πόδι το 1977, που προκλήθηκε παίζοντας ποδόσφαιρο. Οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας ισχυρίζονται ότι "υπεύθυνα" ήταν τα ποδοσφαιρικά παπούτσια που έδωσαν στον διάσημο Τζαμαϊκανό καλλιτέχνη να φορέσει και τα οποία περιείχαν ένα έλασμα χαλκού με καρκινογόνο επίστρωση. Η ιστορία παρουσιάζει ομοιότητες με κάποιες από τις - συνολικά πάνω από 600 - απόπειρες δολοφονίας κατά του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο. Μεταξύ άλλων νοσηρών εμπνεύσεων, επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Φιντέλ με μολυσμένα παπούτσια, καθώς επίσης και με μολυσμένη στολή κατάδυσης και εκρηκτικά πούρα.
Το 2000 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του ο ριζοσπάστης πρωθυπουργός της Ντομίνικα, Rosie Douglas, 8 μόλις μήνες μετά την εκλογή του. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε σοβαρή καρδιακή προσβολή: Η καρδιά του είχε διασταλεί στο διπλάσιο από το φυσιολογικό μέγεθος. Όπως ο Τουρέ και ο Μάρλεϋ, 59χρονος Ντάγκλας ήταν σε καλή φυσική κατάσταση και αθλούνταν. Ο μεγαλύτερος γιός του υποστήριξε το σενάριο της δολοφονίας με εμπλοκή της CIA. Παρόμοια ήταν η περίπτωση του Μοσούντ Αμπιόλα, του ανθρώπου που κατά γενική πεποίθηση κέρδισε τις εκλογές στη Νιγηρία το 1993. 
Αν πάμε πιο πίσω στο χρόνο, συναντάμε το μυστηριώδη θάνατο του Jack Ruby από καρκίνο του πνεύμονα το 1967. Ο Ρούμπι, πράκτορας του FBI, σκότωσε τον Lee Harvey Oswald, τον φερόμενο ως δολοφόνο του προέδρου Τζον Κένεντι. Ο καρκίνος του Ρούμπι δεν ήταν του συνηθισμένου τύπου που γεννά το αναπνευστικό σύστημα και είχε πει στην οικογένειά του ότι τού είχαν μεταδώσει τον καρκίνο στη φυλακή, όταν του έκαναν ένεση για κρυολόγημα. Πέθανε λίγο πριν κληθεί να καταθέσει ενώπιον του Κονγκρέσου.

Άλλες ύποπτες περιπτώσεις καρκίνου με... πολιτικά κίνητρα, περιλαμβάνουν τον Abdelbaset al-Megrahi, εκ των βομβιστών του Λόκερμπι, και τον ηγέτη του αριστερού αντιπολιτευόμενου κόμματος του Καναδά (NDP), Jack Leyton. Φαίνεται ότι οι αριστερές τάσεις είναι... επικίνδυνες για την υγεία.  
Από το 1953 φημολογείται ότι οι Σοβιετικοί χρησιμοποιούσαν μικροκύματα κατά του προσωπικού της Αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα. Το ένα τρίτο των υπαλλήλων της πρεσβείας πέθανε από καρκίνο, εξαιτίας της ραδιενέργειας. Αν σε μια τόσο μακρινή εποχή ήταν διαθέσιμες τέτοιες τεχνικές δυνατότητες, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πόσο προηγμένα και εξεζητημένα είναι τα σύγχρονα όπλα στη διάθεση των μυστικών υπηρεσιών των ισχυρών οικονομικά και τεχνολογικά χωρών.
Μπορεί φυσικά όλα τα παραπάνω να είναι συμπτώσεις, αλλά τόσες επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις αν μη τι άλλο προκαλούν βάσιμες υποψίες. Ίσως μετά από 50 χρόνια (όπως είχε προβλέψει ο Τσάβες) να αποδειχτεί η ανθρώπινη παρέμβαση σε περιπτώσεις ανεξήγητων ασθενειών. Άλλωστε, πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα η αλήθεια για τα πειράματα μετάδοσης ασθενειών στη Γουατεμάλα από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη δεκαετία του '40. Φαίνεται ότι η τεχνολογία για τη διερεύνηση των εγκλημάτων καθυστερεί αρκετά να αναπτυχθεί σε σχέση με την τεχνολογία για τη διάπραξή τους.                      Prensa Rebelde   

Δεν υπάρχουν σχόλια: